Kokios bus 2019-ųjų išmaniųjų telefonų tendencijos? | Diena.lt

KOKIOS BUS 2019-ŲJŲ IŠMANIŲJŲ TELEFONŲ TENDENCIJOS?

  • 0

2018 metai padovanojo mums dešimtis ir įdomių, ir panašių telefonų. Varle.lt mobiliųjų telefonų specialistai pastebi, kad galima išskirti tokius 2018-ųjų išmaniųjų bruožus, kurie tapo praeitų metų tendencijomis ir praktiškai standartais: ekrano išpjovos, stikliniai korpusai ir vertikalios kameros.

Varle.lt specialistai juokauja: uždenkite pirštu ant korpuso esantį logotipą ir neatspėsite, kokio gamintojo modelis tai yra. Iš tikrųjų išmanieji supanašėjo. Artimiausia ateitis žada būti įdomesnė. Kokios bus 2019-ųjų išmaniųjų telefonų tendencijos?

„Skylėti“ išmaniųjų telefonų ekranai

Išmaniųjų telefonų gamintojai maksimaliai stengiasi atsikratyti ekrano rėmelių. 2018 metais matėme net keletą ekrano išpjovų variantų ir įvairių programinių triukų, skirtų priekinei kamerai paslėpti. Prognozuojama, kad 2019 metais išmaniųjų laukia nauja – „skylėtų“ – ekranų tendencija. Tokiu būdu priekinė kamera atsidurs nedidelėje angoje ekrane. Toks sprendimas ne tik atrodys estetiškiau nei išpjova, tačiau taip pat leis dar labiau susiaurinti rėmelius. Dar praeitų metų gruodį „Huawei“, „Lenovo“ ir „Samsung“  pranešė apie įrenginius su tokiu nauju ekranų tipu. Labiausiai tikėtina, kad šis sprendimas nieko kardinaliai sąsajoje nepakeis, o modifikacijos palies tik priekinės kameros išdėstymą. 

Tačiau lieka klausimas: kas laukia veido atpažinimo skaitytuvo? Pažangūs skaitytuvai, tokie kaip „Face ID“ naudoja keletą jutiklių, todėl tokią sistemą bus sudėtinga integruoti į nedidelę angą. Tiesa, dauguma naudotojų siūlo paprastesnius sprendimus, kurie nepasižymi aukščiausiu saugumo lygiu, tačiau ir vietos užima žymiai mažiau. Maža to, vis daugiau gamintojų pirmenybę teikia integruotam į ekraną pirštų atspaudų skaitytuvui.

Į ekraną integruotas pirštų atspaudų skaitytuvas

2018 m. buvo pristatyti keli išmanieji telefonai su integruotu į ekraną pirštų atspaudų skaitytuvu, tačiau masine ši technologija netapo. Reikėtų pažymėti tai, kad toks skaitytuvas veikia apibrėžtoje srityje, o ne visame ekrane. Kol kas greičio prasme jis gerokai atsilieka nuo standartinio pirštų atspaudų skaitytuvo ir pagal visus požymius pralaimi veido atpažinimo skaitytuvui. Veido atpažinimo funkcija yra spartesnė, saugesnė ir veikia nepriklausomai nuo rankų drėgnumo. Šiuo atveju rankos apskritai nedalyvauja atrakinimo procese ir tai labai džiugina ypač žiemą, kai mūvime pirštines. Nepaisant to, prognozuojama, kad būsimas „Samsung“ flagmanas turės ultragarsinį pirštų atspaudų skaitytuvą, kuris žada būti spartesnis ir tikslesnis bei veikti visame ekrano plotyje.

Dar daugiau kamerų

Ar dar atsimenate laikus, kai dvigubos išmaniųjų kameros kėlė nuostabą? 2018 m. pasirodė keletą išmaniųjų su trigubomis kameromis ir, panašu, kad tai tik pradžia. „Nokia“ pranašauja penkių kamerų įrenginius, o „LG“ gamintojas sužibėjo patentuodamas 16 kameros modulių telefoną! Kyla klausimas: kam tiek daug? Ypač toks klausimas atrodo aktualus „Pixel 3“ ir „iPhone XR“ išmaniųjų fone, kurie programinės įrangos dėka ir su viena galine kamera leidžia džiaugtis puikiais nuotraukų rezultatais.

Pagrindinis telefonų, turinčius kelias kameras, privalumas yra tas, kad jie pasižymi įvairiu fokusavimu. Kiekvienas kameros modulis turi savo židinio nuotolį, kuris tinkamas skirtingiems apibrėžtiems siužetams fiksuoti.

Išmani programinė kameros įranga tikrai kieta funkcija, tačiau kaip ten bebūtų, ji lemia šiokį tokį vaizdo iškraipymą, išplaukimą, didesnį ryškumą ar ilgesnius šešėlius, o štai kelių kamerų ir jų optinių funkcijų dėka programinė įranga mažiau iškreipia pirminį kadrą. Be to, dvi kameros leidžia naudotis optiniu priartinimu, o tai tikrai naudinga funkcija.

Lankstūs išmanieji telefonai

„Samsung“ žada tapti pirmuoju gamintoju, kuris 2019 metais pradės siūlyti sulankstomus išmaniuosius telefonus. Apie tokius įrenginius taip pat pranešė „Huawei“, „LG“, „Google“ ir „Lenovo“. Varle.lt mobiliųjų telefonų specialistų nuomone, nereikėtų maitinti iliuzijų, kad sulankstomi išmanieji telefonai taps kažkokia evoliucijos viršūne. Kol kas yra parodyta tik koncepcija ir galima daryti prielaidą, jog pirmosios kartos lankstūs išmanieji mažai nuo jos skirsis. Tai tikrai bus naujas produktas, tam tikra prasme ilgai lauktas „spyris“ į tiek išmaniųjų telefonų, tiek planšetinių kompiuterių rinką. Tereikia sulaukti naujų žinių. Šiam momentui yra žinoma, kad „Google“ pridės „Android“ sulankstomų išmaniųjų telefonų palaikymą jau šiais metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS