Kinai robotams kuria smegenis, panašias į žmonių | Diena.lt

KINAI ROBOTAMS KURIA SMEGENIS, PANAŠIAS Į ŽMONIŲ

  • 0

Šanchajuje surengta dirbtinio intelekto paroda, pranešama LNK reportaže.

Būrys kinų gamybos robotų parodoje atliko „Budos tūkstančio rankų“ šokį. Šis šokis tam tikra prasme pabrėžia, kad robotų rankos, milijonai, o greitai ir milijardai tokių rankų gali smarkiai pakeisti žmonių gyvenimą, bent jau pramoninėse pasaulio šalyse. Net jei tai nėra labai sudėtingi robotai.

„Dabar visame kūne jis turi 34 sąnarius. Padarėme vikrius pirštus, o rankos gali pakelti 5 kg svorį“, – komentavo vienas roboto kūrėjų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dabar šiems robotams reikia smegenų, kad, pavyzdžiui, paprasta pasisveikinimo procedūra nestrigtų dėl per lėtos tokių smegenų ar ryšio su centriniu dirbtinio intelekto (DI) kompiuterio veiklos. Dėl technologinių Jungtinių Valstijų sankcijų komunistų valdomi kinai priversti kurti savo DI analogus, kurie galėtų dirbti panašiai kaip, pavyzdžiui, amerikietiškas chatGPT.

„Anksčiau, kai nenaudojame GPT, kiekvienos funkcijos buvo mokoma atskirai, tai reiškia, kad rega, balsas, kitos funkcijos buvo atskiros. Dabar, kai pradėjome GPT, galime apjungti visą turinį“, – teigė roboto kūrėjas.

Kurdami šiuos robotus galėtume išlaisvinti žmones nuo varginančio ir pavojingo darbo. 

Gerokai daugiau tikimasi iš tikrai humanoidinių robotų, jei jie gautų veiksmingas, dirbtiniu intelektu valdomas smegenis. Kinai labai skuba įsiveržti į šią perspektyvią rinką ir jiems gali pavykti.

„GR1 ypatingas tuo, kad tai pirmasis pasaulyje masiškai gaminamas žmogiškasis robotas, todėl tikimės, kad tai bus platforma, kuri gali būti naudinga moksliniams tyrimams. Pati sistema savarankiškai gali išlaikyti pusiausvyrą vaikščiodama ir atlikti įvairias užduotis. Galime ją užprogramuoti sėdėti, stovėti ir šokinėti“, – teigė „Fourier Intelligence“ įkūrėjas Zenas Kohas.

Elono Musko kompanija „Tesla“ Šanchajuje paskelbė, kad jos pirmasis humanoidinis robotas „Optimus“ vis dar kuriamas, todėl kinai gali pabandyti įsiveržti į priekį, siūlydami savo sukurtus ar nuo tų pačių amerikiečių nukopijuotus robotų prototipus, net jei tai – robotas-šuo.

„Kurdami šiuos robotus galėtume išlaisvinti žmones nuo varginančio ir pavojingo darbo. Be patruliavimo pareigų taip pat galima naudoti robotą gelbėjimui ir gaisro židinių paieškoms. Pavyzdžiui, kai yra toksiškų ar kenksmingų dujų“, – komentavo „Deep Robotics“ rinkodaros vadovas Qianas Xiaoyu.

Be abejo, viskas priklausys nuo to, kas ir kaip efektyviai valdys šias mašinas. Dirbtinis intelektas, be abejo, geriausias kandidatas, bet jį dar reikia tobulinti ir padaryti kompaktišką. Be to, reikia sukurti visą teisinę sistemą, kuri reguliuotų jo santykius su žmonėmis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS