Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas | Diena.lt

PARFUMERĖ E. JONAITYTĖ: KVEPALŲ KŪRYBA – TARSI DIENORAŠČIO RAŠYMAS

Pavasaris uoslę kutena gaivos, šilumos, drėgnos žemės, pirmųjų daigų, sprogstančių pumpurų aromatais. Norisi praverti langus – kuo daugiau jų įsileisti į namus ir į širdį. "Kvapai padeda gydyti kūną, sielą, namų erdves, netgi formuoti ateitį ir nusikelti į praeitį", – sako parfumerė Eglė Jonaitytė.

– 2019-ieji paskelbti Laikinosios sostinės atminimo metais. Lyg nujausdama pernai sukūrėte du Kaunui skirtus kvapus – "Kaunas Spring Scent" ir "Kaunas Art Deco". Kuo kvepia Kaunas?

– Kaunas – mano gimtasis miestas. Išvaikščiotas, išjaustas, labai mylimas. Unikalus, stebinantis ir nuolat atsiveriantis dar nepatirtu, neregėtu grožiu. Jaučiuosi tarsi radusi perlą savo kišenėje. Iš anksto minčių nepuoselėjau – tiesiog pasidaviau jausmui, kurį patyriau apsilankiusi Adelės ir Pauliaus Galaunių namuose. Jame vis dar jaučiama tarpukario Kaune gyvenusios iškilios šeimos atmosfera, išskirtinis art deco stiliaus interjeras, senos nuotraukos, gobelenai, knygų lentynos sužadino vaizduotę.

Muziejaus darbuotojos leido atidžiau apsidairyti bibliotekoje – apžiūrėjau autentiškas knygas, smalsiai uodžiau ten tvyrantį specifinį aromatą. Nieko negalvodama iš lentynos ištraukiau pirmą pasitaikiusią knygą, atverčiau, kur papuolė, o ten vokiškai rašoma apie augalų distiliavimą. Maloniai nustebau ir priėmiau tai kaip ženklą sukurti kvapą, kuris pasakotų nuostabią istoriją apie laikinąją sostinę, atkurtų tuomet viešpatavusią romantišką nuotaiką, rafinuotumą, prabangą.

Kvapo "Kaunas Art Deco" širdis – Damasko rožės, pelargonijos, baltos alyvos aromatai. Jie padėjo atskleisti nemirtingą sielos jaunatviškumą, entuziazmą, optimizmą, kurie veržte veržėsi iš senose nuotraukose matytų jaunų žmonių veidų. Natūralių esencijų aromatas leidžia užuosti senųjų veislių augalus, kokius uodė mūsų seneliai. Prabangos, medinių baldų, bibliotekos dulkių, senų knygų kvapui nusakyti naudojau vetiverijų, peru balzamo, medienos, karamelės aromatą, o vienas mano mėgiamiausių – frankincensas – bažnytinis smilkalas nukelia į Kristaus prisikėlimo baziliką, kuri tiek savo buvimo vieta, tiek forma ir pavadinimu yra tarsi Kauno taurioji uola.

Visiškai kitomis natomis skamba kvapas "Kaunas Spring Scent": pavasarį bundančios žemės alsavimą, jos drėgmę, pirmųjų žiedų – kvapiųjų našlaičių aromatą perteikia lengvai salsvas, bet gaivus drėgmės kvapas. Jį sukūriau pagauta pakilios nuotaikos po ilgų pasivaikščiojimų Žaliakalnio laiptais.

Kaimo žmogus gerte geria natūralius gamtos aromatus – jie stiprina sveikatą, padeda subalansuoti emocijas. Miestiečiai tokios prabangos neturi, todėl pastaruoju metu labai populiaru kvepinti namus, biurus.

– Turite ypatingą uoslę. Kas jums yra kvapas?

– Nuo mažens esu labai jautri kvapams: nematydama sraigės galėjau užuosti, kad ji kažkur šalia. Daugelis žmonių pasaulį priima per vaizdinius, o aš jį jaučiu ir suvokiu uosdama. Kvapas man – tarsi daiktų, vietovių, įvykių siela. Jis atspindinti nuotaikas ir būsenas, užsifiksuoja atmintyje, jį užuodusi be didelių pastangų galiu prisiminti įvairius dalykus – tiesiog įkvepiu ir šviesmečių greitumu skriejanti prisiminimų laiko mašina atgaivina visus pojūčius, garsus, nukelia ten, kur jaučiau tą patį aromatą.

– Kvapais pradėjote domėtis kiek anksčiau nei prieš penkerius metus. Kaip kvepalų kūryba atėjo į jūsų gyvenimą?

– Labai netikėtai. Nesu baigusi jokių su chemija, biologija ar parfumerija susijusių mokslų, bet išbandžiau daug įvairių dalykų, dainuoju, rašau eiles, domiuosi etnografija, meditacija, jodinėju, labai myliu gamtą. Ieškodama savęs susidomėjau masažais, per juos susipažinau su aromaterapija – eterinių aliejų pasauliu, kuris mane užbūrė ir įtraukė. Po seminaro, kuriame mokė, kaip maišyti natūralius kvapus, pusę dienos verkiau – pagaliau atradau tai, ko taip ilgai ieškojau. Kvepalų gaminimas man prilygo magijai, kurios pagalba galima ne tik formuoti ateitį, bet ir grįžti į praeitį. Man atsivėrė širdis!

Stengiuosi kurti sinergiją iš daugelio dalykų, kuriuos mėgstu, ką veikiu, kuriu. Kvapai – mano aistra ir nuostabiausia iš meno formų, mat čia nėra ribų – kiekvienas turi savas patirtis, kurios atsispindi kvapus interpretuojant, suvokiant. Kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas: kiekviena ypatinga mano gyvenimo istorija – atskiras kvapų buteliukas, o besikvepinantis žmogus – šios istorijos dalyvis.

– Uoslė – vienas iš penkių pagrindinių žmogaus pojūčių. Kodėl žmogui svarbu užuosti kvapą?

– Uoslės pojūčiui mažiausiai įtakos daro visuomenėje vyraujančios normos, todėl jis yra labiausiai valdomas instinktų. Per kvapus pažįstame pasaulį: galime susivokti ir orientuotis aplinkoje, nuspėti pavojų, suprasti, ar maistas šviežias, ir net rasti artimą žmogų. Visiems puikiai žinoma stebuklinga meilės hormonų – feromonų galia: atrodo, žmogus ne jūsų tipo, nepatinka, bet... traukia, smalsu. Todėl reikėtų rinktis kvepalus, kurie neužgožtų ir derėtų su natūraliu kūno kvapu. Natūralus žmogaus kūno kvapas gali suteikti labai daug informacijos: atskleisti higienos įpročius, sveikatos būklę, amžių, nuotaiką. Pastebėta, kad miesto žmonėms kvapai kur kas svarbesni nei gyvenantiems kaime, gamtos apsuptyje. Kaimo žmogus nuolat kvėpuoja tyru oru, o šiltuoju metų sezonu gerte geria natūralius gamtos aromatus – jie stiprina sveikatą, padeda subalansuoti emocijas. Miestiečiai tokios prabangos neturi, todėl pastaruoju metu labai populiaru kvepinti namus, biurus.

– Egzistuoja labai daug kvapų. Kuo jie skiriasi?

– Vienus kvapus priimame natūraliai – jie tokie įprasti, puikiai pažįstami, kitus norime slėpti, dar kitais mėgaujamės ar naudojame praktiškiems tikslams. Kiekvienam žmogui malonūs ir nemalonūs kvapai gali labai stipriai skirtis. Per vieną kvepalų kūrybos sesiją apie tą patį kvapą dvi moterys atsiliepė visiškai priešingai – viena po nosimi sušnabždėjo "kaip bjauru", o kita laiminga sušuko: "Pagaliau atradau savo kvapą!" Tai rodo, kad žmonės kvapus vertina labai subjektyviai. Labai kviečiu pažinti kiekvieną augalinį aromatą taip, tarsi keliautumėte po svečią šalį – nevertinant, patinka ar nepatinka, o tiesiog uodžiant. Smirda tik tai, kas yra sugedę. Kiekvieno augalo kvapas – jo charakteris ir jei jis žmogui nepatinka, galbūt jam jo tiesiog nereikia arba jis nepriima kažkurios savo dalies, kuri rezonuoja su tuo augalu.

Pagal prigimtį kvapai skirstomi į sintetinius ir natūralius. Pastaruosius skleidžia augalai ir iš jų gaunami eteriniai aliejai. Priešingai nei sintetiniai kvapai, kurie gaminami cheminiu būdu ir daugiausia naudojami buityje tik dėl estetikos, jie turi aromaterapinį poveikį – gerina nuotaiką, padeda rasti ramybę ir harmoniją, valo aplinką, stiprina sveikatą ir net padeda įveikti ligas.

– Kaip geriausia kvepinti patalpas?

– Sintetiniai kvapai labai lakūs, todėl jų aromatas plinta greitai, yra sodrus, o natūralūs eteriniai aliejai kvapą skleidžia labai subtiliai. Geriausia priemonė – aromaterapinė lempa. Labai svarbu, kad ji turėtų pakankamai talpų indą vandeniui: jei vanduo per greitai išgaruos, eteriniai aliejai pradės svilti ir skleis nemalonų kvapą, kenks kvėpavimo takams. Į vandenį pakanka įlašinti vos 3–5 lašus vieno ar kelių skirtingų aliejų, jei patalpa labai didelė – atitinkamai daugiau.

Puikus būdas patalpoms kvepinti – elektriniai kvapų difuzoriai, bet su sąlyga, kad juose nenaudojamas ultragarsas – pastarasis išskaido vertingų medžiagų molekules, tad jokios naudos nebus.

Efektyvų patalpų kvepiklį galite pasigaminti patys: į šaukštą degtinės ar brendžio įlašinkite 10–15 lašų patikusio eterinio aliejaus, į pilkite apie 100 ml vandens, suplakite ir viską supilkite į buteliuką su purkštuku. Toks oro gaiviklis skleis ryškų aromatą, teigiamai veiks emocijas ir sveikatą.

Dar viena puiki priemonė namams kvepinti, kartu ir kvėpavimo takų gydymo būdas – garinimas: į puodą su vandeniu įlašinkite eterinio aliejaus ir kaitinkite ant lėtos ugnies. Jei sloguojate, kosite, įlašinkite levandų, eukaliptų, eglių spyglių ar imbierinių citrinžolių (palmarosa), arbatmedžio aliejaus ir atsistokite šalia puodo su... skėčiu virš galvos: prie puodo pasilenkti nereikia – atsimušę į skėtį garai jus apgaubs, beliks tik giliai kvėpuoti. Mažiems ligoniukams tokia gydymo procedūra – labai linksma atrakcija. Jiems labiausia tiks levandos, citrinkvapiai eukaliptai.

– Kokie kvapai geriausiai tinka namuose, o kokie – darbe?

– Biure, darbo aplinkoje labai tinka tonizuojantis citrinžolių, rozmarinų, apelsinų, greipfrutų, raminantis, atpalaiduojantis, bet kartu ir stimuliuojantis mąstyseną, mažinantis klaidas citrinų aromatas. Bergamočių eterinio aliejaus kvapas padeda susikaupti ir skatina bendrauti, o japoniniai laureniai valo ir gaivina orą. Jei trūksta meilės darbui, pamėginkite su citrusais sumaišyti lašelį kvapiųjų kanangų ir pačiulių eterinių aliejų – mišinys veikia euforiškai, suteikia pasitikėjimo savimi, žadina aistrą savo veiklai, sumanymams.

Kvapus namams rinkitės priklausomai nuo vietos, kuriai jie bus skirti. Virtuvėje, kur nuolat tvyro patys įvairiausi kvapai, labiausiai tiks gaivus, keliantis nuotaiką ir žadinantis apetitą citrusinių vaisių, japoninių laurenių aromatas, vaikų kambaryje ir miegamajame – švelnus mandarinų, raminantis, atpalaiduojantis levandų kvapas. Pasitaiko žmonių, kuriems jis nepatinka. Ieškokite kitoje šalyje augintų augalų (tai parašyta ant etiketės) – levandų labai daug rūšių, taip pat ta pati, tik kitame regione užauginta rūšis kvepės kiek kitaip, kvapų atspalviai bus skirtingi. Vietoje levandų miegamajame išbandykite mėtų, kvapiųjų kanangų, jazminaičių, sausmedžių, atlasinių kedrų eterinius aliejus ir absoliutus. Be to, tas pats eterinis aliejus skleis visiškai kitokį aromatą, kai naudosite jį vieną ir mišinyje su kitų augalų aliejais.

Namų svetainės kvapas – statutinis, jis atskleidžia namų dvasią, tarsi pristato čia gyvenančius žmones. Savo kvapų dirbtuvių lankytojams aš siūlau susikurti šeimos kvapą – herbą. Populiariausi aromatai: medienos, vanilės, gėlių, miško. Derinių įvairovė be galo plati. Miškas daugeliui asocijuojasi su jaukumu, ramybe, gaiva, dvasios prabanga – namuose gera, kai ramu. Medienos kvapą žmonės renkasi neatsitiktinai – tai susikaupimo, stabilumo, saugumo, įžeminantys aromatai, visapusiškai atspindintys posakį "Mano namai – mano tvirtovė".

Meditacijoms labai frankincensas, kitaip – bosvelijų ar kvapiųjų pandanų aromatas. Pastarasis tarsi sujungia žemę su dangum: pradžioje jis ne itin žavi – kvepia žeme, grybais, pelėsiu, tačiau kuo labiau uodi, tuo labiau pasijaučia subtilios natos, keliančios nuo žemės į dangų. Tai gan reta ir brangi substancija, bet meditacijoms, savistabai taip pat labai tiks atlasinių kedrų, kiparisų, karčiavaisių citrinmedžių lapų, rožių kvapai.

Kvapas turėtų sukurti malonią, jaukią atmosfera, kurioje žmonėms bus gera būti. Todėl aromatas neturėtų būti labai intensyvus – priešingu atveju atsiras įtampa, ims skaudėti galvą, gali pradėti pykinti.

– Kvepalai – neatskiriama įvaizdžio dalis. Patarkite, kaip teisingai išsirinkti kvepalus?

– Žmonės kvepalus renkasi labai skirtingai: vieni perka nebrangius ir naudoja tiesiog kaip kosmetinę priemonę, kiti ieško prabangių, žinomo prekės ženklo kvepalų – siekia būti madingi, dar kitiems jie saviraiškos būdas – žinutė, kurią siunčia pasauliui apie save, todėl kvapą renkasi itin kruopščiai ir atsakingai.

Kvepalai – meno kūriniai. Man patinka juos lyginti su muzikos kūriniu: kad išjaustum, perprastum kūrinį nuo pradžios iki galo turi mokėti išklausyti nuo pirmų iki bazinių natų. Tam reikia laiko – kvepalų kvapas skleidžiasi beveik visą dieną: užpurškus pajusime kūrinio įžangą – lengvas citrusines, vaisines, kai kurių medžių ir smilkalų natas, po 30 min. suskambės jo esminės natos – tai, apie ką pasakoja kvepalai, galiausiai maždaug po 4–6 valandų išryškės bazinis akordas – pamatas, bosinės natos muzikos kūrinyje ar fonas paveiksle. Tai pėdsakas, uždanga.

Svarbu, kad kvepalai derėtų su natūraliu žmogaus kvapu: kvepalų aromatas jokiu būdu neturi erzinti, žmogus turi jaustis pakylėtai, lengvai, kvapas turi jungtis su jo vidine būsena, atspindėti asmenybę, individualumą, o kartais, kai tik norisi, galite kvepalus naudoti kaip būdą pasislėpti.

Prieš kvepindamasis turite žinoti, kokią žinutę norite perduoti aplinkiniams ir kaip norite jaustis patys. Juk į darbo pokalbį neisite prisikvepinę afrodiziakais – rožėmis, jazminais. Galite pasirinkti tam tikrą kvapą ir jį susieti su konkrečia būsena. Toks kvapas veiks tarsi apsauga, amuletas – vos jį užuodusios smegenys atpažins ir susies su būsena, kuriai priskirtas kvapas.

Nepriimkite visko labai rimtai. Žaiskite, mėgaukitės, atraskite malonumą kiekviename žingsnyje – tai karalių dvasios kelias, o kvapai tegul pažadina jus šiam atradimui.

– Kokius kvapus dažniausia naudojate pati? Ar mėgstate kvepintis?

– Neturiu mėgstamiausių kvapų – juos renkuosi pagal emocijas. Mėgstu eksperimentuoti, atrasti, tad prisirišimas prie konkrečių aromatų ar kasdienis kvepinimasis tik trukdytų laisvai kurti, tyrinėti aplinką. Dažniausia pasikvepinu norėdama pakelti sau nuotaiką ar darbingumą.


Emocijos ir sveikata

• Vienas prabangiausių kvapų – šventu augalu laikomo Damasko rožės aromatas. Kaip byloja legenda, Apskritojo stalo riteriai baltą rožę dėdavo stalo viduryje – nė vienas jų negalėjo meluoti. Rožių eterinius aliejus sustiprina savistabą, kelia atsakomybę už savo veiksmus.

• Rožių kvapą sustiprina rožinių pelargonijų aromatas. Šių gėlių eterinis aliejus – gamtos dovana moterims: jis reguliuoja menstruacijų ciklą, dėl didelio fitoestrogenų kiekio labai naudingas menopauzės metu.

• Cinamono uostymas pagerina nuotaiką, koncentraciją ir suteikia žvalumo. Šis kvapas tonizuoja, stimuliuoja, stiprina meilės ir užuojautos jausmus, malšina irzlumą ir smulkmeniškumą. Pastaruoju metu jis neatsitiktinai tapo labai populiarus: padeda žmonėms suprasti vienas kitą, patirti bendrumo jausmą.

• Gintaro kvapas stiprina geranoriškumą, žmonių toleranciją, ramina, mažina įtampą, irzlumą, harmonizuoja endokrininę sistemą, širdies ritmą.

• Imbierinės citrinžolės mažina karštį, todėl vasarą kelis lašelius aliejaus sumaišius su augaliniu (pavyzdžiui, kokosų) aliejumi turėsite nuostabią priemonę po deginimosi – oda nebekais, neraudonuos, nesilups. Jį galite naudoti kartu su levandomis.

• Mandarinų ir levandų mišinys padės įveikti susierzinimą, nugalės vaikų ožiukus – tai raminantis, harmonizuojantis aromatas.

• Pačiulių aromatas buvo itin populiarus hipių laikais ir dabar jis patiks išskirtinėms asmenybėms. Prabangus, sausas, bazinės natos kvapas mažina apetitą, kelia nuotaiką, euforiją, afrodiziakas. Ezoterikai sako, kad į piniginę įlašinus po lašelį pačiulių ir mėtų aliejaus, galite tikėtis švarios energetikos ir gausos.

• Kvapiosios kanangos (ylang ylang) kvapas – labai egzotiškas, seksualus kvapas, atspindi, kaip jaučiasi jūsų vidinis "aš". Jei šis kvapas labai atstumiantis, nuveikite kažką, kas jus įkvepia, labai patinka – palepinkite save ir pauostykite dar kartą.

GALERIJA

  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
  • Parfumerė E. Jonaitytė: kvepalų kūryba – tarsi dienoraščio rašymas
Eglės Jonaitytės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

MAKOV

Įsivaizduokite, kad per naktį tapsite turtingi. Būdamas daugelio milijonų dolerių loterijos nugalėtoju, tikrai bus gyvybiškai besikeičiantis renginys beveik kiekvienam loterijos laimėtojui. Aš laimėjau 1,800,000 JAV dolerių JAV dolerių sumą. Žinau, kad daugelis žmonių norėtų sužinoti, kaip laimėjau loteriją. Ar manote, jei pasakysiu, kad aš tai padariau su rašybomis? Sutikau šį garsųjį rašybos ratuką, žinomą kaip DR ILEKHOJIE, ir jis buvo tas, kuris tai padarė už mane. Kaip šokiruojantis, kaip tai buvo mano garsus komentaras spaudai: „Aš eisiu ir paslėpsiu savo lovoje.“ Niekada netikėjau, kad DR ILEKHOJIE iš tikrųjų privertė mane pernelyg turtingą naktį. Jei norite turėti galimybę laimėti ir tapti labai turtingomis, kaip ir aš, susisiekite su gydytoju ILEKHOJIE adresu gethelp05@gmail.com arba Whatsapp jį +2348147400259 ir jums bus laimingas. Ačiū už skaitymą ir tikimės, kad pamatysite jus viršuje

baubas

Su visa pagarba, bet jeigu skirta Kaunui, kodėl pavadinimai anglų kalba?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS