Sausros padariniai Lietuvoje: upėse ir tvenkiniuose senka žuvų ištekliai | Diena.lt

SAUSROS PADARINIAI LIETUVOJE: UPĖSE IR TVENKINIUOSE SENKA ŽUVŲ IŠTEKLIAI

Dėl sausros nuslūgus vandens lygiui ir pakilus vandens temperatūrai, Tauragės rajone esančiame privačiame nekomerciniame tvenkinyje pradėjo gaišti karpinės žuvys. Ištyrus mėginius Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute nustatyta, kad žuvys nugaišo dėl koi herpeso ligos.

Tauragės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba stebi žuvų būklę vandens telkiniuose aplink ūkį, tolesniems tyrimams paimti papildomi žuvų mėginiai.

Kaip informuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), žmonių sveikatai koi herpeso liga nepavojinga, tačiau vartoti sergančios žuvys netinkamos dėl prastos prekinės išvaizdos.

VMVT specialistai pastebi, kad ligos eiga priklauso nuo vandens temperatūros, cheminių ir biologinių parametrų, žuvų amžiaus ir sveikatos būklės, žuvų tankio ir kt. veiksnių. Ligos simptomai gali paaštrėti ir dėl patirto streso. Virusas vystosi kai vandens temperatūra siekia nuo 16 °C iki 25 °C. Jei vandens temperatūra žemesnė nei 13 °C ar aukštesnė nei 28 °C koi herpeso ligos atvejų nenustatoma.

Žuvys pradėjo gaišti ir kituose vandens telkiniuose. Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento Klaipėdos analitinės kontrolės skyrių pirmadienį pasiekė informacija apie masinį žuvų gaišimą net 50 kilometrų ruože Minijos upėje. Nusekus vandens lygiui ir pakilus vandens temperatūrai pradėjo gaišti ne tik upėtakiai, bet ir deguonies stygiui vandenyje atsparesnės stambios lydekos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS