Meilės spąstai internete: paaiškina, kaip atpažinti sukčių | Diena.lt

MEILĖS SPĄSTAI INTERNETE: PAAIŠKINA, KAIP ATPAŽINTI SUKČIŲ

  • 6

Šiandien, Valentino dieną, dažnas vienišius  pagalvoja apie antrąją pusę. Ieškotis mylimojo internete – populiaru visame pasaulyje. Tačiau pažinčių svetaines ir programėles naudoja ieškantys ne tik jausmų, bet ir pinigų. Pavyzdžiui, vien tik Amerikoje pernai nuo romantiškų aferistų nukentėjo apie 70 tūkst. žmonių, kurie prarado beveik 1,5 mlrd. dolerių. Lietuvoje toks metinis šių apgavikų laimikis – pusę milijono eurų. 

Vieni duomenys teigia, kad internetinėse pažinčių svetainėse antrą pusę susiranda net 70 proc. lankytojų, kiti duomenys sako, kad internetinės pažintys – slidus reikalas, čia galima nukentėti finansiškai. Taigi, kaip nenukentėti ir džiaugtis meile, pasakojo kibernetinio saugumo ekspertas Lukas Apynis. 

– Ką turėtų žinoti ir vyrai, ir moterys, nutarę poros ieškoti internetinėje erdvėje?

– Internetinėje erdvėje plinta apsimetinėjimas kitais žmonėmis ar net sukurtu virtualiu žmogumi. Šiais laikais populiarėja dirbtinis intelektas, kuris gali generuoti tikroviškus vaizdus. Tai reiškia, kad galime paimti tikrą žmogų ir pakeisti jo veidą į tokį, kokį sukūrė dirbtinis intelektas. Sukčiai  gali apsimesti kitu žmogumi ir bandyti išvilioti finansinę informaciją. Gali būti ir delikačios nuotraukos, už kurias vėliau gali prašyti išpirkos. Tiksliau – už tai, kad jos nebūtų paviešintos. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

– Kiek pinigų per tokias pažintis yra praradę lietuviai ?

– Turime senesnę statistiką, 2021 metų. Statistika parodė, kad buvo išviliota net 0,5 mln. eurų. Tai – nemaža suma. Apskritai kalbant apie sukčius, tai kiekvienais metais jų skaičius didėja.

– O kaip atpažinti tas netikras paskyras? Kaip suprasti, kad anapus ekrano yra dirbtinio intelekto sukurtas žmogus arba tikras žmogus, bet turintis blogų ketinimų?

Mąstykite kritiškai, neperveskite pinigų, jeigu jūsų prašo.

– Visų pirma, reiktų paklausti, ar jis turi daugiau socialinių paskyrų, kad patikrintumėte jo tapatybę. Galite patikrinti jo nuotraukas. Pasinaudojus „Google“ funkcijomis „Google Image“ arba „Google Lens“. Čia galite įkelti nuotraukas ir ieškoti tokio žmogaus internete. Paklauskite kitų asmeninių dalykų, bendraukite vaizdo skambučiais. Nesiųskite informacijos,  kuri galėtų vėliau būti panaudota prieš jus – asmeninių nuotraukų, vaizdo įrašų. Mąstykite kritiškai, neperveskite pinigų, jeigu jūsų prašo. 

– Jeigu mano susirašinėjimo draugas atsiunčia restorano nuorodą, kuriame planuotume susitikti, o aš nežinau, ar tai tikras žmogus, ar dirbtinio intelekto sukurtas profilis, kaip man žinoti, ar atidarius tą nuorodą aš nenukentėsiu? Ar ji yra tikra?

– Jeigu puslapis jums žinomas, tai viskas gerai. Bet jeigu įtariate, kad nuoroda neaiški, tai siūlome pasitikrinti kitose sistemose, yra specialių puslapių. Arba turėkite antivirusinę sistemą, kuri gali už jus patikrinti nuorodas telefone ir kompiuteryje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

As noriu zanytis

kuri norit atsiuskit 10 000€

...

Santykiai nesamone, ne kiekvienam, geriau plastakes legalizuoti :)

asd

O kaip galima pamilti internete? Susipažinti gal ir galima, bet pamilti....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS