Cukrinis diabetas – rykštė ne tik žmonėms, bet ir jų augintiniams | Diena.lt

CUKRINIS DIABETAS – RYKŠTĖ NE TIK ŽMONĖMS, BET IR JŲ AUGINTINIAMS

Mūsų gyvūnai serga kai kuriomis žmonėms būdingomis endokrininėmis ligomis: cukriniu diabetu, Kušingo sindromu ir pan. Tokios ligos dažniausiai vystosi lėtai, ir šeimininkai nekreipia dėmesio į gyvūno elgsenos, mitybos, kailio ir kitus pokyčius. Dėmesys jiems – tai kelias į ankstyvą minėtų ligų diagnostiką.

Kas tas CD?

Apie vieną dažniausiai šunims ir katėms diagnozuojamų endokrininių ligų – cukrinį diabetą (CD) kalbamės su LSMU Veterinarijos akademijos Dr. L.Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinikos veterinarijos gydytoja endokrinologe dr. Inga Stadaliene.

Pasak veterinarijos gydytojos, CD – tai medžiagų apykaitos sutrikimų visuma, kai organizme padaugėja gliukozės, sutrinka angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaita dėl daugybės paveldimų ir įgyjamų ligos atsiradimo priežasčių, sukeliančių insulino išsiskyrimo arba jo veikimo sutrikimus. "Insulinas – vienintelė medžiaga organizme, mažinanti gliukozės kiekį kraujyje, todėl jo apykaitos sutrikimai svarbūs gliukozės kiekio kraujyje pokyčiams. Padidėjęs gliukozės kiekis toksiškai veikia įvairias organizmo ląsteles ir audinius, dėl to atsiranda CD komplikacijos: pakinta kraujagyslės, pažeidžiamos nervinės skaidulos", – aiškino gydytoja.

Dažniau serga suaugusieji

CD skirstomas į pirmo ir antro tipo cukrinį diabetą. Pirmo tipo CD dažniausiai nustatomas jauniems šunims, o ligai progresuojant, t. y. mažėjant insuliną gaminančių kasos ląstelių, – antro tipo CD. Pastarojo tipo CD dažniau nustatomas nutukusiems gyvūnams, nes riebalai, susikaupę ląstelėse, mažina jų jautrumą insulinui. Dėl šios priežasties gliukozė nepatenka į ląsteles – gliukozė cirkuliuoja kraujyje.

Šunims dažniausiai diagnozuojamas pirmo tipo CD, t.y. nuo insulino priklausomas CD. Jį gali sukelti imuninių ląstelių aktyvumas kasos audiniuose, genetinis polinkis, infekcijos, pankreatitas ir kt. Dažniau serga 7–10 metų amžiaus šunys. Pagrindiniai klasikiniai šunų CD požymiai: padažnėjęs vandens lakimas, pagausėjęs šlapinimasis, padidėjęs apetitas arba atvirkščiai – apetito stoka, svorio kritimas.

Grėsmingos komplikacijos

"Esant aukščiau minėtiems požymiams, keturkojams pacientams gresia komplikacijos. Pavyzdžiui, šlapimo takų infekcijos, nes didelis gliukozės kiekis šlapime – gera terpė bakterijoms daugintis. Į tai svarbu atkreipti dėmesį, nes uždelstas šlapimo pūslės uždegimas gali virsti inkstų bakteriniu uždegimu. Tokiu atveju gali sutrikti inkstų veikla, o tokiai veiklai progresuojant, gyvūnas gali nugaišti", – perspėjo dr. I.Stadalienė.

Kita dažna CD komplikacija – katarakta, dėl to šunys pradeda prastai matyti ir galiausiai apanka. Prastai kontroliuojamas CD yra ypač pavojingas šuns gyvybei, nes kyla grėsmė vystytis diabetinei ketoacidozei, kai sutrinka rūgščių ir šarmų pusiausvyra organizme.

Priešingai nei vyresnio amžiaus šunims, 80–95 proc. sergančių CD vyresnių nei septynerių metų katėms nustatomas antro tipo cukrinis diabetas. Tačiau šia liga gali sirgti ir jaunos katės, iki vienų metų amžiaus. Tokiu atveju joms nustatomas pirmo tipo CD – kai imuninės ląstelės sunaikina didžiąją dalį insuliną gaminančių kasos ląstelių.

Rizikos faktorius – nutukimas

"Pagrindinis rizikos faktorius katėms susirgti antro tipo CD – nutukimas, tačiau nereikia pamiršti ir genetinio polinkio, nes šis susirgimas gali būti perduodamas genetiškai palikuoniams. Nustatyta, kad kastruoti katinai turi didesnę riziką susirgti CD dėl didesnio polinkio nutukti po kastracijos. Pagrindiniai kačių nekomplikuoto CD klinikiniai požymiai yra tokie patys kaip ir šunų. Katėms nėra būdinga tokia komplikacija kaip katarakta, tačiau gali atsirasti kojų silpnumas. Prastai kontroliuojamas kačių CD gali sukelti šiems gyvūnams ketoacidozę, kuri pasireiškia vangumu, apatija, apetito stoka, vėmimu, padažnėjusiu kvėpavimu ir kelia grėsmę gyvybei", – sakė dr. I.Stadalienė.

Mieli šunų ir kačių šeimininkai, jūs esate veterinarijos gydytojų pagalbininkai, nes be jūsų pastebėjimų apie pakitusią gyvūno elgseną, kitus atsiradusius klinikinius požymius, specialistams būtų sunku greitai ir tiksliai nustatyti tikrąją šuns ar katės negalavimo priežastį. Todėl būkime dėmesingi savo keturkojų augintinių elgsenos, išvaizdos, mitybos ir kitiems pokyčiams.

GALERIJA

  • Cukrinis diabetas – rykštė ne tik žmonėms, bet ir jų augintiniams
  • Cukrinis diabetas – rykštė ne tik žmonėms, bet ir jų augintiniams
  • Cukrinis diabetas – rykštė ne tik žmonėms, bet ir jų augintiniams
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Neškit, kvaileliai, pinigėlius šunų ir kačių veterinarams....amerikonas Kriaučeliūnas išmokė juos melžti iš jūsų.

Saulele

Mano katinui (kastruotam) itare diabeta, jau vos ne insulina leisti reikejo. Pradejau dometis labai intensyviai ir nusprendziau ismeginti naturalu maista (ismeciau sausa, gera atseit, kuriuo nuolat maitinau), po menesio katino rodikliai buvo puikus, gydytoja negalejo patiketi ir vis tiek siule sausa maista duoti, atseit neuztenka medziagu. Jau 3 metai katinas blizga, eda sirdutes, kepenis, skrandzius, buljona, saltiena ir vaikosi sauso maisto gabaliukus kartais po namus, uzkandziui:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS