Platelių ežero „žydėjimas“ užfiksuotas ir iš kosmoso | Diena.lt

PLATELIŲ EŽERO „ŽYDĖJIMAS“ UŽFIKSUOTAS IR IŠ KOSMOSO

  • 0

Pastaraisiais metais kai kuriose Platelių ežero pakrantėse pastebėtas mikrodumblių „žydėjimas” kelia susirūpinimą ir parko gamtosaugos specialistams, ir vietos gyventojams.

Šis „žydėjimas” yra užfiksuotas ir iš kosminių palydovų padarytose nuotraukose, skelbia Aplinkos ministerija.

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto mokslininkai Žemaitijos nacionalinio parko direkcijoje vietos bendruomenei pristatė Platelių ežero tyrimų, atliktų dalyvaujant tarptautiniame su Europos kosmoso agentūra vykdomame projekte „TODAY“, rezultatus.

Kaip parodė Jūros tyrimų instituto 2017-2018 m. atlikti intensyvūs ežero tyrimai, pagrindo nerimauti nėra - ežeras yra labai geros ekologinės būklės. Nors vandenyje ir aptinkamos melsvabakterės, tačiau jų kiekis nėra didelis ir grėsmės nekelia. Didesnis „žydėjimas” būna dėl vyraujančio vėjo, kuris šiuos dumblius suneša į seklias, daugiausia nendrėmis apaugusias pakrantes. Moksliniai tyrimai, pasak ministerijos pranešimo, bus tęsiami ir šiemet.

„TODAY“ projekto tikslas - sukurti inovatyvią, kosminių ir aplinkos duomenų pagrindu paremtą aplinkos stebėjimo sistemą, skirtą vertinti svarbių rekreacijai ir pramonei naudojamų vandens telkinių kokybę, operatyviai prognozuoti vandens „žydėjimus“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS