Slenkantys plaukai – ligų, streso ar prastų įpročių rodiklis | Diena.lt

SLENKANTYS PLAUKAI – LIGŲ, STRESO AR PRASTŲ ĮPROČIŲ RODIKLIS

Plaukai yra svarbi žmogaus įvaizdžio dalis. Ji ne tik išskiria iš kitų, bet ir suteikia pasitikėjimo savimi. Kažin, ar kas apsidžiaugia susidūręs su plaukų slinkimo problema – dėl to išgyvena tiek moterys, tiek vyrai.

Rimtų ligų pranašas

Norint džiaugtis sveikais ir gražiais plaukais, svarbu mokėti pasirūpinti ne tik jais, bet ir pačiu savimi. Pirmiausia, nereikėtų sureikšminti vien tik plaukų estetinio veiksnio – plaukai informuoja ne tik apie žmogaus sveikatą, bet ir parodo fizinę bei emocinę jo savijautą. Taigi, prieš pradedant kovoti su plaukų slinkimu, reikėtų išsiaiškinti, ar plaukų slinkimą lemia sveikatos problemos, ar visgi tai neteisingai parinktų kosmetikos priemonių pasekmė. Plaukų slinkimas gali būti ir labai rimtų ligų požymis, tad užsiimti savigyda tikrai nederėtų.

Valgydami picas, vartodami daug padažų, neturėtumėte stebėtis, kad plaukus tenka rankioti kuokštais.

„Plaukų slinkimą gali paskatinti daug priežasčių. Tai gali būti ir nusilpusio imuniteto požymis, persirgus ar esant infekcinei ligai, moterims dažnai jis pasireiškia po gimdymo. Tai taip pat gali rodyti cinko, kalcio, mikroelementų trūkumą organizme. Plaukai pradeda slinkti ir patiriant stresą, pervargus ar esant skysčių trūkumui“, – komentuoja dermatovenerologas Virginijus Kašėta.

Jis primena, kad kilus menkiausioms abejonėms būtina pasirodyti specialistui, kuris įvertins sveikatos būklę ir paskirs tinkamą gydymą.

Švarios odos taisyklės

Tačiau ką daryti tokiu atveju, jeigu esame įsitikinę, kad neturime jokių sveikatos sutrikimų ir plaukų slinkimą galimai sukėlė naudojamos higienos ar šukuosenos formavimo priemonės. Ar įmanoma pašalinti plaukų slinkimą vien tik kosmetikos priemonėmis ir ar jos efektyvios?

Visų pirma, kovojant su plaukų slinkimu teks atsisveikinti su paprastu šampūnu ir rinktis specialiai tam skirtus produktus. „Tai gali būti šampūnas nuo plaukų slinkimo, losjonas ar ampulės. Kas padėtų, reikia atsižvelgti į konkretų asmenį, tai yra labai individualu ir visų pirma, reikėtų atkreipti dėmesį į žmogaus organizmą“, – pasakoja grožio studijos įkūrėja Kristina Ivanova.

Kaip ir gydytojas, pirmiausia ji pataria atsižvelgti į žmogaus sveikatos būklę, miego kokybę, hormonų kitimą organizme, ypač – į stresą. Taip pat rekomenduojama peržiūrėti savo valgiaraštį – ar su maistu gauname pakankamai vitaminų ir ar nepiktnaudžiaujame „greitu maistu“.

Jaudintis dėl kiekvieno išslinkusio plauko nereikia, kadangi žmogui per dieną yra normalu netekti net iki 100 plaukų. K. Ivanova priduria, kad yra dar viena išimtis, kada plaukų slinkimas yra priimtinas reiškinys – tai sezoninis plaukų slinkimas, kuris pasireiškia prieš šaltąjį sezoną, ypač rudenį. Dėl jo jaudintis reikėtų mažiausiai. Nemažai plaukų prarandama ir šukuojantis, visgi reikėtų stebėti, kiek jų iššukuojama ir ar iššukuotų plaukų kiekis nekinta. Norint išvengti plaukų slinkimo, itin svarbu palaikyti švarią galvos odą – tai neleis užsikimšti poroms, kurios trukdo plaukų augimui.

K. Ivanova aiškina, kad yra keletas švarios odos taisyklių, kurių kiekvienas turėtų laikytis: „Labai svarbu žinoti, kad šampūnu galvą reikia plauti du kartus. Pirmuoju nuplaunamos tiktai iš aplinkos nusėdusios dulkės, o antruoju jau pasišalina odos nešvarumai. Tik tuomet galima naudoti kaukę ar kondicionierių.“

Plaukai arba pica?

Jaudintis dėl kiekvieno išslinkusio plauko nereikia, kadangi žmogui per dieną yra normalu netekti net iki 100 plaukų.

Grožio specialistė primena, kad svarbiausia – išsiaiškinti, ar plaukai slenka ne dėl ligos ar organizmo sutrikimo, mat tokiu atveju jokie šampūnai nepadės. „Viena iš pagrindinių plaukų slinkimo priežasčių yra žmogaus organizmas: tai gali būti genetiškai nulemtas plaukų slinkimas, hormonų sutrikimas (dažniausiai pasireiškia nėštumo metu), taip pat dėl streso slenkantys plaukai“, – priduria K. Ivanova.

Ji taip pat akcentuoja subalansuotos mitybos svarbą, mat maistas yra vienas iš svarbiausių veiksnių, įtakojančių sveikatą. Paskubomis parinkti patiekalai, mažos maistinės vertės ir išsiskiriantys dideliu cukraus bei riebalų kiekiu, sveikatos tikrai nepagerins. Visa tai matyti odoje, plaukuose ir naguose: „Valgydami picas, vartodami daug padažų, neturėtumėte stebėtis, kad plaukus tenka rankioti kuokštais.“

Neverta pulti ieškoti kosmetikos priemonių plaukų slinkimui sustabdyti, jei nesirūpinama bendra sveikatos būkle. Tiesa, šampūnai nuo plaukų slinkimo gali būti naudojami kaip profilaktinė priemonė – jie gerai nuplauna galvos odą, padeda išvengti užsikimšusių porų.

Taigi, aiškinantis plaukų slinkimo priežastis, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į savo gyvenimo būdą, skirti pakankamai laiko poilsiui, sureguliuoti mitybą, nepamiršti vartoti kuo daugiau skysčių ir kuo labiau vengti stresinių situacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

pati geriausia priemone

as ja pati isbandziau ir visi mano draugai,po puses metu turesite Kleopatros plaukus: 1 zalias kiausinis + 1 saukstelis ricinos aliejaus( yra vaistinese) + 1 saukstelis nturlaus medaus + keli lasai svogunu sulciu ,--viska gerai isplakti ( buna keliems kartams,laikyti saldytuve) ir istepti visa galva ir plaukus tai pat,apristi selafanu,likyti kol sukietes( 1-2val), isplauti su sampunu ir perplauti su belaipsniu alumi.Tai daryti viena kart savaiteje

ww

Tuscias straipsnis. Nuo streso siais laikais nei vienas neapsaugotas. O picu ir greito maisto is viso nevalgau. Gal i metus 1-2 kartus. Nuo to tikrai plaukai neprades slinkti. O isbandziau visokias priemones,nuo sampuno slenkantiems plaukams iki ampuliu ir vitaminu plaukams stiprinti - niekas nepadeda. Taip ir neaisku,ka daryti. O kai raso,kad reikia pasirodyti specialistui,tai galetu pamineti,kokios specialybes, nes neaisku,i ka kreiptis. Bet manau,kad tie specialistai nieko nepades. Tuoj pasidomes,gal kokiomis letinemis ligomis sergi ar dar kas ir pasakys,kad tai gali buti butent nuo to. O tomis ligomis zmones serga seniai,o plaukai pradejo slinkti tik dabar,ir kur cia rysys?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS