Palme vadinama dracena: ką vertėtų žinoti apie šią namų puošmeną? | Diena.lt

PALME VADINAMA DRACENA: KĄ VERTĖTŲ ŽINOTI APIE ŠIĄ NAMŲ PUOŠMENĄ?

  • 1

Dracena, nors ir dažnai painiojama su laukine palme, labia skiriasi savo priežiūra bei charakteriu. Tai – karališkai atrodantis ryškiaspalvis augalas, kuriam esant aplinkoje visos akys krypsta į jį. „Žiežmarių gėlės” medelynas siūlo pasižvalgyti tarp taip pamėgtų dracenų.

Dracena – kokia ji?

Dracena (lot. Dracaena) priklauso agavinių šeimos augalų grupei. Visžalių dracenos medžių ir krūmų tėvynė yra Azijos ir Afrikos atogrąžų sritys. Kaip kambarinė gėlė dracena auginama dėl jos neįprasto vaizdo ir ryškiaspalvių lapų. Tai – itin populiarus augalas, kuriuo daugelis puošia biurus bei erdvius namų kambarius.

Šis lapuotis šviesos ir šilumos atžvilgiu ne toks jautrus aplinkai, todėl labai tinka ir tamsesnėms, kiek vėsesnėms patalpoms dekoruoti.

„Nors dracena dažniausiai išauga didelė ir reikalauja erdvės, įmanoma rasti ir kitokių – miniatiūrinių – šių augalų.” – sako Irena Banevičienė, „Žiežmarių gėlės” agronomė. – Augalas draugiškas – gali augti ir pavieniui, ir šalia kitų augalų”.

Priežiūra 

Dracena itin gerai auga namuose kambario temperatūroje. Margalapėms veislėms reikia šiek tiek daugiau šviesos, žalialapės tiks ir pusiau šešėlis. Nei vienų, nei kitų nepatartina statyti prie pietinio lango – nuo per daug saulės gali apdegti lapai.

Vasara – puikus laikas šiuos augalus išnešti į lauką. Bet reiktų jas statyti pavėsyje ir aukštus augalus saugoti nuo stipresnio vėjo – jie gali apvirsti.

„Žiemą šviesos pakaks prie lango rytinėje ar vakarinėje pusėje esančioms dracenoms. Tos, kurios stove pietinėje pusėje, rekomenduotina patraukti 1-2,5 m į kambario vidurį”, – pataria I. Banevičienė

Sausas oras dracenoms nekenkia. Senesnius esančius augalus karts nuo karto reikia nuplauti po dušu arba lapus nuvalyti drėgna šluoste. Vandens purškimu užsiimti reiktų tik su naujomis dracenomis.

Nors ir neišlepusios, dracenos jautrios drėgmės svyravimams. Nuo vandens pertekliaus arba stokos ima kristi lapai. Laistyti reiktų šiltu vandeniu, kai tik žemės paviršius pasidaro itin sausas.

Tręšimu rekomenduojama užsiimti nuo kovo iki rugpjūčio, intervalai – kas 2 savaitės. Persodinti geriausia pavasarį, tad kovo mėnuo – itin puikus laikas įsigyti šį lapuotį.

GALERIJA

  • Lapuotasis augalas, prisitaikantis prie bet kokių sąlygų.
  • Dracena labiausiai mėgstama dėl savo ryškumo.
„Žiežmarių gėlės” nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ilona

Taip ir neradau iki kokio aukstumo gele isauga ?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS