USB įkrovikliai – pavojingi: gali užsidegti, sprogti ar nutrenkti | Diena.lt

USB ĮKROVIKLIAI – PAVOJINGI: GALI UŽSIDEGTI, SPROGTI AR NUTRENKTI

  • 6

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos akiratyje – USB įkrovikliai. Atlikus laboratorinius bandymus nustatyta, kad 9 iš 10 patikrintų USB įkroviklių nesaugūs, praneša LNK.

Plačiau papasakojo Vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovas Aleksas Žalpyss.

– Nuo kitų metų rudens visi įkrovikliai turės būti universalūs. Dabar tyrėte skirtingus įkroviklius. Ar visi jie pavojingi?

– Tas universalumas bus tai, kad visi įkrovikliai turės vienodą galutinę jungtį. Nuo kitų metų visų įkroviklių galutinė jungtis turės būti vienoda.

– Bet tai nereiškia, kad jie iš karto taps nepavojingi?

– Tikrai ne. Kadangi USB įkrovikliai naudoja USB jungtį kaip pirminę jungtį. Jie visi turės tą pačią jungtį. Pavojingumas yra jų konstrukcijoje. Mes, atrinkdami įkroviklius, pirkome juos skirtingų kainų, iš skirtingų gamintojų. Tačiau kai kurie įkrovikliai, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo ir gražūs, ir brangūs, irgi neatlaikė elektros saugos bandymo. Ką konkrečiai mes nustatėme? Pačiame konstrukcijos viduje yra transformatorius, kuris mažina elektros įtampą nuo elektros lizdo. Toliau yra valdymo blokelis, kuris tą kintamą įtampą paverčia į nuolatinę. USB įkroviklis maitinamas nuolatine įtampa. Atkreipėme dėmesį, kad dažnai konstrukcinis išpildymas neatitinka standartų. Dažnai elektriniai kištukai būna per ploni, taip pat ir atstumas tarp kištukų nėra tinkamas. Tai reiškia, kad jungiant į elektros lizdą galimas kibirkščiavimas. Kyla gaisro pavojus. Kas liečia pramušimo testą, kai sukeliama elektros įtampa, transformatorius turi atlaikyti izoliaciją ir neturi būti pramušimo. Tas įtampos šuolis neturi nukeliauti toliau iki paties įrenginio.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jei blogas korpusas, tai jis gali sugadinti patį elektros įrenginį ir gali netgi sprogti?

– Tikrai taip. Ten naudojama elektronika, kad pakeistų kintamą srovę į nuolatinę. Tam naudojamas kondensatorius, kuris bandymų metu tiesiog sprogo.

– Kai kalbame apie šių įkroviklių nesaugumą, turime omenyje, kad jie gali užsidegti, gali sukelti gaisrą, gali sprogti, gali nutrenkti, tiesa?

– Taip. Korpusas taip pat turi atlaikyti ir karščio testą. Kai atsiranda įtampos šuolis, tai korpusas neturi įkaisti, išsilydyti ar net užsidegti.

Telefonui naudoti tik tą įkroviklį, kuris buvo pridėtas kartu.

– Kaip žmogui žinoti, kad jo įkroviklis tinkamas? Ar galima iš pirmo žvilgsnio nuspręsti?

– Paprastam vartotojui tai labai sudėtinga nustatyti. Tačiau, jei akivaizdžiai matosi, kad elektros kištukai kreivi, ploni, galima spręsti, kad nėra labai geras įkroviklis.

– Kaip nusipirkti tą nepavojingą įkroviklį?

– Mes visada rekomenduojame naudoti įkroviklius, kuriuos vartotojai įsigyja kartu su įrenginiu. Perkant telefoną, prie jo visada būna įkroviklis. Telefonui naudoti tik tą įkroviklį, kuris buvo pridėtas kartu.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

patarimas

suknistas specialistas net nežino, kad transformatoriai jau seniai (15-20 metų)_nenaudojami. Dabar naudojami impulsiniai krovikliai, kurie yra lengvi, bet labai nepatikimi

tikras faktas

ypač pavojingi samsung gaminiai, mūsų Rimui kišenėje pradėjo kaisti sasungo mobiliakas-gerai kad spėjo išmesti

:)))

statistika ant stalo! kiek tu zmoniu sudege ar buvo nutrenkti nuo pakrovejo??????????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS