Klimato kaitos poveikio tyrimas: Lietuva – pirmoje vietoje Europoje | Diena.lt

KLIMATO KAITOS POVEIKIO TYRIMAS: LIETUVA – PIRMOJE VIETOJE EUROPOJE

Europa pernai patyrė daugybę ekstremalių klimato pokyčių. Rekordiški temperatūros pokyčiai ir kritulių kiekis buvo užfiksuoti žemyne – nuo ekstremalaus šalčio žiemą iki karščio bangų ir sausrų vasarą, o naujas klimato kaitos poveikio tyrimas rodo, kad labiausiai šis reiškinys veikia, o todėl ir kelia grėsmę būtent Lietuvai.

Nors būtų naivu sakyti, kad visi tokie klimato reiškiniai kyla dėl klimato kaitos, mokslininkai jau ne kartą įspėjo – vienintelė klimato kaitos kryptis yra visuotinio atšilimo link. Siekdama nustatyti klimato kaitos poveikį Europoje, Jungtinės Karalystės (JK) žaliosios energetikos konsultavimo bendrovė „GreenMatch“ ištyrė 32-ų Europos šalių klimato kaitos tendencijas nuo 1960 iki 2015 m.

Tyrime buvo skaičiuojamos valstybių oro temperatūros, jūros vandens temperatūros, jūros lygio ir kritulių kiekio tendencijos. Pasak tyrėjų, Europoje labiausiai klimato kaita veikia Baltijos šalis ir Suomiją, o pirmoje vietoje atsidūrė Lietuva. Mažiausiai klimato kaitos paveikta yra Islandija. Tyrėjai kiekvienai šaliai priskyrė klimato kaitos indeksą nuo 0 iki 100 balų. Kuo rodiklis didesnis, tuo labiau šalis yra veikiama klimato kaitos.

„GreenMatch“ tyrimo duomenimis, Lietuvoje jūros lygis 1970-2015 metais kilo po 4,46 mm per metus, o jūros vandens temperatūra 1960-2014 m. padidėjo 0,73 laipsnio Celsijaus.

Tuo metu oro temperatūra kilo 0,325 laipsnio Celsijaus per dešimtmetį, o kritulių kiekis – 20 mm per dešimtmetį. Lietuvos klimato kaitos indeksas sudaro 75,04 balo.

Po Lietuvos labiausiai klimato kaitos veikiamos yra Baltijos sesės ir Suomija. Šios Šiaurės šalies klimato kaitos indeksas siekia 72,96 balo, Latvijos – 72,82 balo, o Estijos – 72,7 balo. Įdomu, kad Latvijos ir Lietuvos klimato kaitos rodikliai buvo identiški, išskyrus jūros lygio kaitą. Latvijoje jūros lygis kas metus kilo 4,02 mm, o Lietuvoje – 4,46 mm.

Tuo metu mažiausiai klimato kaitos veikiamos yra Islandija, kurios klimato kaitos indeksas sudaro vos 36,07 balo, ir Graikija, kurios indeksas yra 37,15 balo. Kitų valstybių indeksai perkopia 40 balų ribą.

32-ų tirtų Europos šalių klimato kaitos indeksų vidurkis siekė 55,36 balo. Vidutiniškai Europos oro temperatūra per pastarąją pusę amžiaus kilo 0,274 laipsnio Celsijaus per dešimtmetį, o jūrų vandens temperatūra nuo 1960 iki 2014 m. – 0,621 laipsnio Celsijaus. Kritulių kiekis Europoje mažėjo 1,95 mm per dešimtmetį, o jūrų lygis 1970-2015 metais kilo 2,03 mm per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

III- IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas inž.R.Zubinas

Kas gali paneigti, kad Žemėje kinta ne tiktai Klimatas, bet ir: Vandens lygis, Ledynai bei Sniegynai, Temperatūra! Įdomiausia yra tai, kad šie GEOFIZINIAI PROCESAI visiškai nepavaldūs žmonijai! Jie PAVALDŪS tiktai KETURIEMS ŽEMĖS AŠIES JUDĖJIMAMS! Tad užtenka PAŽINTI šiuos geofizinius procesus ir problemos neliks!

tadas zubinui

atradejau, pasakyk tu man, kodel visi kvailiai raso didziosiomis?

III-IV-jo Žemės ašies judėjimų atradėjas inž.R.Zubinas

KLIMATO KAITOS SRITYJE LIETUVA YRA PIRMOJI VISAME PASAULYJE!!! LIETUVIS INŽ. ROMUALDAS ZUBINAS, PIRMASIS ŽEMĖJE, ATRADO TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS ir, tuo pačiu, - KAIP IR KODĖL ŽEMĖJE KLIMATAS KINTA?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS