Raketa su pirmaisiais lietuviškais palydovais kils anksčiau? | Diena.lt

RAKETA SU PIRMAISIAIS LIETUVIŠKAIS PALYDOVAIS KILS ANKSČIAU?

Astronautams suremontavus tarptautinę kosminę stotį, ankstinama galima raketos su pirmaisiais lietuviškais palydovais „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“ paleidimo data. NASA, anksčiau skelbusi, kad paleidimas įvyks ne anksčiau kaip sausio 13 d., dabar teigia, kad raketa galėtų kilti jau sausio 7 d.

Palydovus sukūrusios lietuvių komandos nekantriai laukia žinių iš amerikiečių kompanijos „Nanoracks“ – būtent ji atsakinga, kad raketos skrydis įvyktų ir kroviniai iš Žemės, o tarp jų ir palydovai, būtų saugiai nugabenti į tarptautinę kosminę stotį.

Vieno iš lietuviškų palydovų „LituanicaSAT-1“ misijos vadovas Vytenis Buzas sako, kad skrydžiui viskas parengta, belieka išgirsti konkrečią datą.

„Patys matėme – palydovai yra sumontuoti į raketą, niekas jau nebegali prieiti prie krovinio. Raketa paruošta skrydžiui, ir tiesiog laiko klausimas, kada bus paleista“, – teigia V. Buzas.

Tiksli raketos paleidimo data gali būti paskelbta dar šią savaitę, tačiau dėl prastų oro sąlygų ar kitų kliūčių neatmetama, kad lietuviškos kosmoso misijos pradžios gali tekti palaukti ir ilgiau.

Pirmieji lietuviški palydovai „LituanicaSAT-1“ ir „LitSat-1“ tarptautinę kosminę stotį turėjo pasiekti gruodžio pabaigoje. Tačiau dėl stoties aušinimo sistemos gedimo palydovus gabenančios raketos skrydis buvo atidėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jo jo

sutaupisiu babkiu ir i kosmosa iskelsiu klumpes...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS