Kaip apsaugoti tiek save, tiek savo turtą nuo klimato reiškinių? | Diena.lt

KAIP APSAUGOTI TIEK SAVE, TIEK SAVO TURTĄ NUO KLIMATO REIŠKINIŲ?

  • 6

Jau kelias paras Lietuvoje siaučia smarkios vėtros. Gelbėtojai jas spėjo praminti vienomis aršiausių šiemet. Plačiau apie vėtras ir jų padarinius LNK žurnalistas kalbėjosi su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento civilinės saugos viršininku Donatu Gurevičiumi.

– Tai kokie padariniai? Nes vėtros Lietuvoje siaučia jau ne vieną dieną.

– Po sekmadienio dienos, kai buvo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas išsiuntęs perspėjimo pranešimą visiems Lietuvos gyventojams, suskaičiavome rezultatus ir per parą buvo šiek tiek daugiau negu 80 įvykių, tų įvykių vėliau daugėjo. Yra įprastas mūsų veiksmas, kai mes perspėjam gyventojus, turim informaciją apie gresiantį pavojų t. y stiprų vėją. Neretai vėjas pridaro tos žalos, kurią mes atvykę į tuos įvykius ir pamatome – laužo medžius, laužo elektros linijas, dingsta elektra. Tai yra tie laikini nepatogumai, kuriems gyventojas, gavęs pranešimą, galėtų pasiruošti prevenciškai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Galima sakyti, kad tai yra viena pirmųjų vėtrų šiais metais ir vėtrų sezonas dar tik prasideda. Ką reikėtų žinoti gyventojams, kaip jiems pasiruošti? Kokie būtų jūsų patarimai?

– Pirmas dalykas, aišku, klimato kaita, tie besikeičiantys orai ir neįprastu mums metu kylančios bei dažnėjančios vėtros, ką signalizuoja ir klimatologai, tampa mūsų kasdienybe. Todėl tie įgūdžiai gaunant tokius perspėjimo pranešimus, stebint konkrečiam Lietuvos regione… Nes kartais vakarų Lietuvoje esantis stiprus vėjas sukelia juoką rytų Lietuvos gyventojui, nes čia tokio vėjo nėra. Tai stebėti hidrometeorologijos tarnybos pranešimus ir gavus bent menkiausią užuominą apie tai, kad vėjas bus pavojingas, bent jau 15-17 m/s, kai jo gūsiai jau gali pakelti tam tikrus lengvus daiktus. Tai tuos lengvus daiktus mūsų aplinkoj, jeigu įmanoma, paslėpti, susitvarkyti, užsidaryti balkonus. Dažnai stiprus vėjas sukelia ir elektros nebuvimą, todėl turėti namie ar bent ant keletos namų elektros generatorių yra labai pravartu. Nes dingus elektrai, ar dėl audros, ar dėl kitos priežasties, jūs niekada neliksit be elektros energijos. Ir pagrindinis patarimas, kai jus užpustė, kai jus užvirto, nepravažiuojat, neturit galimybės į parduotuvę nuvažiuot ar dar kažkas, visada turėkit atsargų bent 72 val.

– Ant jūsų stalo netrūksta tų priemonių ir atsargų, kurias gyventojai ir turėtų turėti.

– Tai yra įprasti daiktai, kuriuos mes visada rekomenduojame turėti bet kokių ekstremalių situacijų atveju. Maisto, vandens atsargų turėkite bent trims paroms. Įsivaizduokime tą situaciją, kai užpustė ir jūs gyvenate vienkiemyje. Jūs turėsite visada vandens, maisto, nereikės važiuoti į parduotuvę ir nuo to jūs ir jūsų šeimos nariai bus stipresni ir atsparesni štai tokioms gręsiančioms ekstremalioms situacijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

ttt

Nuo klimato reiškinių nė pats dangaus karalius Dievas neapsaugos )

taip pat

kaip Amerikoje žmonės saugosi nuo tornadų. Įsirengia slėptuves rūsiuose. Ateina toks metas ir mums. Gamta neatleidžia niekšybių niekada.

Nuo

klimato ir vagiu verslininku ir politiku - apsaugos nera! Net Dievas nesaugo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS