Veido tonikas – jo svarba ir kasdienė magija | Diena.lt

VEIDO TONIKAS – JO SVARBA IR KASDIENĖ MAGIJA

  • 0

Nė viena veido odos priežiūros linija neišleidžiama be toniko – bet gal čia tik reklaminis triukas? Daugelis turbūt supranta, kam reikalingas ir kokiu tikslu naudojamas kremas ar prausiklis, tačiau toniko funkcija ar tų funkcijų svarba lieka nelabai aiški. Dėl šios priežasties jis būna nepelnytai pamirštas ir neįtraukiamas į kasdienę veido priežiūros rutiną. Kuo tonikas svarbus sveikai ir gražiai odai palaikyti, pasakoja Rasa Dautartaitė iš groziodraugas.lt.

Kas yra tonikas ir ką jis daro? „Tonikas yra veido odos priežiūros priemonė, kuri skirta naudoti po veido prausimo ir valymo, t. y. jis naudojamas jau nuvalius makiažą, nuprausus odą su prausikliu ar ją nušveitus šveitikliu, bet dar nepadengus odos kremu, serumu ar pan.“, – teigia R. Dautartaitė. Jis paprastai naudojamas ryte ir vakare, sušlapinus vatos diskelį arba delnus (taip galima sutaupyti produkto, bet kyla rizika veidą padengti bakterijomis) ir įtapšnojant į odą.

Vis dėlto, turbūt svarbesnis klausimas yra ką jis daro ir kodėl jis turėtų stovėti grožio lentynėlėje šalia kitų priemonių. Priklausomai nuo sudėties (ir kokiam odos tipui jis skirtas), tonikas gali atlikti vienokias ar kitokias funkcijas, nors dažniausia jos būna panašios ir būdingos daugeliui tonikų. Taigi tonikas paprastai atlieka tokias funkcijas:

* Sutraukia poras. Tokia problema dažnai kamuoja riebios bei mišrios odos savininkes, todėl geras tonikas šiuo atveju padėtų.

* Paruošia veido odą kitoms kosmetikos priemonėms. Veido oda tampa drėgna, dėl to geriau sugeria kremų, serumų ir aliejų naudingąsias savybes.

* Subalansuoja odos pH. Dėl kieto vandens, muilo, gana agresyvių prausiklių ar šveitiklių gali išsibalansuoti natūralus odos pH. Geras tonikas šią problemą išsprendžia iš karto.

* Nuvalo makiažo likučius ar kitokius nešvarumus. Jei prausiant odą, buvo „pražiūrėti“ kokie odos lopinėliai ar tiesiog norint užtikrint idealią švarą (užsilikę likučiai ir nešvarumai, gali užkimšti poras), tonikas padės užbaigti prausimosi „darbus“. Svarbu: tonikas negali atstoti prausiklio, nes jis taip gerai tikrai nenupraus veido kaip prausiklis.

* Drėkina odą. Tai ypač aktualu sausos odos savininkėms ar žiemos sezonu, kai reikalingas papildomas drėkinimas.

* Kai kurie tonikai suefektyvina toliau naudosimas priemones. Tokio tipo tonikai leidžia dar labiau „atsiskleisti“ kitiems veido odos produktams.

* Gaivina, tonizuoja odą. Veido oda jaučiasi gaivi ir švari.

* Išlygina sausos odos struktūrą. Veido oda tampa pastebimai lygesnė, švelnesnė ir minkštesnė.

Čia išvardintų veido tonikų funkcijų nemažai, bet jų gali būti ir daugiau: mažinti paraudimus, uždegimus, subalansuoti sebumo kiekį, skatinti ląstelių atsinaujinimą, kolageno gamybą ir t. t. Kaip ir pirmai minėta, kiekvienas tonikas gali atlikti skirtingas funkcijas, tereikia pasirinkti tai, ko reikalauja pati oda.

Koks yra geras tonikas?

Kiekvieno iš mūsų oda yra skirtinga ir skirtingai reaguoja į įvairius veiksnius (pavyzdžiui, orą), todėl ir tos pačios kosmetikos priemonės tinka ne visiems. Vis dėlto, kai kurie ingredientai, dedami ne tik į veido tonikus, bet ir į kitus grožio produktus, kurie neigiamai veikia odą daugeliui.

„Atidžiai skaitykite kosmetikos produktų sudėtis, tad venkite pirkti priemones, kurių sudėtyje yra konservantų, dažiklių, kvapiklių, taip pat alkoholio. Jie dažnai sudirgina odą, ypač jautrią, todėl atsiranda tik daugiau problemų“, – tvirtina R. Dautartaitė.

Geras tonikas tas, kuris turi tokių naudingų medžiagų kaip hialiurono rūgštis, alijošius, beta gliukanas, įvairių vitaminų, glicerino ir t. t. Kartais kaip natūralūs tonikai naudojami ir hidrolatai, pavyzdžiui, rožių, arbatmedžių, levandų ar pan. Jie paprastai būna natūralūs, be jokių odą erzinančių ingredientų. Geras tonikas taip pat turi tikti jūsų odos tipui.

Kaip išsirinkti toniką pagal odos tipą?

Absoliučiai visada perkant kosmetikos priemones (nuo kreminės pudros iki toniko) reikia atsižvelgti į savo odos tipą, nes kitu atveju galite pabloginti odos būklę. Jūsų odai tinkamai pritaikytas produktas, gebės atlikti savo darbą ir suteikti tokius rezultatus, kokių norite. Išsirinkti veido toniką gali padėti šios gairės:

* Mišriai odai reiktų ieškoti toniko, kuris gaivina, drėkina, balansuoja. Svarbu, kad tonikas nesausintų ir taip sausokų odos plotų, bet ir nebūtų per sunkus, ypač vadinamajai T zonai. Rekomenduojami ingredientai: glikolis, alijošius, rožių vanduo.

* Riebiai odai tiktų tonikas sutraukiantis poras, naikinantis bakterijas, pašalinantis sebumo perteklių. Riebiai odai skirtos priemonės neretai turi alkoholio, kuris pašalina odos išskiriamus riebalus, taip dažniausia išsausindamas odą ir sukeldamas dar gausesnį sebumo kiekį. Dėl to, venkite priemonių su alkoholiu ir geriau rinkitės su salicilio ar AHA rūgštimis, glikoliu, taip pat tinka arbatmedžių vanduo.

* Sausai odai geriausi tonikai būtų, kurie drėkina, išlygina odos struktūrą, minkština. Siūlomi ingredientai: glicerinas, hialiurono rūgštis, alijošius, vitaminas E.

* Jautrios odos savininkėms reiktų raminančio ir balansuojančio toniko. Ramunėlės, alijošius, beta gliukanai yra tinkami jautriai odai.

* Brandžiai odai: reiktų, kad tonikas skatintų ląstelių regeneraciją, kolageno gamybą, drėkintų. Glicerinas, rožių vanduo, hialiurono rūgštis, lecitinas – tai medžiagos, kurios turėtų būti jūsų toniko sudėtyje.

Kokybiškas ir jums tinkamas veido tonikas iš esmės gali pakeisti jūsų grožio rutiną ir teigiamai nustebinti savo poveikiu. Tonikų pasirinkimų yra galybė, atliekančių įvairiausių funkcijų ir patenkinančių kiekvienos odos poreikius, todėl belieka rasti tai, kas jums geriausia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS