Kaip išsirinkti kokybišką ledų aparatą? | Diena.lt

KAIP IŠSIRINKTI KOKYBIŠKĄ LEDŲ APARATĄ?

  • 0

Ledais žmonės mėgavosi jau nuo seniausių laikų. Jais vaišinosi dar Aleksandro Makedoniečio laikais jo žygių į Persiją metu. Būtent tada buvo sugalvota sniege šaldyti uogas.

Kadangi šaldytuvų tada dar nebuvo, sniego atnešti į kalnus buvo siunčiami vergai. Dabar taip toli vaikščioti nereikia, nes su ledų gaminimo aparatu šį skanėstą galima paprastai ir greitai pasigaminti namie.

Pasak Varle.lt maisto ruošimo technikos specialistų, paklausa ledų aparatams padidėja pavasarį ir vasarą. Tokius įrenginius ypač perka šeimos. Ledų aparatas neužima daug vietos, neeikvoja daug elektros energijos sąnaudų, tačiau leidžia pagaminti nepaprastai gardžius naminius ledus. Vos per 20–40 min. ledų gaminimo aparatas gali pagaminti apie 1 kg ledų.

Ledų aparato pasirinkimas turėtų būti nulemtas realių poreikių ir galimybių analize. Pasak Varle.lt buitinės technikos specialistų, kokybiški ledų aparatai reikšmingai palengvina naminių skanėstų paruošimą, tačiau jeigu jais bus naudojamasi kartą arba du per metus, nebūtina visada rinktis brangiausią įrenginį.

Ar verta pirkti ledų aparatą?

Naminius ledus galima pagaminti ir be specialaus aparato, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ši procedūra reikalauja rankinio maišymo mažiausiai tris kartus kas kurį laiką tam, kad galima būtų išvengti didelių ledukų kristalų susidarymo. Ledų aparatas šį procesą automatizuoja vienu metu maišydamas ir šaldydamas ledų masę, todėl ji būna vientisa ir be ledukų gabalėlių.

Ledų aparatų tipai

Varle.lt maisto ruošimo technikos specialistų teigimu, rinkoje prieinami ledų aparatai būna įvairių tipų. Viena vertus, atskiri modeliai tarpusavyje skiriasi dizainu, tačiau kur kas svarbesni skirtumai slypi konstrukcijose.

    • Ledų aparatas šaldomas vandeniu. Tokio tipo ledų aparatuose šaldantis indas turi dvigubas sieneles, tarp kurių yra vanduo, sugeriantis nuo ledų masės sklindančią šilumą.

    • Ledų aparatas su kompresoriumi. Toks ledų aparatas yra tarsi mini-šaldytuvas, kuris yra aprūpintas nuosava aktyvaus indo šaldymo sistema. Lyginant su vandeniu šaldomais ledų aparatais, ledų aparatai su kompresoriumu yra žymiai našesni, tačiau taip pat didesni ir brangesni.

Kaip išsirinkti ledų aparato galingumą?

Bendra taisyklė yra tokia, kad didesnis galingumas reiškia didesnį naminių ledų valgymo malonumą, tačiau Varle.lt maisto ruošimo technikos specialistai čia siūlo atkreipti dėmesį į tai, kad yra dideli skirtumai tarp vandeniu šaldomų ledų aparatų ir tų, kurie turi savo kompresorių. Kuo didesnis ledų aparato galingumas, tuo greitesnis ledų masės maišymas, o tai reiškia, kad efektyviau smulkinami ledukai ir šaldymas vyksta greičiau. Žinoma, reikėtų turėti omenyje tai, kad didesniu galingumu pasižymintis ledų aparato variklis reiškia ne tik ilgesnį įrenginio tarnavimo laiką, bet ir tai, kad toks daiktas taip pat užims daugiau vietos. 

Į kokius kitus parametrus atkreipti dėmesį renkantis ledų aparatą?

Šaldymo indo dydis

Šaldymo indo dydis yra ypač svarbus tuo atveju, jei ledų aparatas yra be kompresoriaus. Įprastai ledų aparatai pasižymi pakankamai plačiai indais, kuriuos sutalpinti šaldiklyje yra problematiška.

Ledų aparato dydis

Dažniausiai ledų aparatas vietą virtuvėje užima vasarą, o žiemą reikia kažkur tą įrenginį paslėpti, todėl kuo mažesnis ledų aparatas, tuo patogiau. Tiesa, nereikėtų pamiršti mažo, patogaus ledų aparato ir didelio, talpaus dubens kompromiso.

Masės įpylimo angos dydis

Ledai gaminami jau veikiančiame aparate, o visi ingredientai pilami ir dedami per dangtelio angą. Masės įpylimo anga neturėtų būti pernelyg didelė, nes nereikalingai prailginamas įkaitimo laikas (oras iš dubens susimaišo su aplinkos oru) bei pernelyg maža, nes tada kentės ledų gamino aparato ergonomika.

Indo talpa

Indo talpos pasirinkimas yra labai subjektyvus sprendimas, kuris priklauso nuo to, ar norėsite gaminti daugiau, bet rečiau ar dažniau ir mažiau. Ledų aparatas veikia efektyviausiai ir pasižymi mažiausiomis energijos sąnaudomis tada, kai yra praktiškai visiškai užpildytas. Priešingu atveju energija eikvojama, neretai ir nukenčia ledų kokybė.

Optimali indo talpa yra 0,5 – 2 l. Aukštis – iki 20 cm. Šeimai idealiausiai tinka ledų aparatai su 1 l talpos indu. Toks variantas leis pagaminti 4–6 porcijas ledų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS