Ruduo – viržių sezonas: ką verta žinoti? | Diena.lt

RUDUO – VIRŽIŲ SEZONAS: KĄ VERTA ŽINOTI?

  • 0

Auginti ir prižiūrėti viržius nėra sunku. Jie – rudens augalai, kurie gėlininkus bei sodininkus ypač džiugina savo spalvų spektru, nelepiu charakteriu. Kaip geriausiai juos auginti ir prižiūrėti pataria „Žiežmarių gėlės“ lauko augalų specialistė Ramutė Muižinikienė.

Geriausia vieta augti

Dažniausiai viržius pamatyti galima pušynuose ar atvirose, saulėtose vietose – šie augalai itin lengvai pakenčia sausrą. Svarbiausia atminti – dirva, į kurią žadate sodinti viržius, privalo turėti pakankamą rūgštumo lygį. Rekomenduotina paruošti vieno kastuvo gylio dirvą, jei ji itin kieta – galima purenti ir giliau. Tinkamiausia vieta – saulėje, bet nepamiršti ir apsaugos nuo vėjo, nes pavėsyje šie augalai žydės mažiau, o krūmai bus išsiskleidę.

„Šiais laikais tokią aplinką išgauti nėra sunku – naudojant atitinkamas medžiagas dirvos gerinimui tai – labai įmanoma. Tam galima naudoti smėlį ir rūgščias durpes. Tačiau pagrindinis dirvos sluoksnis turėtų būti pakankamai pralaidus vandeniui“ – pasakoja R. Muižinikienė.

Lengviausias dirvos paruošimo būdas: sumaišyti vienodomis dalimis trečdalį durpių, smėlį arba smulkų žvyrą su sodo dirva arba kompostu, pagerinus ją specialiomis trąšomis, tinkančioms rūgščiai dirvai. Jei sode yra spygliuočiams būdinga danga, jos įmaišymas į dirvą tik pagerins viržių augimą. Puikiai tiks žievės mulčias, kurį galima įmaišyti į substratą. Viską gerai sumaišykite ir suformuokite 15-20 cm duobutes.

Sodinimas

Dabar viržių sodinukai dažniausiai parduodami vazonuose, todėl sodinimo metas – ne itin svarbus. Geriausia pradėti sodinti tada, kai žemė dar šilta ir nepradėjo vėsti. Geriausia tuo užsiimti rugsėjo mėnesį. Prieš sodinant vazonus patartina laikinai patalpinti į vandenį – tokiu būdu šaknys bus tolygiai sudrėkintos. Sodinant reikėtų išsaugoti esamą augimo gylį.

Būtina atsižvelgti į augalo vystymosi galimybes, kurios skiriasi priklausomai nuo kiekvienos rūšies. Tam, kad krūmai laikui bėgant susijungtų ir visiškai padengtų žemę, reiktų juos sodinti tankiau – 30-40 cm atstumu vieną nuo kito. Po sodinimo viržius reikia palaistyti, pageidautina naudoti pušų mulčią, nes tai labiau primins natūralias viržių augimo sąlygas, apsaugos augalus nuo galimo išdžiūvimo.

Priežiūra

Vienas iš pagrindinių sezoninių priežiūros darbų yra piktžolių naikinimas, todėl norint, kad viržiai augtų be trukdžių, juos ravėkite. Kiekvieną pavasarį prieš vegetacinio periodo pradžią reikia nupjauti visus praėjusiais metais nužydėjusius žiedynus. Jie kovo-balandžio mėnesiais turėtų būti nupjaunami iki pat apačios, paliekant tik kerelio kauburį. Priešingu atveju viržiai žydės labai negausiai arba visai nežydės.

„Prieš vegetacijos periodą, vasaros pradžioje ir prieš viržių žydėjimą šiuos augalus patręškite specialiomis kompleksinėmis trąšomis išberiant į vieną kv. metrą apie 30 gr. trąšų. Jei vasara sausa – nepamirškite viržių kartas nuo karto palepinti lengvu laistymu“ – patarimais dalinasi lauko augalų specialistė.

GALERIJA

  • Ruduo – viržių sezonas: ką verta žinoti?
  • Ruduo – viržių sezonas: ką verta žinoti?
„Žiežmarių gėlės“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS