Rumunija naikins lokius ir vilkus | Diena.lt

RUMUNIJA NAIKINS LOKIUS IR VILKUS

  • 1

Rumunija pirmadienį paskelbė, kad laukiniams žvėrims vis labiau puldinėjant žmones, bus sunaikinta arba perkelta 140 lokių ir 97 vilkai, tačiau tai sukėlė gyvūnų teises ginančių organizacijų pasipiktinimą.

Priemonių imtasi siekiant „užkirsti kelią reikšmingai žalai ir apsaugoti gyventojų sveikatą ir saugumą“, – sakoma aplinkosaugos ministerijos pranešime.

Vyriausybės paskirta mokslininkų komisija parėmė šį sprendimą sakydama, kad jis „nekelia pavojaus šių dviejų gyvūnų rūšių išlikimui“.

Sprendimas leisti tarnyboms sunaikinti nurodytą kiekį gyvūnų taip pat, pasak ekspertų, „užkirs kelią trofėjinei medžioklei“.

Tačiau Pasaulio gamtos fondas (WWF) griežtai pasmerkė šį sprendimą ir dėl susidariusių problemų kaltina miškų kirtimą.

„Tarnybos, pirmiausia, privalėtų atkreipti dėmesį į problemas, dėl kurių ieškodami ėdesio lokiai atsiduria vis arčiau žmonių gyvenviečių“, – AFP sakė Cristianas Pappas (Kristijanas Papas), WWF skyriaus Rumunijoje vadovas.

Pernai metų spalį dėl kilusio pasipiktinimo aplinkosaugos ministerija buvo priversta atšaukti kvotas, leidžiančias sumedžioti 552 lokius, 657 vilkus ir 482 lūšis.

Žmogaus nepaliestuose Rumunijos miškuose gyvena apie 6 tūkst. rudųjų lokių, tai sudaro apie 60 procentų Europos rudųjų lokių populiacijos; daugiausiai jų gyvena Karpatų kalnuose.

Pastaraisiais mėnesiais vis daugiau lokių atklysta miestus ir kaimus ieškodami maisto.

Liepos mėnesį Karpatų kalnų regione du piemenys buvo sunkiai sužeisti lokio.

Mėnesiu anksčiau tarnybos buvo priverstos laikinai uždaryti žymiąją Poenario pilį, įkvėpusią Bramo Stokerio (Bremo Stoukerio) 1897 metų gotikinį romaną „Drakula“, kai turistai akis į akį susidūrė su loke ir jos trimis jaunikliais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Hm

Gal pačius rumunus reikėtų apnaikinti, kad miškų nepribaiginėtų? Virusas čia kažkoks, ar ką - lenkai kerta Beloviežą, rumunai savo miškus, lietuviai ne tik miškus, bet ir parkus, kuo tik toks kirvių siautėjimas ir baigsis... Ar čia irgi Sorošo užsakymas?