Pasaulis neteko širdies elektrinio stimuliatoriaus išradėjo | Diena.lt

PASAULIS NETEKO ŠIRDIES ELEKTRINIO STIMULIATORIAUS IŠRADĖJO

Šių metų spalio 21 d. Havajuose, sulaukęs 94 metų, anapilin iškeliavo pasaulinę žmonijos šlovę pelnęs, širdies elektrinės stimuliacijos pionierius ir legenda Earlas Bakkenas.

Sėkmingas startas

Tai šis amerikiečių inžinierius pirmasis pasaulyje sukonstravo gyvybes gelbstintį nešiojamąjį širdies stimuliatorių, maitinamą baterijų energija.

Nuo 1960 m. jo pagaminti stimuliatoriai jau komerciškai buvo tiekiami pasaulio klinikoms. Jis garsus ir tuo, kad 1949 m. kartu su savo svainiu P.Hermundslie įkūrė didžiausią ir iki šiol klestinčią "Medtronic" kompaniją, gaminančią ne tik implantuojamus stimuliatorius, bet ir kitas medicininės technologijos priemones: defibriliatorius, širdies įvykių registratorius, neurostimuliatorius, monitorius, implantuojamas insulino pompas, transkateterinius širdies vožtuvus ir dar daugybę medicinos priemonių.

Skelbiama, kad šios medicininės paskirties industrijos lyderės padaliniuose dirba 86 tūkst. darbuotojų, kasdien pasauliniu mastu realizuojama daugiau kaip 30 tūkst. produkcijos vienetų, arba kas dvi sekundes yra implantuojamas jos gamybos širdies elektroninis prietaisas.

Išradimais pasinaudojo pats

"E.Bakkeno įnašo į medicininės technologijos išvystymą neįmanoma pervertinti", – sako dabartinis "Medtronic" vadovas O.Ishrakas ir priduria, kad E.Bakkeno dvasia ir jo misija mums bus ateities kelrodis, kurį jis pats įvardijo dar prieš 60 metų, konstatuodamas, kad jo tikslas – palengvinti ligoniui skausmą, grąžinti prarastą sveikatą ir pailginti gyvenimą.

E.Bakkenas pasinaudojo savo išradimu: jam du kartus buvo implantuotas širdies elektrostimuliatorius. Pasinaudojo ir savo kompanijos pagamintais stentais bei keliomis insulino pompomis.

Beje, E.Bakkenas pasinaudojo savo išradimu: jam du kartus buvo implantuotas širdies elektrostimuliatorius. Pasinaudojo ir savo kompanijos pagamintais stentais bei keliomis insulino pompomis. Save jis vertino kritiškai ir ironiškai, sakydavo esantis nuobodus inžinierius.

Pabrėžtina, kad dar 1984 m. JAV nacionalinė profesinių inžinierių draugija širdies stimuliatoriaus sukūrimą priskyrė XX a. antros pusės žymiausiam techninių pasiekimų dešimtukui. E.Bakkenas, sulaukęs 83 metų, tapo pirmuoju recipientu, kuriam buvo suteiktas universiteto Garbės mediko laipsnis. W.H.Spenceris iš Beiloro širdies klinikos (Teksasas, JAV), be kita ko, rašė, kad E.Bakkeno įsteigta "Medtronic" kompanija "yra pavydas kitoms industrijoms".

Po pirmosios nesėkmės

Dar 1950 m. kardiochirugui C.Waltonui Lillehei atlikus sudėtingą širdies operaciją, jau pirmą pooperacinę parą prireikė širdies stimuliatoriaus, kuris tuo metu buvo gremėzdiškas. Oro kondicionieriaus dydžio aparatas kabėjo pritvirtintas prie sienos, buvo maitinamas iš kintamosios srovės elektros tinklo, impulsai buvo formuojami vakuuminiu pertraukikliu.

Dėl tą naktį dėl tinkle dingusios elektros srovės operuotas vaikas mirė. Tuomet kardiochirurgas pasikvietė E.Bakkeną, dirbusį toje pat klinikoje – Minesoto universiteto ligoninėje (Mineapolis, JAV), jam išsakė nusivylimą ir nerimą dėl grėsmingos ir rizikingos situacijos.

Per keturias savaites E.Bakkenas savo garaže rankiniu būdu sukonstravo portatyvinį baterijomis maitinamą tranzistorinį širdies elektrostimuliatorių, kurį buvo galima pleistru priklijuoti prie paciento kūno. Elektriniai impulsai širdį pasiekė per elektrodus. Stimuliaciniai impulsai buvo generuojami, integravus tranzistorius į metronominę elektros grandinę.

Tai buvo visko pradžių pradžia, po to įsteigta "Medtronic" kompanija. Ji plėtė savo veiklą neregėtais tempais ir jai net 40 metų vadovavo pats E.Bakkenas. Vėliau šis iškilus inžinierius taip pat dalyvavo konstruojant implantuojamus stimuliatorius. Dėkinga žmonija niekada nepamirš E.Bakkeno ir jo nuveiktų darbų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS