Po incidento TKS – Rusijos ir JAV kosmoso agentūrų vadovų pasitarimas | Diena.lt

PO INCIDENTO TKS – RUSIJOS IR JAV KOSMOSO AGENTŪRŲ VADOVŲ PASITARIMAS

  • 1

Rusijos kosmoso agentūros „Roskosmos“ direktorius Dmitrijus Rogozinas ir NASA vadovas Jimas Bridenstine'as (Jimas Braidenstainas) trečiadienį telefonu aptarė oro nuotėkio incidentą Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS).

Rugpjūčio pabaigoje su TKS susijungusiame erdvėlaivyje „Sojuz“ pradėjo kristi slėgis. Kosmonautai aptiko korpuse skylę ir ją hermetiškai užtaisė.

„Roskosmos“ generalinis direktorius Dmitrijus Rogozinas ir NASA administratorius Jimas Bridenstine'as vakar, rugsėjo 12-ąją, „Roskosmos“ iniciatyva surengė pirmą konferenciją telefonu ir patarė darbų eigą Tarptautinėje kosminėje stotyje“, – sakoma ketvirtadienį išplatintame „Roskosmos“ pranešime.

D. Rogozinas informavo kolegą iš Amerikos apie sprendimą pradėti tyrimą dėl oro nuotėkio TKS.

Rusų dienraštis „Kommersnat“ trečiadienį informavo, kad „amerikiečių astronautai galėjo sąmoningai išgręžti skylutę, kad kuo skubiau būtų grąžintas namo vienas sergantis jų kolega“.

Savo straipsnyje cituodamas vieną šaltinį, dalyvaujantį tyrime, leidinys nurodė, kad „Roskosmos“ nagrinėją tokią versiją „prioritetine tvarka“.

Tačiau Rusijos kosmoso agentūra pažymėjo, kad D. Rogozinas ir J. Bridenstine'as susitarė neskelbti jokių pirmalaikių išvadų, kol tyrimas nebaigtas.

„Pašnekovai atkreipė dėmesį į žiniasklaidoje cirkuliuojančias spėliones dėl galimų šio incidento priežasčių ir sutarė susilaikyti nuo kokių nors pirmalaikių išvadų ir paaiškinimų iki tyrimo pabaigos“, – nurodė „Roskosmos“.

Agentūra pridūrė, kad Rusijos ir JAV ekspertai drauge tirs išsihermetinimo priežastis ir likviduos incidento pasekmes.

„Šalys patvirtino, kad „Roskosmos“ ir NASA ekspertams būtina ir toliau glaudžiai bendradarbiauti nustatant ir likviduojant oro nuotėkio priežastis“, – pabrėžiama „Roskosmos“ pranešime.

Gairės: NASA, Roskosmos, TKS, Sojuz
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Em

Nasa nasa, ne nato..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS