Pamatykite dabar: gamtos reiškinys, kuris vyksta vos kelias naktis per metus | Diena.lt

PAMATYKITE DABAR: GAMTOS REIŠKINYS, KURIS VYKSTA VOS KELIAS NAKTIS PER METUS

  • 0

Jei gyventi teturėtumėte vos vieną likusią naktį, kaip praleistumėte šį laiką?

Galbūt tamsi naktis jus baugintų ir lėktumėte kuo arčiau šviesos, nesvarbu, tikros ar dirbtinės… O galbūt jus baugintų vienatvė ir ieškotumėte sau artimiausios sielos?

Būtent taip šiąnakt nutiko lašalams. Lašalai – tai nedideli vabzdžiai, panašūs į mažus, baltus drugelius. Nuo kitų vabzdžių juos galima atskirti pagal tris (retkarčiais dvi) iš pilvelio kyšančias "uodegėles", vadinamas cerkais. Tačiau didžiąją gyvenimo dalį jie praleidžia kaip vandenyje gyvenančios besparnės lervos.

Kaip rašoma Studentų gamtininkų mokslinės draugijos pranešime, dar būdami lervomis, lašalai pasimaitina iki soties, o virtę suaugėliais burnos tiesiog nebeturi! Maitintis suaugėliams juk nėra kada – jie gyvena labai trumpai, todėl skuba ieškoti sau poros. Drovumui ir dvejonėms laiko nebėra... Susiporavę jie skuba dėti kiaušinėlius, o tada išsekę krinta žemėn. Ne šiaip sau ir lotyniškai jie vadinami ephemeroptera: jų pasirodymas sausumoje labai efemeriškas, trumpas, bet įspūdingas. Milžiniškas lašalų pulkas pakyla virš vandens vienai kitai nakčiai, o netrukus viskas grįžta į seną ritmą.

Nejučia pradedi abejoti, ar išties matei tokį neįtikėtiną reiškinį (kurio tolėliau nuo upės gyvenantys ir šunų naktimis nevedžiojantys draugai nė nepastebėjo), o galbūt tik sapnavai.

Vilniuje ypač daug lašalų būna netoli Šilo, vos mažiau – prie Žaliojo tiltų.

Šiąnakt, galbūt ir ateinančią naktį, galite pamatyti, kaip jie pirmą ir paskutinį kartą pakyla skrydžiui. Tarsi Japonijos metro primenančioje minioje užgimsta tūkstančiai porų ir kaip naktyje mirtis pasiverčia nauja gyvybe.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS