8 itin protingų žmonių bruožai: patikrinkite, ar turite aukštą intelektą | Diena.lt

8 ITIN PROTINGŲ ŽMONIŲ BRUOŽAI: PATIKRINKITE, AR TURITE AUKŠTĄ INTELEKTĄ

  • 5

Ar žinojote, kad labai protingi žmonės dažnai nemano, kad yra labai protingi? Suvokdami neaprėpiamą informacijos pasaulį, jie supranta, kad jų žinios ir galimybės yra labai riboti. Dažnai jie mano, kad jų protas yra vidutiniškas, niekuo neypatingas. Tačiau mokslininkai išskiria 8 bruožus, kurie padeda atpažinti labai protingus žmones.

Iš karto būtina pasakyti, kad protingi žmonės pasižymi kur kas didesniu savybių sąrašu. Tiesiog šie 8 bruožai tarp jų yra beveik visada.

1. Gebėjimas prisitaikyti

Itin protingi žmonės puikiai skaito situaciją ir suvokia savo vietą joje. Jie greitai prisitaiko ir geba būti produktyviais. Vienas tyrimas parodė, kad intelektas remiasi gebėjimu dinamiškai pakeisti savo elgesį jį pritaikant prie aplinkos konteksto arba įgūdžiais pakeisti aplinką pagal savo poreikius.

2. Jie žino, kad žino mažai

Kuo mažiau žinote, kuo silpnesnis jūsų intelektas, tuo geriau vertinate savo protą. Teorija labai paprasta. Įsivaizduokite, kad esate prie grandinės pririštas šuo. Jums atrodo, kad pasaulis yra tai, ką matote ir jūs jį puikiai pažįstate. Vieną dieną pasileidžiate ir imate bėgioti - greitai suvokiate, kad krašto nepribėgsite niekada ir kad aplink yra daugybė kampelių, kurių jums ištyrinėti tiesiog niekada nepavyks. Taip yra su žmonėmis ir žiniomis - kiekvienas naujas išmoktas dalykas atveria nepažintus laukus, kurie yra nepasiekiami. Tai parodė ir vienas klasikinis tyrimas, kuriame protingiausi studentai stipriai nuvertino savo žinias, o žinantys mažiausiai manė, kad testą išsprendė teisingai.

3. Nepasotinamas smalsumas

A. Einšteinas yra pasakęs – „Neturiu jokių ypatingų talentų, tiesiog esu aistringai smalsus“. Aukštą intelektą reikia maitinti žiniomis, todėl labai protingi žmonės domisi viskuo, jie kasdien nori ką nors išmokti. Tai jie ir daro skaitydami, tyrinėdami, pasinerdami į naujas patirtis ir keliaudami. 2016 metais atliktas tyrimas parodė, kad intelektualinis smalsumas vaikystėje yra susijęs su suaugusiųjų atvirumu naujoms patirtims. Smalsumas veda į intelektą, o intelektas - į smalsumą.

4. Jie yra atviri kitiems požiūriams

Kadangi ypatingai protingi žmonės nemano, kad žino viską, jie yra atviri kitoms nuomonėms ir požiūriams. Jie išklauso kitų ir yra linkę keisti savo įsitikinimus, kai atsiranda geresnių įrodymų. Tie, kurie mano, kad žino tiesą ir nėra linkę ja abejoti, dažniausiai nėra labai protingi ir atsirenka tik tą informaciją, kuri patvirtina jų požiūrį.

5. Jiems patinka būti su savimi

Nors protingi žmonės moka prisitaikyti prie įvairių situacijų, tarp jų ir socialinių, jiems labai patinka būti vieniems. Jiems tai yra tam tikra laisvė, kai prisitaikyti tiesiog nereikia ir galima daryti tai, ką jiems norisi daryti. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad ypatingai protingi žmonės mažiau mėgaujasi socializuodamiesi nei kiti.

6. Jie nėra labai impulsyvūs

Ir protingi žmonės gali priimti blogų sprendimų, tačiau dažniausiai jie savo impulsus tramdo kruopščiais planais, darbotvarkėmis ir skaičiavimais. Vienas tyrimas parodė, kad labai protingi žmonės mieliau renkasi didesnį atlygį vėliau, nei mažesnį iš karto. Tai reiškia, kad jie moka save kontroliuoti geriau nei kiti.

7. Jie yra labai juokingi

Verbalinis intelektas, gebėjimas savo mintis ir idėjas sudėti į žodžius, yra labai svarbus protingiems žmonėms. Jei negalite paprastai paaiškinti kurios nors temos, jos iš esmės nesuprantate. Vienas tyrimas parodė, kad protingi žmonės pasižymi geru humoro jausmu - jie moka juokauti. Dar daugiau - profesionalūs komikai pasižymi itin aukštu verbaliniu intelektu, kas padeda jiems prajuokinti dideles minias žmonių.

8. Protingi žmonės žino, ką jūs jaučiate

Itin protingi žmonės lengvai perskaito aplinkinius, suvokia kaip jie jaučiasi ir ką jie galvoja. Jie greitai supranta ir paslėptas mintis. Tai - emocinio intelekto pagrindas, kuriuo ypatingai protingi žmonės tikrai pasižymi.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

velnias

kaip viskas tinka musu Tautai, kad protingi Lietuviai tai 'aisku',bet ,kad 'antiek protingi',tai neisivaizduotina …!

Zelemunčikas

Šitie du komentatoriai užuojautas priima tik doleriais.

Sitiems dviem komentarams

Pritariu 100%!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS