Chrizantemos – ir aplinkai puošti, ir interjerui pagyvinti | Diena.lt

CHRIZANTEMOS – IR APLINKAI PUOŠTI, IR INTERJERUI PAGYVINTI

  • 0

Atėjus vėsiam bei tamsiam rudeniui tokiu metu savo spalvas pradeda rodyti daugiametės chrizantemos. Jos – gamtai prieštaraujančios gėlės: kai rudenį floros spalvos dingsta, chrizantemos daro atvirkščiai – tik parodo savo grožį.

Atsirado dar prieš mūsų erą

Chrizantemos pirmą kartą buvo paminėtos Azijos pusėje, dar 15 a. prieš mūsų erą. Šios gėlės taip išpopuliarėjo, kad lyg šių dienų yra likęs orchidėjos garbės ordinas už gerus darbus Tekančios saulės šalyje. Be to, japonai chrizantemas laiko ilgo gyvenimo, laimės ir sėkmės simboliu. Europoje šie žiedai atsirado tik 18 a.

„Nors ilgą laiką buvome įpratę matyti chrizantemas kaip gedulo žiedus – dabar viskas keičiasi: žmonės labiau linkę šiomis gėlėmis puošti savo balkonus bei sodus. Ypač dėl to, kad spalvų pasirinkimas – toks platus“ – pasakoja „Žiežmarių gėlės“ lauko augalų specialistė Ramutė Muižinikienė.

Pasirinkimas – ypač platus

Didžiulės chrizantemų įvairovės dėka, pasaulyje yra žinoma apie 160 rūšių ir daugiau kaip 10 tūkst. veislių, jos tapo populiarios įvairiomis progomis ir auginamos aplinkai papuošti lauke, patalpų interjerui pagyvinti.

„Šiandien pagrindinės chrizantemų spalvos nebėra vien tik gelsvos ar baltos. Dabar galima mėgautis ir raudonomis, purpurinėmis bei alyvos spalvos chrizantemomis. Jos labai išsiskiria savo žiedų gausa bei ryškiomis spalvomis, labai primena vasarą“ – antrina R. Muižinikienė

Sodinti kiek sunkiau

Prieš sodinimą šias gėles reikia po truputį pripratinti prie lauko sąlygų. Sodinti geriausia apsiniaukusią dieną. Sodinimas priklauso nuo sklypo dydžio ir augalų kiekio. Sodinant eilėmis, atstumai tarp augalų turi būti apie 30 cm. Taip pasodintas chrizantemas galima prižiūrėti mechanizuotai.

Jei norite chrizantemas sodinti vazonuose, geriau juose auginti per visą vegetaciją. Taip auginant jos nenukenčia rudenį pernešant į šiltnamį, tačiau jų priežiūrai reikia daugiau darbo sąnaudų.

Kad chrizantemos vazonuose gerai augtų, reikia derlingos, purios, gerai sulaikančios drėgmę žemės. Rekomenduojamas substratas, sudarytas iš lygių dalinai kompostinės, velėninės žemės, pridedant šiek tiek durpių, smėlio ir kalio sulfato. Optimalus substrato pH turėtų būti 6,5-7. Jeigu auginama tik durpėse, reikia vartoti tas pačias trąšas kaip motininėms chrizantemoms.

O prižiūrėti – lengva

Chrizantemos mėgsta drėgną substratą. Ypač jas reikia gausiai lieti intensyvaus augimo metu. Kai šiuo laikotarpiu trūksta drėgmės, jos pradeda medėti, žiedai būna menkesnės kokybės. Laistant reikia stengtis neaplieti lapų. Vandens temperatūra turi būti 18-20°C. Tik nepersistenkite su laistymu – šaltomis dienomis šioms gėlėms gavus kiek per daug drėgmės jos gali pradėti sirgti.

GALERIJA

  • Kad gėlės nepradėtų sirgti – nepersistenkite su laistymu
  • Norint džiaugtis žiedais vazonuose negailėkite derlingos žemės
DMN nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS