Lietuvoje po daugiau nei 50 metų atrastas retas grybas – mėlynlakštė mažasporė | Diena.lt

LIETUVOJE PO DAUGIAU NEI 50 METŲ ATRASTAS RETAS GRYBAS – MĖLYNLAKŠTĖ MAŽASPORĖ

  • 0

Lietuvoje šiemet aptikta itin reta ir sparčiai nykstanti grybų rūšis – mėlynlakštė mažasporė, pranešė Aplinkos ministerija (AM).

Pasak pranešimo, šis retas grybas Lietuvoje aptiktas po daugiau nei 50 metų, kai Kaišiadoryse buvo rastas paskutinis jo egzemplioriaus.

Retąjį radinį aptiko mokslininkė mikologė Reda Iršėnaitė nevyriausybinei organizacijai „Sengirės fondas“ priklausančiame 19 ha ploto Moniškio miške.

„Mėlynlakštė mažasporė neįrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, nes jos senoji radimvietė nepatvirtinta ir nėra išlikusio egzemplioriaus. Taip pat Lietuvoje iki šiol nebuvo įsteigta nei viena nacionaliniu mastu saugoma teritorija“, – pranešime cituojama R. Iršėnaitė.

Dabar vienintelė šio grybo radimvietė Lietuvoje yra Utenos rajone, Moniškio miške, o jų visame pasaulyje skaičiuojama vos 400.

Mėlynalakštė mažasporė yra įtraukta į dešimties Europos šalių nacionalines raudonąsias knygas, o per pastaruosius penkis dešimtmečius jos buveinių sumažėjo 15–25 proc. dėl nykstančių senųjų miškų.

Anot mokslininkės, tai, kad šis grybas užaugo būtent šiame miške, lėmė unikalios sąlygos: daug išlikusių senų drebulių ir jų virtuolių. Drebulės, kurios įprastai laikomos mažaverčiu medžiu ūkine prasme, yra ypatingos biologinės įvairovės atžvilgiu, nes jų mediena lengvai prieinama skaidytojams – grybams, vabzdžiams ir gyvūnų rūšims.

Įsteigtas 2020 metų sausį, „Sengirės fondas“ šiandien jau globoja virš 50 ha miškų – būsimų sengirių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS