Tarptautinė kosminė stotis – ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio | Diena.lt

TARPTAUTINĖ KOSMINĖ STOTIS – RYŠKIAUSIAS OBJEKTAS DANGUJE PO SAULĖS IR MĖNULIO

  • 1

Tikriausiai kiekvienam yra tekę skaityti apie vieną didžiausių visų laikų technologinių ir mokslinių projektų - Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Šią didingą laboratoriją galima pamatyti ir savo akimis Lietuvos danguje. TKS yra trečias ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio, tad ją pamatyti nėra sunku. Geriausiai TKS matoma anksti ryte ar vėlai vakare, kuomet nuo stoties atsispindi Saulės spinduliai.

Kosminėje stotyje atliekami tyrimai apima daugybę įdomių sričių: nuo fundamentinės fizikos iki žmogaus fiziologijos, nuo naujų lydinių iki augalų šaknų. Viena iš sričių - organizmų gebėjimas išgyventi ekstremalioje aplinkoje. Išėjimų į atvirą kosmosą metu, astronautai kartais paima tepinėlių mėginius nuo įvairių TKS išorės paviršių. Ant jų randama bakterijų. Paimti mėginiai nuodugniems tyrimams siunčiami į Žemę. Tuo tarpu, iš Žemės atsiunčiami kiti tiriamieji. Pavyzdžiui, patinka jiems tai ar ne, bet astronautai gauna paketus su tūkstančiais kirmėlių. Tiriant kirmėles ir kitus organizmus tikimasi sukurti būdus, kurie padėtų išlaikyti stiprius raumenis ilgų kosminių kelionių metu, pavyzdžiui, skrendant į Marsą.

Tarptautinės kosminės stoties surinkimo ir eksploatacijos išlaidos siekia apie 100 milijardų eurų. Tačiau ši suma yra padalinta tarp visų dalyvių. Europos dalis yra 8 milijardai, kuriuos skiria 10 projekte dalyvaujančių valstybių. Skaičiuojama, kad kiekvienam europiečiui tai būtų maždaug po 1 eurą kasmet. Mažiau nei vienas puodelis arbatos kavinėje. Šis vienas euras leidžia vykdyti pasaulinio lygio tyrimus Žemės orbitoje jau daugiau nei 15 metų.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9.30 val. per LRT Kultūrą.

GALERIJA

  • Tarptautinė kosminė stotis – ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio
  • Tarptautinė kosminė stotis – ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio
  • Tarptautinė kosminė stotis – ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio
Laidos arch. nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

katinas

Iridžio žybsniai gali būti kur kas didesnio intensyvumo nei ISS, tačiau jie trunka vos akimirka

SUSIJUSIOS NAUJIENOS