Pranašauja perversmą: drabužius siūs mygtuko paspaudimu | Diena.lt

PRANAŠAUJA PERVERSMĄ: DRABUŽIUS SIŪS MYGTUKO PASPAUDIMU

Kompiuterio ekrane susimodeliuoji norimą drabužį, paspaudi mygtuką „megzti“ ir gali eiti linksmintis. Taip drabužių gamybą artimiausiu metu įsivaizduoja šiuo metu Londone gyvenantis ispanas Gerardas Rubio, išradęs perversmą sukelsiančią mezgimo mašiną.

„Kniterate“ – pirmoji pasaulyje visiškai automatizuota profesionalios kokybės mezgimo mašina, telpanti ant įprasto stalo. Ją sukūręs ispanas tikisi, kad jo išradimas sukels tikrą žemės drebėjimą mados industrijoje.

„Mes norime demokratizuoti drabužių gamybą, pasitelkdami mašiną, kuria galėtų naudotis bet kuris žmogus. Iki šiol drabužių gamyba buvo tik kelių žmonių rankose: profesionalių siuvėjų ir pramoninkų. Dabar mes siūlome prietaisą, su kuriuo kiekvienas gali susikurti savo drabužį“, – pažymi išradėjas.

„Kniterate“ programinė įranga leidžia jokios patirties neturintiems vartotojams pamėginti susikurti savo drabužį. Žmogus pats gali laisvai nuspręsti, koks bus modelis ir kokios spalvos.

„Norėjau sukurti visiems prieinamą prietaisą, kuriuo būtų galima namie lengvai pasigaminti norimą drabužį, tokį, kuris būtų pritaikytas individualiems poreikiams ir pagamintas ten, kur žmogus ketina jį apsivilkti“, – apie savo idėją pasakoja G. Rubio.

Anot jo, mezgimo procesas atrodo taip: mezginio schema pervedama į „Kniterate“ atminties kortelę. Karietėlė traukia siūlą per kabliukus, o šie išmezga akis. „Kniterate“ numegztų daiktų kokybė ir sudėtingumas prilygsta pramoninėmis mašinomis pagamintiems drabužiams, o ir mezgimo greitis panašus.

„Mes dėvime drabužius, pagamintus kitame pasaulio krašte ir net neaišku, kokiomis sąlygomis. Be to, vilkime standartizuotus masinės produkcijos gaminius, bet esame visi skirtingi. Mūsų tikslas buvo sukurti žmonėms įrankį, kad jie būtų nepriklausomi, kūrybingesni ir skirtingesni“, – sako išradėjas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zita

tai vadinama MEZGIMU, o ne siuvimu.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS