Mobiliojo ryšio operatoriai atliko paskutinius dažnių keitimo darbus | Diena.lt

MOBILIOJO RYŠIO OPERATORIAI ATLIKO PASKUTINIUS DAŽNIŲ KEITIMO DARBUS

  • 0

Naktį iš spalio 27 d. į spalio 28 d. pagrindinių šalies mobiliojo ryšio tiekėjų tinkluose buvo atlikti techniniai pakeitimai – keičiami dažniai, kuriais teikiamos šių operatorių mobiliojo ryšio paslaugos 900 MHz dažnių juostoje.

„Naktį iš penktadienio į šeštadienį vykdytas antrasis ir paskutinis dažnių keitimo etapas praėjo sklandžiai. Fiksuoti tik pavieniai nusiskundimai, didžioji vartotojų dalis rimtesnių trukdžių nepatyrė“, – sakė Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas dr. Mindaugas Žilinskas.

Radijo dažniai buvo pakeisti po to, kai 2016 metų pradžioje trys mobiliojo ryšio tiekėjai RRT organizuotame aukcione įgijo teisę nuo 2017 m. lapkričio 1 d. iki 2032 m. spalio 31 d. naudoti 900 MHz ir 1800 MHz radijo dažnių juostas. Toks dažnių perskirstymas tarp operatorių Lietuvoje atliekamas pirmą kartą. Šis pokytis svarbus tuo, kad mobiliojo ryšio teikėjams buvo suteiktos vientisos, neišskaidytos dažnių juostos, kaip buvo iki šiol. Dėl to operatoriai galės maksimaliai išnaudoti suteiktus dažnius, sumažės trukdžių tikimybė, padidės mobiliojo ryšio tinklų talpa, rašoma pranešime spaudai.

Pernai vykusio RRT aukciono laimėtojai įsipareigojo per trejus metus nuo leidimo naudoti dažnius išdavimo dienos užtikrinti, kad ne mažiau kaip 98 proc. Lietuvos teritorijos aprėps kiekvieno operatoriaus mobiliojo ryšio tinklas, kuriuo bus teikiamos viešosios judriojo telefono ryšio paslaugos. Kiekvienas leidimo turėtojas taip pat privalės užtikrinti, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. spartusis belaidis plačiajuostis ryšys (30 Mb/s ir didesnės spartos) aprėptų teritoriją, kurioje gyvena ne mažiau kaip 85 proc. lietuvių. Operatoriai už suteiktus dažnius bendrai į valstybės biudžetą įsipareigojo sumokėti 38,1 mln. eurų.

Besiruošiant dažnių keitimui spalio 28 d., RRT informavo vartotojus apie galimus trumpalaikius ryšio paslaugų sutrikimus 900 MHz dažnių juostoje: galimus balso telefonijos paslaugos, SMS žinučių, mobiliųjų duomenų perdavimo trukdžius arba susilpnėjusį ryšį patalpose ir atokiose vietovėse (mažuose miesteliuose, kaimuose). 

Dauguma telefonų palaiko kelias dažnių juostas ir technologijas, taigi dažnių keitimas jiems didelės įtakos neturėjo ir įrenginiai automatiškai prisijungė prie pasiekiamo tinklo. Tiesa, pasitaikė atvejų, kuomet vartotojai pranešė apie paslaugų veikimo trukdžius. Pastarieji buvo pašalinti, o jiems pasikartojant klientams rekomenduojama įrenginį išjungti ir įjungti iš naujo.

Verta atkreipti dėmesį į tai, jog po dažnių keitimo gali neveikti itin seni, daugiau nei 15 metų mobiliojo ryšio telefonai. Jei taip nutiko, informaciją apie galimus veiksmus vartotojams suteiks jų mobiliojo ryšio operatorius. Taip pat turint ir kitų klausimų dėl suprastėjusio paslaugų veikimo vartotojams rekomenduojama kreiptis į savo mobiliojo ryšio paslaugų teikėją.

Taip pat patariama atkreipti dėmesį tiems mobiliojo ryšio vartotojams, kurie turi įsirengę papildomo ryšio stiprinimo įrenginius (angl. repeaters). Kai kuriais atvejais šią įrangą gali tekti atnaujinti arba pakeisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS