Altajuje gyvavo dvi genetiškai skirtingos neandertaliečių populiacijos | Diena.lt

ALTAJUJE GYVAVO DVI GENETIŠKAI SKIRTINGOS NEANDERTALIEČIŲ POPULIACIJOS

  • 0

Altajuje prieš keliasdešimt tūkstančių metų gyvenę neandertaliečiai, kurių liekanų buvo rasta šio Sibiro regiono urvuose, priklausė dviem genetiškai skirtingoms grupėms, trečiadienį paskelbė Rusijos mokslininkai.

Pasak Archeologijos ir etnografijos instituto darbuotojo Maksimo Kozlikino, tarp senovinių žmonių kaulų, rastų garsiajame Denisovos urve, buvo aptikta tiek „klasikinių – Artimųjų Rytų arba Vakarų Europos – tiek kažkokios naujos grupės, galimas sakyti „Altajaus neandertaliečių“ liekanų, išsiskiriančių savitu genomu.

Tyrėjas atkreipė dėmesį, kad Denisovos urve rasta tik neandertaliečių kaulų, bet neaptikta jokių kitokių jų kultūros liekanų, įskaitant akmeninius įrankius. Todėl mokslininkams kyla klausimų, kaip toje pačioje teritorijoje galėjo gyvuoti dvi skirtingos šių senovinių žmonių populiacijos.

Pagal vieną iš versijų, faktą, kad Denisovos urve rasta nedaug antropologinės medžiagos, galima paaiškinti senovės žmonių gyvenimo ypatumais.

„Šiuo metu aiškiai nustatyt, kad ten gyvenę žmonės – Denisovos žmonės ir neandertaliečiai – šiame urve savo gentainių nelaidodavo; tie kaulai veikiausiai buvo ten atnešti plėšrūnų. Apie tai byloja graužimo žymės; be to, be žmogaus DNR iš (kaulų) buvo išskirta urvinių hienų DNR. Altajaus urvuose taip pat nėra kanibalizmo požymių“, – aiškino M. Kozlikinas.

Hienos įsikurdavo tik žmonių negyvenamuose urvuose, todėl tikėtina, kad vasarą tenykščiai gyventojai praleisdavo medžioklės stovykloje, iš kurios būdavo patogu stebėti medžiojamųjų žvėrių judėjimą.

Mokslininkai nustatė, kad pirmieji Denisovos žmonės tame urve apsigyveno maždaug prieš 300 tūkst. metų. Taip pat rasta keletas kaulų ir dantų, priklausiusių prieš 200–100 tūkst. metų gyvenusiems šios savitos grupės žmonėms.

Archeologų duomenys rodo, kad Denisovos žmonės į Altajų atkeliavo maždaug prieš 300 tūkst. metų su didelės migracijos iš Artimųjų Rytų banga. Tuo tarpu neandertaliečiai gyveno Altajuje prieš 70–50 tūkst. metų; jų pėdsakų rasta Denisovos urve ir netoliese esančiuose Čiagyrkos bei Okladnikovo urvuose.

Paleogenetiniai tyrimai atskleidė, kad šiuolaikiniai Melanezijos, Papua Naujosios Gvinėjos gyventojai ir Australijos aborigenai tebeturi apie 6 proc. Denisovos žmonių genų.

Tuo metu šiuolaikiniai Eurazijos gyventojai apie 4 proc. genomo paveldėjo iš neandertaliečių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS