Faktai apie vieną populiariausių pasaulyje naminių gyvūnų – kates | Diena.lt

FAKTAI APIE VIENĄ POPULIARIAUSIŲ PASAULYJE NAMINIŲ GYVŪNŲ – KATES

  • 0

Tarptautinio fondo "Animal Welfare" pasiūlymu nuo 2002 m. rugpjūčio 8-ąją švenčiama Tarptautinė kačių diena. Lietuvoje ši diena taip pat pažymima. Ta proga pateikiame mažiau žinomų faktų apie vieną populiariausių pasaulyje naminių gyvūnų – kates.

Daugelyje Europos ir Šiaurės Amerikos šalių juoda katė – nesėkmės ženklas, o Didžiojoje Britanijoje ir Australijoje juodos katės neša laimę.

Seniausia žinoma augintinė katė buvo rasta 9,5 tūkst. metų senumo kape Viduržemio jūros saloje Kipre.

Pirmoji kačių paroda surengta 1871 m. liepos 13 d. Didžiojoje Britanijoje, Londone, Harisono Veiro iniciatyva.

Katės jaučia kvapus keliolika kartų geriau nei žmonės.

Jei katė mosuoja uodega, ji galvoja, ką daryti. Pavyzdžiui, atsiliepti į jūsų kvietimą ar ne.

Katės yra toliaregės.

Katės nosies paviršius unikalus, kaip ir žmogaus piršto atspaudas.

Naminė katė gyvena vidutiniškai penkiolika metų, laukinė – apie trejus–penkerius.

Naminė katė gyvena vidutiniškai penkiolika metų, laukinė – apie trejus–penkerius.

Katės tualetas turi stovėti nuošalesnėje patalpos vietoje, atokiau nuo jos maisto dubenėlio, nes katės neteršia netoli tos vietos, kur ėda.

Kai glostome katę, sumažėja mūsų širdies dūžių dažnis ir kraujospūdis, todėl sergantys širdies ligomis žmonės turėtų auginti namuose katę.

Senovės Egipte katės buvo tiesiog dievinamos. Žmogui, nužudžiusiam katę, grėsė mirties bausmė, o nugaišus tokiai augintinei, šeimos nariai jos gedėdavo nusiskusdami antakius ir surengdami gyvūnėlio laidotuves, kuriose gėrė vyną ir mušdavosi į krūtinę. Nugaišęs gyvūnas būdavo balzamuojamas ir jo mumija su raižyta medine kauke įdedama į šeimos kapą arba laidojama naminių gyvūnėlių kapinėse.

Bene sunkiausi katėms laikai – Ispanijos inkvizicijos metai, kai popiežius Inocentas VIII pasmerkė kates kaip blogį. Anuomet buvo sudeginta tūkstančiai šių gyvūnų. Po to labai išplito žiurkės, platinančios mirtinas žmonėms ligas. Visa laimė, kad katės greitai veisiasi – jų skaičius netrukus išaugo.

Katės puikiai supranta žmonių emocijas ir nuotaikas.

Manoma, kad katės pajunta žemės drebėjimą 10–15 min. anksčiau nei žmonės.

Tunka ne tik žmonės, bet ir katės – jų šeimininkai linkę peršerti savo augintines.

Šeimininkai labai pataikauja savo augintinėms – katės mieliau badauja, nei ėda tai, kas joms nepatinka. Dauguma kačių užkandžiauja nuo septynių iki dvidešimties kartų per dieną.

Jei jūsų katės akys užmerktos, tai nebūtinai reiškia, kad ji pavargo – katės markstosi ir tada, kai yra laimingos, patenkintos.

Šaltinis: musugyvunai.lt ir kt.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS