JT patvirtino: 2021 metais Europoje buvo užfiksuota rekordiškai aukšta temperatūra | Diena.lt

JT PATVIRTINO: 2021 METAIS EUROPOJE BUVO UŽFIKSUOTA REKORDIŠKAI AUKŠTA TEMPERATŪRA

  • 1

Jungtinių Tautų Pasaulinė meteorologijos organizacija antradienį patvirtino, kad 2021 metais žemyninėje Europoje buvo užfiksuota rekordiškai aukšta 48,8 laipsnio Celsijaus temperatūra.

„Tarptautinė atmosferos mokslininkų grupė patikrino temperatūrą, kurią užfiksavo automatinė meteorologijos stotis Sirakūzuose, Italijos Sicilijos saloje“, – nurodė organizacija.

2021-ųjų rugpjūčio 11 dieną  temperatūra buvo beveik vienu laipsniu Celsijaus didesnė už ankstesnį rekordą – 48 laipsnius. Ši temperatūra buvo užfiksuota 1977-ųjų liepos 10 dieną Graikijos miestuose Atėnuose ir Elefsinoje.

Tačiau Pasaulinė meteorologijos organizacija nebuvo nepriklausomai patvirtinusi 1977 metų rekordo.

„Gali būti, netgi tikėtina, kad ateityje Europoje bus daugiau ekstremalių reiškinių“, – sakė organizacijos pranešėjas apie orų ir klimato ekstremalius reiškinius Randalas Cerveny (Rendalas Servenis).

„Šis tyrimas rodo nerimą keliančią tendenciją, kad tam tikruose pasaulio regionuose ir toliau fiksuojami aukštos temperatūros rekordai“, – pridūrė jis.

Žmonių išmetamų teršalų kiekis planetoje šyla kone dvigubai greičiau nei vidutiniškai pasaulyje. Europa per pastaruosius penkerius metus, palyginti su priešindustriniu laikotarpiu, atšilo 2,2 laipsnio Celsijaus.

Tarptautinė atmosferos mokslininkų grupė patikrino temperatūrą, kurią užfiksavo automatinė meteorologijos stotis Sirakūzuose, Italijos Sicilijos saloje.

Kruopštus duomenų patikrinimas

Pasaulinė meteorologijos organizacija nurodė, kad 2021-ųjų duomenys buvo patvirtinti tik šiais metais, nes labai stengtasi užtikrinti jų tikslumą.

Naujausia informacija įtraukta į agentūros metinę klimato būklės ataskaitą, kuria remiantis priimami aukščiausio lygio sprendimai, kaip kovoti su visuotiniu atšilimu.

„Toks kruopštus įvertinimas suteikia labai svarbų pasitikėjimą, kad mūsų pasauliniai temperatūros įrašai matuojami tinkamai“, – teigė ji.

„Nauji įvertintieji rekordai yra autoritetingas etalonas, pagal kurį galima lyginti rekordinius kraštutinumus metinėse Pasaulinės meteorologijos organizacijos klimato būklės ataskaitose pasauliniu ir regioniniu mastu“, – pridūrė organizacija.

Mokslininkų teigimu, šylant klimatui vis dažniau pasitaiko ekstremalių orų reiškinių, įskaitant karščio bangas, sausras ir potvynius. Visa tai turi įtakos ekonomikai ir ekosistemoms, sveikatai, žemės ūkiui ir vandens ištekliams.

Šiuo metu JT agentūra tiria keletą kitų ekstremalių įvykių, visų pirma tai, ar atogrąžų ciklonas „Freddy“ viršijo ilgiausio šio gamtinio reiškinio rekordą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Vancis

Oras vesta!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS