Užtems ir Saulė, ir Mėnulis: ko tikėtis? | Diena.lt

UŽTEMS IR SAULĖ, IR MĖNULIS: KO TIKĖTIS?

Per Tris karalius, ankstų sausio 6 d. rytą, įvyks dalinis Saulės užtemimas Ožiaragio ženkle. Iš viso 2019-aisiais laukia penki – trys Saulės ir du Mėnulio – užtemimai.

Šio Saulės užtemimo, kuris turėtų įvykti iki 3.41 val., nematysime. Jį žmonės stebėti galės Aliaskoje bei Tolimuosiuose Rytuose, Rusijoje, Japonijoje, Šiaurės Korėjoje, Pietų Korėjoje, rytinėse Kinijos bei Mongolijos dalyse.

Tačiau sausio 21 d. įvyksiantis visiškas Mėnulio užtemimas Liūto ženkle bus regimas ir Lietuvoje, tiesa, ne visas. Užtemimo pradžia prognozuojama 4.36 val., maksimumas 07.12 val., o pabaiga 09.48 val. Jį žmonės matys beveik visame pasaulyje: Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Afrikoje, dalyje Tolimųjų Rytų, Atlanto, Ramiajame, Indijos vandenynuose, Arktyje.

Saulės užtemimai visuomet vyksta per jaunatį, o Mėnulio – per pilnatį. 

Abu šie užtemimai bus reikšmingi Lietuvai, svarbūs kiekvienam iš mūsų. Šie ženklai – Ožiaragis ir jam priešingas Vėžio ženklas – astrologijoje neša ypač galingą simbolinį krūvį. Jie abu žymi praeitį, istoriją, protėvius, tradicijas. Nebūtų nieko nuostabaus, jei visai netrukus mus kolektyviai apimtų dar stipresnis jausmas, jog „istorija kartojasi“, jog vyksta kažkas, kas labai primena praėjusius laikus, kitą epochą.

Saulės užtemimai visuomet vyksta per jaunatį, o Mėnulio – per pilnatį.

Ožiaragis simbolizuoja ir socialinę struktūrą, socialinių santykių visuomenėje sistemą. Gimdamas vaikas patenka į kultūrinę, tradicijų ir taisyklių suvaržytą aplinką. Kūdikio lytis kai kur reiškia, jog ateityje jis arba ji privalės laikytis lyčiai patriarchato santvarkos nustatytų normų, elgesio taisyklių. Mažylis gimsta valstybėje, kuri daugiau ar mažiau varžys jo laisvę ir vers paklusti tam tikrai kontrolei, įstatymams: jis patenka į religinę aplinką, į kažkokią visuomenės sąrangą. Žmogus neišvengiamai susiduria su tautos, šeimos tradicijomis, papročiais. Užtemimai, o taip pat labai lėtai Žemės atžvilgiu judančios planetos – Saturnas, Plutonas –, Ožiaragio ženkle reiškia, jog išvardintose srityse reikia laukti didelių pokyčių, reformų ar bent jau stipraus ir vieningo tų pokyčių siekio. Tai yra laikas, kai taisomos praeities klaidos, mokamos skolos arba dar giliau jose klimpstama (norima grąžinti atgyvenusią, sustabarėjusią praeitį). Kai pjaunama tas, kas buvo tėvų ir senelių anksčiau pasėta.

Tokiu metu gali kilti stiprus kolektyvinis „tautos tėvo“ ilgesys, pagunda išrinkti „stiprų“ (autoritarinį) lyderį, kuris nuspręs už visus, „prisiims atsakomybę“, „trenks kumščiu į stalą ir pasakys, kaip turi būti“. Pasaulyje stiprės nesaugumo, grėsmės, baimės jausmas.

Apskritai Ožiaragis yra sunkus – rimties ir brandos – ženklas. Būties lengvybę randa tik išmintingi, nebijantys nei vienatvės, nei nepriteklių, nei mirties, susitelkusieji į aukštą tikslą, darbštūs, einantys savo keliu ir pamiršę pasaulietinius džiaugsmus bei malonumus. Ožiaragio ir Vėžio ženklai kartais vadinami „sielos vartais“.

Tačiau ne viskas taip pesimistiška ir niūru. Šis Saulės užtemimas yra labai gera proga, jeigu jau seniai reikia apsispręsti, užsibrėžti tikslą ir imti ryžtingai jo siekti. Tai laikas, kai reiktų brandaus, racionalaus požiūrio – atmesti tą, kas nereikalinga, atskirti, kas realu ir svarbu, o kas tik saviapgaulė, iliuzija. Praverstų tam tikra refleksija, apmąstymas – kaip efektyviau veikti šiame žemiškame, materialiame pasaulyje, kokie konkretūs žingsniai nuvestų į sėkmę ir kas iš tiesų trukdo ją pasiekti. Taip pat naudinga būtų pagalvoti, ar neįvarėte savęs į kampą, ar neužsidarėte nuožmiame savo proto, minčių kalėjime, ambicingai siekdami sunkiai pasiekiamo? O gal tie išsikelti tikslai ir reikalavimai, griežti rėmai „koks privalai būti“ tėra šeimos, aplinkinių spaudimas? Ar jų kritika padeda tobulėti, ar „juodai“ žlugdo, varo į depresiją, naikina savivertę? Dabar yra laikas, kai galima išsivaduoti iš psichologinių traumų, susijusių su šeima, tėvais, savo šaknimis, kilme. Daugeliui toks išsilaisvinimas yra nelengvas, daugelis susidurs su vienatve, izoliacija, nesaugumu. Aštriau bus išgyvenama dėl emocinio ryšio, motiniškos globos, tikrų namų, kuriuose šiluma ir besąlyginė meilė, trūkumo. Garsiau skambės: „esame vieniši, palikti, užmiršti, niekam iš tiesų nerūpime.“

Saulės užtemimo metu išryškėjęs stiprus kolektyvinis užuovėjos poreikis truks dar mažiausiai pusantrų metų.

Astrologijoje teigiama, jog ypač smarkiai užtemimo poveikis jaučiamas maždaug dvi tris savaites, bet pasekmės trunka mažiausiai pusmetį. Kalbant apie šį Saulės užtemimą, galima teigti, jog jo metu išryškėjęs stiprus kolektyvinis užuovėjos – pačia plačiausia šio žodžio prasme –  poreikis truks dar mažiausiai pusantrų metų. Kur yra namai, kas yra namai, sielos artumas arba, atvirkščiai, priešiškumas supančiai aplinkai, emocinis prisirišimas, artimųjų trūkumas, saugumas – visi šie klausimai jaudins mūsų širdis ir protus labiau nei bet kada. Aibei žmonių teks susidurti su būtinybe globoti, pasirūpinti silpnesniais, sergančiais, likimo nuskriaustais, prisiimti už juos atsakomybę. Kita vertus, žmonės gali ypač aštriai ir skausmingai išgyventi dėl savo pačių laikino ar įgimto nesavarankiškumo.

Pati darniausia ir taikiausia išeitis tokiu apniukusiu, slegiančiu metu, ko gero, būtų ieškoti užuovėjos savyje, jautriai ir švelniai rūpintis savimi ir savo artimaisiais, kad ir kaip banaliai tai skambėtų. Tačiau, tikėtina, kad rūsti ir negailestinga aplinka vers žmones tiesiog bėgti nuo tikrovės. Vengti savo paties problemų, sunkumų galima įvairiai. Įjunkus į priklausomybes tik kenksite sau, o štai ieškant alternatyvios realybės literatūroje ir kine, taip pat užsikrečiant kažkokia idėja (pvz., dėl neteisybės, nelygybės rasti bendraminčių ir pradėti kovoti už kažką, dėl kažko, kad tik nereikėtų galvoti apie save) galite sau padėti. Šiuo požiūriu Mėnulio užtemimas sausio 21 d. yra tam palankus. Jis įvyks Liūto ženkle. Priešingas Liūto ženklui yra Vandenis. Abu jie simbolizuoja lyderį ir bandos mąstymą. Mėnulio mazgai keliavo Liūto-Vandenio ženklais nuo 2017 m. balandžio, todėl mes jau neblogai žinome, ką tai iš tiesų reiškia. Juk matėme, kokiai aibei žmonių kilo nenumaldomas poreikis tapatintis su tais, kurie mąsto vienodai, burtis į savotiškas „gaujas“. Kokia pagunda buvo galvoti „kas ne su mumis, tas prieš mus“. Nedaug atsirado pasipriešinusių savo gaujai. Šis Mėnulio užtemimas kviečia žmogų drąsiai pasisakyti prieš galingą bandos mąstysenos srautą. Tačiau yra nemaža tikimybė, jog noras pabėgti nuo savų išgyvenimų vers žmones vienytis patikėjus melu, leistis mulkinamiems nesąžiningų lyderių.

Lietuvoje 2019 – 2020 m. būsime priversti išgyventi sudėtingą periodą ne tik dėl to, jog laukia keli svarbūs rinkimai. 2019 – aisiais, o ypač 2020 – aisiais Lietuvos Respublikos laukia pirmoji „brandos krizė“ – vadinamasis „Saturno sugrįžimas“. Vyresni žmonės iš patirties žino, kas tuomet būna. Daugelis sulaukę 28-30 metų išgyvena krizę – norisi keisti kažką iš esmės, pradėti iš naujo. Neretai tik apie 30 -uosius metus žmogus iš tiesų suvokia, ką iš tiesų nori veikti gyvenime, kur jo pašaukimas, jo kelias arba bent jau supranta, ko nenori, kas tikrai ne jam skirta. O kartais lyg ir nebūna jokios akivaizdžios krizės, tiesiog žmogaus gyvenimas įgija pastovumo, įeina į tam tikras vėžes. Valstybės gyvenime Saturno sugrįžimas gali sutapti su krize, iš tiesų rimtomis reformomis, politinės krypties pokyčiu ar (ir) ekonomine nuosmukiu, pertvarka. Neramus politiniame lauke bus 2019 m. sausio vidurys,tai gali virsti gana rimta Vyriausybės krize vasario pabaigoje - kovo pradžioje.

Kaip ir visada, užtemimų laikotarpiu didesnė garsių žmonių mirčių tikimybė. Didesnis nelaimių, epidemijos pavojus.

Šie užtemimai bus svarbesni gimusiems po Avino, Svarstyklių, Vėžio ir Ožiaragio ženklais (ypač gimusiems sausio 5 - 7 d., balandžio 5 - 7 d., liepos 7 - 9 d., spalio 8 - 10 d.), o taip pat Liūtams, Vandeniams, Skorpionams, Jaučiams (ypač gimusiems sausio 20 - 22 d., liepos 23 - 25 d., spalio 23 -25 d., balandžio 20 -22 d.). Jiems tai bus svarbių tiek teigiamų, tiek neigiamų pokyčių, tam tikro proveržio laikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Zoe

Kaip gali užtemimas veikti pusantrų metų? Gal ne pro šalį būtų išsamiau susipažinti su astronominiais reiškiniais?

Janina

, kad niekad nieks nemylėjo manęs... Arba, aš --pasaulio bamba.

K

Geras horoskopas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS