Seime – Klaipėdos krašto 100-mečio prijungimui prie Lietuvos skirta mokslinė konferencija | Diena.lt

SEIME – KLAIPĖDOS KRAŠTO 100-MEČIO PRIJUNGIMUI PRIE LIETUVOS SKIRTA MOKSLINĖ KONFERENCIJA

  • 18

Seime pirmadienį vyks Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) organizuojama tarptautinė mokslinė konferencija „Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto lietuvių veikėjai nacių ir sovietų represijų aukos“.

Anot LGGRTC atstovo Artūro Grickevičiaus, konferencijos tikslas – sutelkti šalies ir užsienio mokslininkus, kurie gali atskleisti Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto lietuvių represijos atvejus, išryškinti totalitarinių režimų politiką šių sričių atžvilgiu, jų nusikaltimus.

„Tikimės, kad ši konferencija aktualizuos Mažosios Lietuvos ir Klaipėdos krašto netekčių ir pasipriešinimo klausimus ir kad šie mažai tyrinėti klausimai susilauks daugiau tyrėjų, taip pat ir Lietuvos bei kaimyninių šalių visuomeninio dėmesio“, – sakė A. Grickevičius.

Konferencijoje pranešimus skaitys ekspertai iš Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos ir Norvegijos.

Renginio metu bus eksponuojama Leonardo Surgailos fotografijų paroda „Niekieno žemė“, kurioje 1988–1991 metų nuotraukomis įamžinti Kaliningrado srities žmonės, juos supanti aplinka, krašto paveldas.

Minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmetį, Seimas 2023-sius paskelbė Klaipėdos krašto metais, o Vyriausybė numatė jubiliejinius renginius, į kurių sąrašą patenka ir ši konferencija.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Klaipeda amziams Lietuvos

Ka cia primatai suokiate apie kazkoki Gebiet? Uzciaupkit savo dvokiancias kacapiskas bliudsiurbles.

taigi

Konferencijoje turėtų išsiaiškinti, kokiu teisiniu pagrindu Memelgebiet po Antro Pasaulinio karo inkorporuotas į Lietuvos sudėtį - juk nesudėtinga :)

idomu

> Realiai Memelgebiet inkorporavimas neturi jokio juridinio - teisinio statuso. 1939 metai Lietuva oficialiai atsisakė visų teisių į šį kraštą, tik gruzino Sranino dėka jis buvo vėl prijungtas prie LTSR. Jei remtis Tautų ambasadorių sprendimu Klaipėdos kraštas turėjo ir privalėtų dabar turėti plačią autonomiją, savo direktoriją - seimą, policiją ir net bažnyčia ( liuteronų) kuri buvo nepavaldi LT. Vietos gyventojai, tiek vokiečiai, tiek lietuviai buvo pikti ant okupantų dėl teisių suvaržymų , prievartos, persekiojimų , jie svajojo apie laisvo miesto - Freistaato statusą. Kur visa tai? Ką mano ponuliai susirinkę į konferenciją?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS