Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai | Diena.lt

METŲ SPALVA – STILINGAM ĮVAIZDŽIUI IR GERAI SAVIJAUTAI

Spalvų institutas „Pantone“ 2024-ųjų spalva paskelbė „Peach Fuzz“. Tai švelnus ir subtilus persikinis atspalvis, prislopintas rožinės ir oranžinės spalvų derinys. „Pantone“ teigimu, „Peach Fuzz“ atspindi artumo, bendruomeniškumo, gebėjimo dalytis poreikį. Kaip prisijaukinti šią šildančią, švelnią spalvą?

Spalvų žaismas garderobe

Stilistė, tinklaraščio „Įkvėpta spalvų“ autorė Aušra Klimavičė pastebi, kad lietuviai labiau mėgsta rengtis tamsių, niūresnių spalvų drabužiais. Tad švelnus persikinis atspalvis gali puikiai pagyvinti kiekvieno garderobą, tik reikia apgalvoti savo įvaizdį.

„Persikinė labai gražiai dera su kitomis pastelinėmis spalvomis. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad, pasirinkus šiltą persikinį atspalvį, visos kitos derinamos spalvos taip pat turėtų būti šilto atspalvio. Įvaizdis  harmoningas, kai visos dėvimų drabužių spalvos yra tos pačios, pavadinkime, temperatūros, – atskleidžia ji. – Į porą persikinei puikiai tiks prigesinta žalia, dar vadinama mėtų ar pistacijų, spalva. Jei norisi konservatyvesnio įvaizdžio, siūlyčiau švelnų persikinį atspalvį derinti su lietuvių pamėgta pilka. Juodos geriau nesirinkti, nes šalia šios tamsios spalvos persikinė neatrodys gražiai.“

Pasak A. Klimavičės, persikinės ir pilkos spalvų derinys puikiai tiks  verslo įvaizdžiui pagyvinti.

Aušra Klimavičė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Persikinę spalvą galima derinti ir su rusvai karameliniu (kupranugario) atspalviu, puikiai tiks juodojo šokolado spalva. Mėgstantys ryškumą gali išbandyti persikinės ir oranžinės derinį. Tiesa, jis biurui netiks“, – sako stilistė.

Pasirinkus šiltą persikinį atspalvį, visos kitos derinamos spalvos taip pat turėtų būti šiltų atspalvių.

Pašnekovės teigimu, įvaizdį puikiai pagyvins persikinės spalvos aksesuarai – skarelė, diržas, rankinė, laikrodžio dirželis, auskarai. Smulkūs persikiniai aksesuarai, derinami su neutralesnėmis spalvomis, ypač tiks vertinantiems konservatyvesnį įvaizdį. „Verslo įvaizdžiui puikiai tiks persikine spalva nulakuoti nagai – tikrai nenusižengsite šiam aprangos kodui. Svarbiausia nepamiršti, kad tam tikros spalvos aksesuaras aprangos derinyje turi turėti sau porą, kitaip įvaizdis atrodys neišbaigtas. Tad, jei renkatės persikinės spalvos diržą, pasipuoškite ir persikinės spalvos laikrodžiu ar auskarais, – pataria A. Klimavičė. – Džiugu, kad nyksta lyčių stereotipai, tad pastelines spalvas vis dažniau renkasi ir vyrai. Skatinu juos nesibaiminti persikinės spalvos ir įtraukti ją į savo garderobą.“

Universalu: ir kasdienai, ir išeigai – švelnus persikinis atspalvis gali puikiai pagyvinti įvaizdį. / Organizatorių nuotr.

Idealu – šiltajam tipui

A. Klimavičė atkreipia dėmesį, kad „Peach Fuzz“ atspalvis labiausiai tinka šiltą odos potonį turintiems žmonėms. Šalto odos potonio savininkams vertėtų šio atspalvio drabužių nedėvėti arti veido.

„Mūsų visų oda iš prigimties turi šiltą arba šaltą potonį, tad mums labiausiai tinka šilto arba šalto atspalvio drabužiai. Jeigu dėvima spalva tinka jūsų odos potoniui, oda tarsi paskaistėja, pagyvėja, mažiau matyti raukšlės. Dėvint netinkančią spalvą, paakiai ir lūpų kampučiai tarsi pamėlynuoja, oda tampa geltona, it vaškinė, – aiškina stilistė. – Ypač svarbu pasirinkti tinkamą netoli veido dėvimų drabužių ir aksesuarų spalvą – tai didelė jėga, leidžiantis pagerinti arba suprastinti savo išvaizdą. Jei nežinote savo odos potonio, patarčiau paeksperimentuoti – išbandykite įvairias spalvas ir stebėkite, ar oda vizualiai negeltonuoja, ar nemėlynuoja lūpų kampučiai. Jei oda šilto potonio, prie veido dėvint šaltas spalvas, paakiai ir lūpų kampučiai vizualiai pamėlynuos. Jeigu oda šalto potonio, dėvint šiltas spalvas, ji vizualiai pageltonuos.“

Tad, pasak stilistės, šilto odos potonio žmonės šiltos persikinės  spalvos drabužius dėvėti gali drąsiai. Šalto odos potonio savininkams vertėtų šią spalvą atitraukti nuo veido – rinkitės persikines kelnes, rankinę, pirštines, diržą.

„Tiks net ir auskarai, nes jie per maži, kad galėtų vizualiai pakeisti veido spalvą. Tačiau persikinės skarelės ar šaliko tiems, kurių oda šalto potonio, siūlyčiau nesirinkti, – pabrėžia A. Klimavičė. – Šiltojo tipo žmonėms labai tiks persikinės spalvos šalikas, kuris pagyvins niūrų žiemos įvaizdį. Tik nepamirškite jo derinti su kitu tos pačios spalvos aksesuaru – pirštinėmis, rankine ar kepure.“

Oksana Pavlova / Asmeninio archyvo nuotr.

Drąsus monochrominis įvaizdis

Stilistės Oksanos Pavlovos teigimu, moterys, kurioms tinka persikinė spalva, gali rinktis net ir monochrominį „Peach Fuzz“ atspalvio derinį. Pavyzdžiui, derinti šios spalvos kelnes ir švarką, megztinį arba marškinius.

„Pasirinkus tinkamos spalvos aksesuarus, monochrominis persikinis derinys atrodys labai stilingai. Prie tokio įvaizdžio geriausiai tiks pilkos, „nude“ ar kitos žemės spalvos aksesuarai, – atskleidžia ji. – Mano nuomone, persikinė spalva labiausiai tinka vasaros ir pavasario tipo moterims, kurių šviesi oda ir plaukai. Tamsesnio gymio žmonėms, raudonplaukiams, žiemos ir rudens tipams šis atspalvis nelabai tinka. Paminėti tipai turi raudonio veide – jį persikinė spalva gali pernelyg išryškinti.“

Vis dėlto, pasak pašnekovės, net jei ši spalva jums nelabai tinka, galite ją drąsiai prisijaukinti rinkdamiesi aksesuarus.

Visada rekomenduoju spintoje turėti „nude“ spalvos batelius, kurie labai universalūs. Šiais metais galima rinktis ne šios, bet persikinės spalvos batelius.

„Ypač gražiai atrodys gėlės formos segė marškiniuose, švarko ar palto atlape. Tiks šio atspalvio rankinė, bateliai, skarelė. Visada rekomenduoju spintoje turėti „nude“ spalvos batelius, kurie labai universalūs. Šiais metais galima rinktis ne šios, bet persikinės spalvos batelius, nes persikinė spalva lygiai taip pat susilieja su oda ir vizualiai pailgina kojas“, – sako O. Pavlova.

Anot stilistės, persikinę spalvą galima derinti ir biuro aprangoje, net jeigu mėgstate griežtesnį stilių. „Puikiai tiks pilkos kelnės, balti marškiniai ir griežto kirpimo persikinis švarkas. Toks derinys atrodys tikrai profesionaliai. Keliaujant į biurą taip pat galima rinktis persikinės spalvos marškinius ar batelius ir juos derinti prie neutralesnių spalvų švarko ir kelnių. Jei mėgstate būti ryškios, galite rinktis visą monochrominį šios spalvos kostiumėlį – verslo aprangos kodui nenusižengsite“, – paaiškina ji.

Į porą – šviesūs atspalviai

Stilistės teigimu, persikinė spalva labiausiai dera su žemės atspalviais – pilka, balta, ruda, rusvai žalsva (chaki). Kadangi „Peach Fuzz“ yra gana lengva, vasariška spalva, O. Pavlova siūlo ją derinti su šviesesniais, švelnesniais atspalviais.

„Nerekomenduoju šio atspalvio derinti su tamsiomis spalvomis, vienintelė išimtis – chaki, kuri prie persikinės tinka ir tamsesnė, – pastebi ji. – Taigi persikinės palaidinės, marškinių ar megztuko nederinkite su tamsiais džinsais. Labiau tiks šviesios kelnės – pilkšvos, baltos, švelniai rudos. Persikinės nederinčiau ir su Burgundijos raudona spalva – ji pernelyg tamsi ir gili.“

O. Pavlova pataria persikinės spalvos nevengti ir vyrams. Drąsūs šviesesnio gymio vyrai netgi gali rinktis monochrominį „Peach Fuzz“ įvaizdį ir persikinį kostiumą derinti su baltais marškiniais ir sportiniais bateliais. Tamsesnio gymio vyrams O. Pavlova pataria rinktis persikines kelnes, batus ir juos derinti su baltais marškinėliais ar marškiniais.

Jolanta Mušauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Gaivos pojūtis makiaže

Pasak vizažistės Jolantos Mušauskienės, šiltas „Peach Fuzz“ atspalvis yra subtilus rožinės ir oranžinės spalvų derinys. Panaudotas darant makiažą, jis įvaizdžiui suteiks gaivos, skaistumo, harmonijos ir natūralumo.

„Šis išskirtinis atspalvis gražiai dera su daugeliu kitų spalvų ir lengvai derinamas. Tad galima drąsiai naudoti „Peach Fuzz“ spalvą tiek akių, tiek skruostų ar lūpų makiažui. Ši spalva puikiai tinka dieniniam makiažui ar kuriant natūralų įvaizdį. Ją pasitelkus galima suteikti šilumos bet kokiam kitam makiažo įvaizdžiui, – sako ji. – „Peach fuzz“ spalva itin tiks šviesesnio gymio moterims – suteiks gaivos ir natūralumo. Šis atspalvis tiks ir turinčioms tamsesnę odą, nors gali labiau susilieti su odos tonu ir nesuteikti norimo gaivos efekto.“

Ši spalva puikiai tinka dieniniam makiažui ar kuriant natūralų įvaizdį.

J. Mušauskienės teigimu, šiais metais verta investuoti į persikinės spalvos skaistalus, kurie artimi žemiškiems, natūraliems tonams ir visada atrodys puikiai. Tai gali būti blizgūs, matiniai ar kreminiai persikiniai skaistalai. „Šilti tonai atveria akis, todėl šių metų spalva galima puikiai pagyvinti ir akių makiažą. Ypač „Peach Fuzz“ tiks turinčioms žalsvas akis, nes ši spalva dar labiau pabrėš ir išryškins jas, – atskleidė pašnekovė. – Dėl savo neutralumo šis atspalvis puikiai dera su kitomis spalvomis. Tad galima drąsiai jį derinti tiek su šaltesniais, tiek su rudais tonais. Pavyzdžiui, rinktis „Peach Fuzz“ atspalvio skaistalus ir juos derinti su rausva lūpų spalva.“

Metų spalva – gerai nuotaikai

Dailės terapijos srityje dirbanti psichologė Ieva Žukovienė pastebi, kad švelni „Peach Fuzz“ spalva yra oranžinės atspalvis. Pasak jos, oranžinė yra saulės spalva, be kurios niūriomis dienomis darosi liūdna.

„Nesvarbu, ar kalbėsime apie švelnią persikinę, ar apie ryškią oranžinę, šių spalvų poveikis labai panašus, tik persikinė mus veikia šiek tiek švelniau. Dėvėdami madingos 2024 m. spalvos drabužiais ar šios spalvos detalėmis apsupę save interjere, subtiliai teigiamai veiksime  fiziologiją: storosios žarnos darbą, virškinimo procesą, antinksčių veiklą, žadinsime seksualumą, – sako ji. – Oranžinė ir visi jos atspalviai yra progreso ir judėjimo į priekį, gyvybingumo, draugiškumo, rūpinimosi savo sveikata spalva. Todėl ji tikrai gali padėti atsispirti žiemiškam norui nieko neveikti, susisukti į kamuoliuką ir žiemą išgyventi lyg miegant kokone.“

Nors žmonėms patinka skirtingos spalvos, I. Žukovienė žiemą pataria  vengti juodos, tamsiai mėlynos, tamsiai rudos, pilkos ir kelti sau nuotaiką ryškiomis, saulės spektro spalvomis (geltona, oranžine, raudona ir jų atspalviais). Anot pašnekovės, ramybės gali suteikti žydra, o pagerinti sveikatą – žalia spalva ir visi jos atspalviai.

„Pats greičiausias būdas pagerinti savo būseną – įvairiaspalvių gėlių puokštė. Pirkime, dovanokime, džiuginkime gėlėmis save ir kitus. Jei nenorime išlaidauti, peržiūrėkime savo vasaros nuotraukas, ieškokime ryškiaspalvių vaizdų internete ir labiausiai patikusia nuotrauka papuoškime kompiuterio ar telefono užsklandą“, – ragina psichologė.

Ieva Žukovienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad spalvos mus supa visur: namuose, gamtoje, darbe.

Oranžinė ir visi jos atspalviai yra progreso ir judėjimo į priekį, gyvybingumo, draugiškumo, rūpinimosi savo sveikata spalva

„Žiemą gamtoje sunku rasti spalvų, nes ji šiuo laikotarpiu tarsi apmiršta. Mums tai gali būti ženklas susitelkti į save, reflektuoti savo patirtis ir surasti sričių, kur galime tobulėti. Melancholiškoje juodos ir baltos spalvų, pilkoje aplinkoje sunku pasisemti energijos, todėl visada pagelbės šilti atspalviai interjere. Svarbu, kad mūsų akys kasdien gautų vis naujų įspūdžių ir įvairesnių spalvų, – atskleidžia psichologė. – Kita vertus, kiekvienas esame unikalus ir spalvos mus gali veikti skirtingai. Dažnai žmogus pats žino, kokia spalva jam kelia nuotaiką, o kokią žvelgiant jam slogu. Todėl tiek perkant spalvingus drabužius, tiek renkantis interjero detales siūlyčiau labiau pasitikėti savo pojūčiais. Jei labai norisi spalvų, tačiau nemėgstate spalvingai rengtis, visada pagelbės spalvoti pieštukai ir piešimas. Ypač smagu piešti įvairiaspalvius fraktalus, kuriems jokių piešimo įgūdžių nereikia: atsisėdi, priraizgai tušinuku linijų ir plotelius nuspalvini sau patinkančiomis spalvomis.“

GALERIJA

  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
  • Metų spalva – stilingam įvaizdžiui ir gerai savijautai
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai kad

čia krišnaistų spalva....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS