Viskas, ką būtina žinoti prieš perkant telefoną vaikui | Diena.lt

VISKAS, KĄ BŪTINA ŽINOTI PRIEŠ PERKANT TELEFONĄ VAIKUI

  • 0

Šiandien telefono turėjimas tikrai jau nėra prestižo reikalas. Telefonas vaikui yra tas įrenginys, kuri leidžia greitai susisiekti su dirbančiais tėvais, žaisti žaidimus bei praverčia moksluose. Šiandien telefono vaikui įsigijimas neretai yra toks pat svarbus, kaip patogios kuprinės pirkimas. Skirto vaikui telefono pasirinkimas nėra lengvas uždavinys, ypač, kad ir pati telefonų ir vaikų tema yra gana kontroversiška. Tačiau galima atsakyti į šį klausimą žvelgiant iš telefonų funkcionalumų pusės.

Telefono vaikui pirkimas susiduria su mažiausiai 2 pagrindinėmis nuomonėmis. Remiantis viena, telefonas vaikui nėra reikalingas, nes jis pradės daug su juo žaisti, apleis mokslus ir pan., remiantis kita – lauke yra XXI amžius, o vaikas vis dar be šio įrenginio? Negerai! Ir abu šie požiūriai turi absoliučią besąlyginę teisę egzistuoti vienas šalia kito ir iki beviltiškumo kankinti tėvų smegenis ieškant atsakymo į klausimą: pirkti vaikui telefoną ar ne? Varle.lt mobiliųjų telefonų specialistai rekomenduoja pažvelgti į visus „už“ ir „prieš“ bei dalinasi patarimais, kaip protingai išsirinkti telefoną vaikui.

Argumentai „už“ telefoną vaikui

– Telefonas suteikia galimybę tėvams kontroliuoti savo atžalą. Galima tiesiog paskambinti vaikui ir sužinoti, kur jis šiuo metu yra. Taip pat galima sekti vaiko buvimo vietą, kas labai praverčia jei vaikas neatsiliepia į skambučius. 

– Naudingos funkcijos. Telefonas turi daugybę naudingų funkcijų: kamerą, žadintuvą, priminimus ir t.t. Priminimai – labai patogi funkcija, kuri praverstų išsiblaškiusiems ir nedėmesingiems vaikams nepamiršti svarbių dalykų.

– Saugumas. Telefonas suteikia vaikams galimybę greitai susisiekti su tėvais ir pranešti apie ištikusias bėdas.

– Priežastis bendravimui. Deja, bet toks faktas. Čia ankstesnės kartos bendraudavo tik būreliuose, mokykloje, žaidimų aikštelėse, o šiuolaikiniai vaikai eina „technologijų keliais“. 

– Internetas. Be pasaulinio tinklo šiandien negali apsieiti praktiškai niekas ir vaikai tikrai ne išimtis, todėl pasirūpinkite tėvų kontrolės nustatymais savo vaiko telefone.

– Atsakomybė. Telefonas – vienas iš pirmųjų brangesnių vaiko daiktų, kuriuos įprastai tėvai moko, kad reikia saugoti. 

Argumentai „prieš“ telefoną vaikui

– Brangus telefonas vaikui visada susijęs su rizika, kad jis gali būti pavogtas, atimtas ir pan.

– Telefonas – grėsmė saugumui. Telefonas leidžia klausytis muzikos, naršyti internete, fotografuoti ir pan., todėl aktyviai naudodamiesi įrenginiu gatvėje vaikai rizikuoja nepastebėti automobilių. Rekomenduojama prieš perkant telefoną vaikui, išmokyti jo saugaus kelių eismo elgesio.

– Telefonas vaikui – tai papildomos kasmėnesinės tėvų išlaidos.

– Priklausomybės atsiradimas. Telefono įtakai vaikai pasiduoda labai greitai. Ribokite laiką, kurį jūsų vaikas praleidžia su ekranu, neleiskite jam valgyti žiūrint į telefoną ir pan.

Klausimai, kuriuos reikia apgalvoti renkantis vaikui telefoną

Kam vaikui telefonas?

Kam apskritai turėtume vaikui pirkti telefoną? Akivaizdu, kad pirmoji būtinybė atsiranda tada, kai vaikas pradeda lankyti mokyklą. Turbūt sudėtinga įsivaizduoti tėvus, kurie nenorėtų žinoti, kur yra ir kaip sekasi jų vaikui. Tėvai jaučiasi ramesni, kai jie žino, kur yra jų vaikas ir yra tikri dėl jo saugumo. Šiuolaikinės technologijos leidžia sužinoti vaiko buvimo geografinę vietą net tada, kai jis nekelia ragelio. Vaikams telefonas suteikia galimybę bet kuriuo metu susisiekti su tėvais. Kai kurie psichologai teigia, kad telefono turėjimas padeda ugdyti vaikų savarankiškumą, formuoja jų technologijų įvaldymo įgūdžius bei sukuria  vaikui tam tikro privatumo turėjimo galimybę.

Telefono vaikui paskirtis

Pagrindinis klausimas, į kurį reikėtų atsakyti yra: kokiu tikslu vaikas turėtų naudotis įrenginiu. Atsakymas į šį klausimą apibrėžia, kokiais įrenginių tipais ir modeliais reikėtų domėtis labiau.

Telefonas saugumui. Iš esmės čia yra du prieinami variantai. Visų pirma paprasti telefonai, kurie neturi pažangių išmanių funkcijų. Tai įrenginys, su kuriuo net mažiausias vaikas sugebės paskambinti, bet kuris tikrai neatliks mini žaidimų konsolės funkcijų. Antras variantas – telefonas su GPS ir kitomis funkcijomis, išplečiančiomis telefono kaip tik komunikacijos įrenginio galimybes.

Telefonas pramogoms. Praktiškai tai dažniausias pasirinkimo argumentas. „Pramoginiai“ išmanieji telefonai – tai įprastai naujausi pasiūlymai, kurie be sunkumų palaiko naujausius žaidimus ir užtikrina daug multimedijos funkcijų.

Telefonas mokslams. Dideli išmanieji telefonai ir planšetofonai gali būti naudojami ir mokslo tikslais, vietoje planšetinių kompiuterių. Vaikams skirti išmanieji telefonai retai kada įsigijami tik komunikacijos ir ryšio tikslams. Visi telefonai padeda siekti šio tikslo, todėl praktiškai visada ieškoma platesnio funkcionalumo įrenginio.

Išmanusis ar tradicinis telefonas?

Šiuo metu mobiliųjų įrenginių rinkoje viešpatauja išmanieji telefonai. Vaikai puikiai susitvarko su jų sąsajos įvaldymu ir be didesnių problemų įsidiegia visas reikalingas skaitmenines programėles. Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tradicinis telefonas yra labiau vaikui tinkantis variantas, išmanieji telefonai dėl platesnio funkcionalumų diapazono sulaukia didesnio mažiausiųjų susidomėjimo. Juk vaikai dažniausiai telefonu naudojasi multimedijoms, žaidimams ir filmų žiūrėjimui. Neretai išmanusis telefonas yra pirmasis mažojo fotografo fotoaparatas.

Didelis ar mažas ekranas?

Vertėtų atkreipti dėmesį į atitinkamą telefono dydį. Vaikams nereikia labai didelių įrenginių, nes įprastai jie linkę juos laikyti kišenėse. Išmanųjį telefoną, kuris netilps į nedidelę vaiko kišenę, labai greitai ir lengvai galima pamesti. 

Mažiausi išmanieji telefonai turi ekrano įstrižainę, kuri neviršija 3,5 colių. Šie išmanieji telefonai taip pat yra pigesni  nuo didesnių atitikmenų – kai kuriuos galima įsigyti ir už 70 eurų. Tiek pat kainuoja ir kai kurie tradiciniai telefonai.

Jei norite išsirinkti vaikui didesnį modelį, rinkitės iš išmaniųjų telefonų, turinčių iki 4,9 colių įstrižainės ekranus. Dažniausiai tokių įrenginių kaina neviršija 300 eurų.

Kaip išsirinkti išmanųjį telefoną vaikui?

Renkantis vaikui skirtą telefoną Varle.lt mobiliųjų telefonų specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į keletą svarbių savybių, kokioms turėtų pasižymėti toks įrenginys:

– Patvarus ekranas

– Talpi baterija

– GPS lokatorius

– Galingas procesorius

Patvarus ekranas

Net jei jūsų vaikas žadės, kad naują telefoną labai saugos, rekomenduojama rinktis tokį modelį, kuris turi kuo įmanoma atsparesnį ekraną. Atkreipkite dėmesį į modelius, kurie yra aprūpinti „Gorilla Glass“ stiklu. Kuo naujesne versija pasižymi „Gorilla Glass“ stiklas, tuo atsparesnis yra telefono ekranas. Vaikui skirtas telefonas turėtų pasižymėti tvirtu ekrano stiklu. Varle.lt mobiliųjų telefonų specialistai taip pat rekomenduoja pasirūpinti papildoma telefono apsauga ir įsigyti tokių priedų kaip telefono dėklas, apsauginė plėvelė ir grūdintas stiklas.

Talpi baterija

Įprastai vaikai telefonais naudojasi pakankamai intensyviai. Žinoma, tai turi neigiamos įtakos baterijos veikimo trukmei. Kadangi paskambinę vaikui per pietus tikrai nenorėsite išgirsti signalo apie išjungtą telefoną, rekomenduojama rinktis aprūpintus talpiomis baterijomis modelius, kurie užtikrins, kad telefonas veiks iki vakaro. Varle.lt mobiliųjų telefonų specialistai rekomenduoja rinktis ne mažesnės nei 3000 mAh talpos baterijos telefonus.

GPS lokatorius

Rinkdamiesi vaikui skirtą telefoną, pagalvokite apie GPS lokatoriaus funkciją. Senesnio tipo mobilieji telefonai tokios parinkties tikrai neturi. Telefonas, kuris pasižymi GPS lokatoriaus funkcija specialių programėlių dėka leis patogiai jums nustatyti jūsų vaiko buvimo vietą. Vaikui skirtas telefonas su GPS – tai didesnis vaiko saugumas ir tėvų ramybė dėl žinojimo, kur yra jų atžala.

Vidinė atmintis

Žinoma, kuo jos daugiau, tuo geriau. Pakankamai atminties leis vaikams ne tik įdiegti mėgstamus žaidimus, bet taip pat užfiksuoti nuotraukas ir vaizdo įrašus iš mokyklinių ekskursijų ir pan. Protingas integruotos atminties minimalus dydis – tai 16 GB su išplėtimo microSD kortelės dėka galimybe.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS