Karščio banga svilina Europą – nuo Londono iki Sibiro | Diena.lt

KARŠČIO BANGA SVILINA EUROPĄ – NUO LONDONO IKI SIBIRO

  • 2

Europa čirškėte čirška svilinama visą žemyną apėmusios karščio bangos: Londone užregistruota karščiausia birželio diena nuo 1976 metų, o Portugalijoje kaunamasi su baisingais miškų gaisrais.

Vidurio Portugalijoje daugiau kaip tūkstantis ugniagesių stengiasi pažaboti gaisrus, kilusius praėjusį savaitgalį ir jau nusinešusius 64 gyvybes.

Šiek tiek vėstantys orai padeda jų pastangoms, bet termometro stulpelis vis tebesvyruoja ties 35 laipsniais Celsijaus; toks lygis tvyro didžiuliuose Europos plotuose: Italijoje, Austrijoje, Nyderlanduose, net kalnuotoje Šveicarijoje.

Du gaisro židiniai plykstelėjo po sekmadienio Kroatijos Adrijos pakrantėje; pareigūnams teko imtis maždaug 800 turistų evakavimo, nors dabar gaisras ten jau kontroliuojamas.

„Mes išsigandome, tikrai, – sakė vietinei žiniasklaidai Karolina prisistačiusi švedų turistė. – Žvelgiant pro viešbučio langą, atrodė, kad ugnis jau prie mūsų durų“.

Šiaurės pusrutulį apėmus saulėgrįžai, ugniagesiai sukelti ant kojų Austrijoje, kur švenčiant ilgiausią metų dieną, per Jonines, deginami laužai.

Italijoje, anot orų specialistų, šiųmetinė karščio banga gali būti stipriausia per pastaruosius 15 metų, – oro temperatūra net 8 laipsniais viršija sezono vidurkį ir siekia 39 laipsnius Celsijaus Milane bei iki 30 laipsnių Alpėse 1000 metrų aukštyje.

Pirmadienį paskelbtoje studijoje perspėjama, kad mirtį nešančios karščio bangos pasaulyje bus vis dažnesnės, net jeigu pasaulyje pavyktų apriboti klimato šiltėjimą bent 2 laipsniais Celsijaus, kaip nurodyta Paryžiaus susitarime.

„Net jeigu mes viršytume Paryžiuje sutartą ribą, mirtinus karščius 2100 metais patirtų 50 procentų Žemės gyventojų“, – sakė naujienų agentūrai AFP Camilo Mora (Kamilas Mora), pagrindinis žurnale „Nature Climate Change“ paskelbtos studijos autorius.

Londonas spirgėte spirga

Didžiojoje Britanijoje pirmą kartą nuo 1995 metų birželį prognozuojama penkias dienas iš eilės 30 laipsnių viršijanti oro temperatūra: Vakarų Londone – 34 laipsniai, tai yra birželio rekordas nuo 1976 metų.

Gilforde, esančiame į pietvakarius nuo sostinės, antradienį išsilydė asfaltas, vairuotojai tokią kelio dangą vadina šokoladu, paliktu karštoje saulėje.

Prestižinėse Karališkosiose Askoto žirgų lenktynėse, pasak organizatorių, pirmą kartą ketinama nereikalauti laikytis griežto aprangos kodo.

Penktadienį prasidėsiančiam Glastonberio muzikos festivaliui gresia lietus su perkūnija ir purvynas, kai trečiadienį apie 200 tūkstančių švęsiančiųjų jau pradeda statyti palapines.

Muzikos mylėtojai Prancūzijoje taip pat kęs karštį, prasidedant metinei šventei „Fete de la Musique“, oficialiai paskelbta karščio banga daugelyje šalies vietų.

Valstybinė pašto tarnyba paskelbė, kad paštininkai aplankys pagyvenusius ir neįgalius vienišus žmones, kad įsitikintų, jog jie jaučiasi gerai, kai Paryžiuje oro temperatūra pasiekė 37 laipsnius Celsijaus.

Su karščiu susijęs taršos padidėjimas privertė policiją Paryžiaus regione kai kuriose vietose mažinti eismo greičio ribą, nukreipti sunkvežimius kitais keliais, be to nuo ketvirtadienio uždraustas labiausiai teršiančių transporto priemonių eismas sostinėje.

Antradienį iš Luaros upės Tūro mieste ištrauktas skenduolis – atsigaivinti nusprendusį žmogų įtraukė gilyn srovė.

Rusijos Sibire irgi tvyro karštis – Krasnojarske užregistruota 37 laipsnių oro temperatūra, pranešė Pirmasis kanalas.

Visiškai kitoks ekstremumas buvo Rusijos šiaurėje – Murmanske buvo vos 1 laipsnis šilumos ir dar snigo, nurodė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Daugeliui gyventojų namuose tenka šalti, nes centrinis šildymas vasarą išjungiamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Romas Zubinas - Tęsėjas

Gal; jau laikas Lietuvos mokslininkams palikti savo ambicijas ir susitaikyti su tuo, kad PRAŽIOPSOJO TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! Mat, būtent šie Žemės ašies fizinio judėjimo dėsniai paaiškina - KODĖL IR KAIP ŽEMĖJE KINTA KLIMATAS?! Garbė Lietuvai ir SENIAUSIAI ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBAI, kad būtent jos dėka buvo atrasti aukščiau minėti Žemės ašies judėjimai!!! Šie atradimas pasauliui praneša - ŠIAURINIAME ŽEMĖS AŠIGALYJE KLIMATAS ŠILS IKI ŠIO TŪKSTANTMEČIO PABAIGOS, PIETINIAME - ŠALS!!! NUO 2500-JŲ METŲ ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE BUS VIENAS METŲ LAIKAS- VASARA, IR VIENAS PAROS LAIKAS - DIENA!!! PIETINIAME atvirkščiai- Žiema ir Naktis!!! Tad baikime kovoti su gamta, bet pradėkime studijuoti seniausiųjų kultūrų šaltinius ir ruoštis ateičiai!!!

Jis

:) mes kažkaip vėl ne Europpoje, nėra karščio bangos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS