Žinokite, net mažas pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą.
Specialistai teigia – jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista.
Dažnai pašalinus pelėsį likusi dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tačiau patartina tokią duoną išmesti, nes pelėsis veikiausiai jau būna išplitęs visame kepale.
Norint išvengti tolimesnio pelėsio formavimosi, rekomenduoja kruopščiai išvalyti duonos laikymo vietą. Tam, pasak ekspertų, puikiai pasitarnauja acto tirpalas.
Žinoma tai, kad šiltos žiemos drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti.
Maisto produktuose susiformuojantis pelėsis paverčia juos netinkamus vartoti, dėl to maistą turime išmesti.
Kovą prieš pelėsį pradėkite parduotuvėje, dar stovėdami prie duonos lentynos.
Apsvarstykite, ar verta pirkti didelį kepalą, kurį su namiškiais nespėsite suvalgyti iki galiojimo laiko pabaigos. Kaip ir kitus greitai gendančius produktus, duonos gaminius pirkite atsižvelgdami į suvartojimo poreikius, kad spėtumėte suvartoti per kelias dienas. Pasirinkus mažesnes duonos pakuotes, tikėtina, ji bus suvartota laiku ir nespės supelyti.
Daug žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Šis būdas gali padėti, tačiau geriau duoną laikyti duoninėje, kambario temperatūroje.
Šaldytuve duona (ypač kvietinė) praranda savo skonio ir kvapo savybes. Todėl geriau ją laikyti tiesiog ten, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos – duoninėje arba uždaroje spintelėje.
Atsarginis variantas
Kai namie nėra duonos ir kitų maisto produktų, o valgyti norisi, paieškokite, gal rasite avokadą. Jis – maistingiausias vaisius planetoje. 100 g avokado turi 163 kalorijas. Palyginti, 100 g obuolys turi ne daugiau kaip 50 kcal, o 100 g bananas – 90 kcal.