Kavos aparatas namuose: 8 patarimai, kaip išsirinkti tinkamiausią | Diena.lt

KAVOS APARATAS NAMUOSE: 8 PATARIMAI, KAIP IŠSIRINKTI TINKAMIAUSIĄ

  • 0

Dažnas savo ryto neįsivaizduoja be puodelio kavos. Ne tik darbo dienos pradžia, bet ir savaitgalio rytas lovoje su šiuo gardžiu gėrimu gali tinkamai nuteikti visai dienai. Jeigu esate už gerą kavą namie, turbūt ne kartą svarstėte apie nuosavą kavos aparatą. Toks prietaisas gali tapti puikiu jūsų draugu virtuvėje, kasryt padėsiančiu atrasti naujas mėgstamiausio gėrimo natas.

Nuo mažo kapsulinio iki įmontuojamo su daugybe automatinių funkcijų – specializuotose kavos parduotuvėse kiekvienas tikrai atras savo poreikius atitinkantį kavos gaminimo prietaisą. Kavos aparatų lyderio Baltijos šalyse „Kavos draugo“ ilgametis pardavimų vadybininkas Aidas Jankauskas sako, jog išsirinkti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbu apsvarstyti savo poreikius ir įsivertinti galimybes, tuomet specialistai patars ir padės išsirinkti kokybiškiausią variantą: „Užsukę į mūsų parduotuvę, žmonės kiek pasimeta išvydę skirtingų aparatų gausybę. Tuomet juos pavaišiname kavos puodeliu, o uždavę keletą klausimų, viską sustatome į savas vėžes ir atrandame tinkamiausią. Dažnas domisi ne tik funkcionalumu, bet ir stiliumi. Jei vienam reikia dienos pradžioje išgerti tik geros kavos puodelį, kitam – tai bus dar ir svarbi, akį džiuginanti interjero detalė.“

Kavos aparatai, pasak kavos draugo Aido Jankausko, skirstomi į kelis tipus: automatinius, pusiau automatinius, kapsulinius, pagalvėlinius, filtrines kavavires. Patogiausias ir mažai laiko gaminimui reikalaujantis yra automatinis kavos aparatas. Turint tokį namuose tikrai neteks sukti galvos dėl kavos ruošimo – keletas mygtuko paspaudimų ir namuose nosį jau kutens malonus gėrimo aromatas.

Štai, į ką atkreipti dėmesį renkantis kavos gaminimo prietaisą pataria kavos ir kavos aparatų žinovas Aidas Jankauskas:

1. Kavos aparato tipas. Rinkdamiesi aparato tipą, turėtumėte apsvarstyti keletą dalykų. Jei norite greitai ir be didelių pastangų mėgautis gardžia kava bei mažiau laiko skirti priežiūrai, jums patiks automatiniai kavos aparatai. Pastarajam namie tenka skirti daugiau vietos, todėl išgeriant tik keletą puodelių ir turint nedidelę virtuvę, geriausias sprendimas – kapsuliniai kavos aparatai. Jie pasižymi itin paprastu naudojimu, priežiūra ir kompaktiškumu. Jei kavos ruošimo procesas jums teikia malonumą ir galite tam skirti daugiau laiko, tuomet vertėtų rinktis pusiau automatinį. Turėkite omenyje, jog kavą ruošiant pusiau automatiniu aparatu, esate atsakingi už paruošto gėrimo kokybę, mat tai priklausys nuo to kaip ir kokį kiekį sumalėte kavos, koks buvo vandens slėgis. Su automatiniu kavos aparatu visiškai kitaip, nes už kavos skonį atsakingas aparatas – visi parametrai nustatyti automatiškai ir jums nieko daryti nebereikia.

2. Kavos skonis priklauso ir nuo vandens bei higienos. Vanduo sudaro didžiausią kavos gėrimų dalį, todėl itin svarbu, kad jis būtų minkštas ir švarus. O geriausia apsauga vandeniui – filtras, kurį galite naudoti daugumoje šiuolaikinių automatinių kavos aparatų ir taip mėgautis skanesniu gėrimu. Svarbu ir laiku išvalyti aparatą – atlikti nukalkinimo, kavos likučių valymo programą ir ypač kruopščiai išplauti pieno talpas, žarneles ir kapučinatorių, taip užtikrinsite atitinkamą higieninę priežiūrą.

3. Aparato funkcionalumas. Kuo daugiau aparatas turės automatinių funkcijų, tuo bus paprasčiau juo naudotis ir prižiūrėti. Nuo jų kiekio priklauso ir kaina, todėl turintys tokias funkcijas, kaip automatinis pieno sistemos praplovimas, pranešimas, kad baigiasi vanduo ar kava, individualūs kavos gėrimų receptai – visuomet kainuos daugiau. Nevertėtų pamiršti: kuo daugiau funkcijų, tuo lengviau ir paprasčiau bus naudotis kavos aparatu.

4. Įmontuotas ekranas. Štai jis susijęs su aparato funkcionalumu ir naudojimu. Ekrane matysite visą reikiamą informaciją: kokį gėrimą ruošiate, kiek pieno ar kavos jame bus, kuomet reikalingas vandens ar kavos pupelių papildymas, nukalkinimas ar kavos tirščių išpylimas.

5. Kiek žmonių naudosis kavos aparatu? Šį klausimą sau ir šeimai turi užduoti kiekvienas, ketinantis įsigyti kavos gaminimo prietaisą. Aparatai pritaikyti ruošti didesnius gėrimų kiekius yra galingesni ir turi talpesnius vandens bei pupelių rezervuarus, tad juos teks rečiau pildyti ir galėsite pagaminti daugiau kavos puodelių. Prie šių aparatų būna pritaikyti ir tirščių ar vandens nutekėjimo indai, tad naudojimasis bus daug paprastesnis.

6. Kavos kapsulės ar pupelės? Prieš pirkdami kavos aparatą, apsvarstykite ir kavos kainą. Pavyzdžiui, kavos kapsulės yra kiek brangesnės palyginus su kitomis kavos rūšimis. Šiuo atveju malta kava ar kavos pupelės būtų pigesnis pasirinkimas, nebent jūs mėgstate išskirtines ar egzotiškas, kurios, greičiausiai, kainuos daugiau už įprastas. Nepamirškite, jog iš šviežiai sumaltų pupelių pagamintas kavos gėrimas bus kokybiškiausias.

7. Kavos malūnas: plieninis ar keramikinis? Tiek vienas, tiek kitas kavą mala vienodai gerai, todėl gėrimo kokybei ir skoniui didelės įtakos neturės. Atkreipkite dėmesį į tai, jog keraminis malūnas veikia tyliau. Tai didelis pliusas vyturiams, kurie kavą ketina ruošti, kol kiti namiškiai dar miegos. Jei skleidžiamas garsas nėra svarbus, vertėtų rinktis su plieniniu kavos malūnu, mat šie yra ilgaamžiškesni ir atsparesni lūžiams

8. Gersite juodą ar su pienu? Nuo to priklausys ar reikalingas aparatas su gera pieno sistema, su paprastesne, ar visai be jos. Jei geriate juodą kavą, o gėrimu su pienu tik retkarčiais norėsite pavaišinti savo svečius, neverta daug investuoti į išmanią pieno sistemą ir pirkti aparatą su gariniu kapučinatoriumi. Kavos gėrimų su pienu mėgėjams vertėtų aparatui skirti kiek daugiau ir įsigyti turintį daugiau funkcijų, taip patogiai ir paprastai galėsite ruošti įvairesnių rūšių gėrimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS