Į kosmosą iš Kazachstano stepės kyla italas, rusas ir amerikietis | Diena.lt

Į KOSMOSĄ IŠ KAZACHSTANO STEPĖS KYLA ITALAS, RUSAS IR AMERIKIETIS

  • 0

Iš Kazachstano penktadienį į penkių mėnesių misiją Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) leidosi trijų astronautų įgula: italas, rusas ir amerikietis.

Rusijos kosmoso tyrimo agentūros „Roscosmos“ transliuotame vaizde rodoma, kaip iš Baikonuro kosmodromo į erdves kyla „Soyuz“ erdvėlaivis su NASA astronautu Randy Bresniku (Rendžiu Bresniku), rusų kosmonautu Sergejumi Riazanskiu ir Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautu Paolo Nespoli (Paolu Nespoliu).

„Viskas gerai“, – pranešė Rusijoje skrydžio valdymo centras.

Trijų astronautų atvykimas į TKS pagyvins jos veiklą, nes joje iki balandžio dirbs visa šešių asmenų įgula, Rusijai nusprendus tenkintis tik dviem kosmonautais.

NASA į tai atsakė tuo pačiu – sumažino TKS dirbančių astronautų skaičių.

Tokiu būdu, NASA segmente eksperimentus atliks keturi astronautai: Peggy Whitson (Pegi Vitson), Jackas Fischeris (Džekas Fišeris), R.Bresnikas ir P.Nespoli. Rusijos sektoriuje dirbs S.Riazanskis ir senbuvis Fiodoras Jurčichinas.

Per spaudos konferenciją prieš skrydį R.Bresnikas ketvirtadienį sakė, kad papildomas narys padės įgulai atlikti eksperimentus ir remonto darbus.

„Reikia visą toną mokslo padaryti“, – sakė jis entuziastingai prieš šešių valandų skrydį.

Antrą kartą į kosmosą keliaujantis R.Bresnikas gyrė P.Whitson, J.Fischerio ir F.Jurčichino jau atliktą darbą orbitinėje laboratorijoje.

„Jie jau seniai savo vėžėse, ir dirba labai, labai gerai; meistriškai ir geru tempu“, – sakė is.

42-ejų S.Riazankis jau trečia kartą dirbsiantis TKS, per spaudos konferenciją sakė į kosmosą pasiimsiąs mažyti nykštuką; taip pagerbsiąs savo artimųjų mylimą dainą.

60-metis P.Nepsoli, kosmose dirbęs 174 paras, labiausias patyręs iš trijų dabar skrendančiųjų, penktadienį vikldamasis kosminį kostiumą sakė, kad kosminės kelionės jam dar nenusibodo.

„Perkelk mane S...oyuze! Dar vieną kelionę į @kosmoso_stotį“,– parašė jis.

Šimto milijardų dolerių vertės kosminė laboratorija aplink Žemę skrieja 28 tūkst. km per valanda greičiu nuo 1998 metų.

Beje, kosmosas yra viena iš nedaugelio sričių, kur tęsiasi Rusijos ir JAV bendradarbiavimas, nepaisant įtampos dėl Ukrainos ir Sirijos.

GALERIJA

  • Į kosmosą iš Kazachstano stepės kyla italas, rusas ir amerikietis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS