Rusijos erdvėlaivyje „Sojuz“ aptiktas grąžtu padarytas korpuso pažeidimas (papildyta) | Diena.lt

RUSIJOS ERDVĖLAIVYJE „SOJUZ“ APTIKTAS GRĄŽTU PADARYTAS KORPUSO PAŽEIDIMAS (PAPILDYTA)

  • 7

Su Tarptautine kosmine stotimi (TKS) susijungusio Rusijos erdvėlaivio „Sojuz“ korpusas, kurį pastarosiomis dienomis teko sandarinti dėl oro nuotėkio, buvo pažeistas iš vidaus, pirmadienį pranešė šalies kosmoso agentūros „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas ir pridūrė, kad speciali komisija aiškinasi šio incidento priežastis.

„Nagrinėjame visas versijas. Tiesa, prielaidą dėl meteorito jau atmetėme, nes buvo aiškus poveikis erdvėlaivio korpusui iš vidaus“, – žurnalistams sakė D. Rogozinas.

„Kol kas negalime pasakyti, kas tai. Poveikis padarytas netvirta ranka; galime susiaurinti prielaidą, kad tai kurio nors specialisto kažkokia technologinė klaida, – pridūrė jis. – Ten paviršiumi buvo nuslydęs grąžtas.“

D. Rogozinas sakė, kad Rusijos kosminių technologijų įmonė „Energija“ buvo įpareigota nustatyti, kodėl buvo padarytas šis pažeidimas.

„Kas tai? Brokas ar kažkokie tyčiniai veiksmai? Kur šie veiksmai įvykdyti? Žemėje ar jau orbitoje?“ – klausė jis.

Nagrinėjame visas versijas. Tiesa, prielaidą dėl meteorito jau atmetėme, nes buvo aiškus poveikis erdvėlaivio korpusui iš vidaus.

Praeitą savaitę Rusijos naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi šaltiniu JAV kosminių skrydžių valdymo centre, pranešė, kad „davikliai fiksuoja nežymų oro nuotėkį viename stoties modulyje“ ir kad astronautai „ieško nesandarumo šaltinio“.

Tąsyk D. Rogozinas sakė, kad erdvėlaivio „Sojuz“, kuriuo birželį į TKS šešių mėnesių misijai atskrido astronautai, korpuse aptiktas mažas įtrūkimas, galbūt atsiradęs dėl mikrometeorito smūgio.

Galiausiai Rusijos kosmonautai užklijavo skylutę keliais lopiniais. Nuotėkis pavojaus TKS įgulos narių gyvybei nekėlė.

„Roskosmos“ vadovas nurodė, kad TKS dirbantys Rusijos kosmonautai ir specialistai Žemėje ėmėsi tinkamų priemonių „Sojuz“ korpuso sandarumui užtikrinti, bet dabar bus aiškinamasi, kokios yra tikrosios pažeidimo priežastys.

„Norėtųsi sužinoti (kaltininko) pavardę ir vardą. Tikrai sužinosim“, – žadėjo D. Rogozinas.

Pasak jo, šiuo metu sudaromas visų asmenų, dirbusių su šiuo 2017 metais pagamintu erdvėlaiviu.

D. Rogozinas pažymėjo, kad kol kas neatmetama prielaida, jog erdvėlaivio sienelė galėjo būti apgadinta jam jau pakilus į orbitą. .

„Jeigu kas nors naudojosi tokio tipo įrankiais, turi suprasti, kad norint padaryti (grąžtu) skylę tinkamoje vietoje reikalinga atrama. Ten (matyti) keletas mėginimų gręžti, nuslydusio grąžto (pėdsakai). Labai įdomi istorija, aiškinamės“, – sakė jis.

Skylė yra „Sojuz“ dalyje, kuri nebus naudojama astronautų sugrįžimui į Žemę.

„Energija“ ieškodama galimų defektų patikrins visus savo „Sojuz“ ir krovininius erdvėlaivius „Progress“ – ir savo gamykloje netoli Maskvos, ir Baikonuro kosmodrome Kazachstane, antradienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi šaltiniu kosmoso industrijoje.

TKS yra viena iš nedaugelio sričių, kuriose Rusijos ir JAV bendradarbiavimo nepaveikė šalių santykių pablogėjimas ir Vašingtono sankcijos.

Šiuo metu TKS yra du kosmonautai iš Rusijos, trys NASA astronautai ir vienas vokiečių astronautas iš Europos kosmoso agentūros.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

kosmonautikas

buvo oro stygius,teko imti is svetur.

Čiubaka

"vokiečių astronautas iš Europos kosmoso agentūros", tai bl.et, jei jau astronautas, tai kokio pimpalo jis iš kosmoso agentūros? Gal astronautų?

senis

baisi diversija,kazkas daskrido ir pragreze skyle
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS