Suomių ir lietuvių kūrinys įprastą lovą pavers išmaniąja | Diena.lt

SUOMIŲ IR LIETUVIŲ KŪRINYS ĮPRASTĄ LOVĄ PAVERS IŠMANIĄJA

  • 0

Suomių bendrovė „Beddit" ir lietuvių „E-Bros" bendromis jėgomis kuria įrenginį, kuris įprastą lovą paverčia išmaniąja ir leidžia stebėti miego kokybę.

Suomių bendrovė „Beddit" ir lietuvių „E-Bros" bendromis jėgomis kuria įrenginį, kuris įprastą lovą paverčia išmaniąja ir leidžia stebėti miego kokybę.  Projektas sulaukęs 500 tūkst. JAV dolerių (apie 1,25 mln. litų) minios finansavimo, mobiliojo telefono pagalba pateikia miego kokybės ataskaitas ir patarimus, ką daryti, kad poilsis naktį būtų geresnis.

„Šiais laikais, kai gyvenimo tempas itin didelis, privalome gerai pailsėti. Rinkoje rasime ne vieną įrenginį, padedantį stebėti miego kokybę. Tačiau „Beddit" skiriasi tuo, kad vartotojui, einant miegoti, nereikia užsidėti specialių apyrankių ar kitų prietaisų, neleidžiančių pilnai atsipalaiduoti. Užtenka ant lovos patiesti specialią, itin ploną juostą ir įjungti programėlę mobiliajame telefone", – sako Lasse Leppäkorpi, „Beddit" vadovas.

„Beddit" ašis – plona ir labai jautri juosta, kuri patiesiama ant lovos pagrindo. Kol lovos savininkas miega, juosta jaučia vartotojo širdies dūžius, kvėpavimo ritmą, kada jis apsiverčia ant kito šono ir kitus judesius. Juosta duomenis telefonui perduoda „Bluetooth" pagalba. Pasitelkus sudėtingus algoritmus, programėlė telefone įvertina, kada vartotojas atsigulė, kada užmigo, kiek kartų apsivertė, kada kėlėsi, knarkė ir kitą per naktį surinktą informaciją.

Visa ši informacija telefone yra supaprastinama, kad programos naudotojas suprastų pateiktą miego kokybės įvertinimą bei širdies ritmo statistiką. Taip pat programėlė gali pateikti kartu su miego kokybės specialistais parengtus patarimus, ką daryti, jog poilsis būtų dar geresnis. Pavyzdžiui, nevalgyti sunkaus maisto prieš miegą, aktyviau sportuoti. Programėles yra kuriamos „Apple" ir „Android" telefonams.

„Toks projektas – didelis mūsų specialistų jėgų išbandymas. Turėjome rasti būdą, kaip priimti didelį kiekį įvairių smulkių duomenų, juos apdoroti ir pateikti vartotojui suprantama forma. Iš pradžių abejojome, ar programėlė bus pajėgi susidoroti su tokiu duomenų kiekiu, ar pakaks nakčiai telefono baterijos. Efektyvūs algoritmai padėjo išspręsti šiuos klausimus, o telefonas, nuolat analizuodamas informaciją, per naktį sunaudoja tik 20-30 proc. baterijos", – teigia Ričardas Kunevičius, IT sprendimų bendrovės „E-Bros"  direktorius.

Praėjusių metų vasarą „Beddit" projektas viešai startavo minios finansavimo platformoje „Indiegogo". Miego kokybės stebėtojo kūrėjai buvo išsikėlę tikslą surinkti 80 tūkst. JAV dolerių (apie 200 tūkst. litų), bet per dešimt savaičių viršijo lūkesčius ir kampaniją užbaigė su daugiau nei 500 tūkst. JAV dolerių (apie 1,25 mln. litų).

Šiuo metu „Beddit" įrenginys jau pasiekė „Indiegogo" rėmėjus. Programėles galima rasti „AppStore" ir „Google Play" parduotuvėse. Pasak R. Kunevičiaus, jos ir toliau yra tobulinamos – dirbama prie gilesnės miego ciklų analizės ir galimybės saugoti duomenis debesijoje.

 

Beddit from Mikko on Vimeo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS