B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo (receptai) | Diena.lt

B. NICHOLSON: ŠIOMS VELYKOMS SIŪLAU MENIU IŠ GYVENIMO (RECEPTAI)

  • 8

"Man patinka Velykos. Galvodama apie Velykų stalą visada ieškau idėjų, kurių įgyvendinimas atitiktų mano gyvenimo aplinkybes. Taigi ieškau receptų, kurie atspindėtų tobulą laiko, rezultato, o šį pavasarį – ir galimybės saugiai pasirūpinti produktais, santykį. Ruošdamiesi šioms – visoms šeimoms ir kiekvienam asmeniškai kitokioms – Velykoms, nešvaistykime energijos įmantrių produktų paieškai, naujiems eksperimentams virtuvėje. Šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo, kai vietoje dviejų patiekalų gaminame vieną, o desertui paruošti pakanka dviejų veiksmų. Maisto gaminimas yra malonumas, bet kartais turime skirti jam mažiau laiko, kad mūsų liktų kitiems", – sako B.Nicholson.

Žuvies sluoksniuotis

Įspūdingas ir skanus. Nebūtina Velykų stalo nukrauti aštuoniolikos rūšių šaltaisiais užkandžiais, nes kartais vienas, bet įspūdingas ir įvairiapusis dalykas yra tai, ko reikia. Šis žuvies sluoksniuotis būtent toks. Vandenyje lengvai patroškintos lašišos skonis susipina su karštai rūkytos skumbrės skoniu, sodrios spalvos suteikia žali špinatai, o bulvės – dėl sotumo.

– 800 g lašišų,

– 1 karštai rūkyta skumbrė,

– 4 bulvės,

– 70 g špinatų,

– sauja krapų,

– ryšulėlis prieskoninių žolelių (petražolių, krapų, čiobrelių),

– 1 saliero lapkotis,

– 1 svogūnas,

– 3 šaukštai baltojo vyno acto,

– 20 g želatinos,

– druskos, pipirų.

Bulves nuskuskite, supjaustykite plonais griežinėliais (geriausia naudotis daržovių pjaustykle – mandolina). Sudėkite į puodą su pasūdytu vandeniu, užvirkite ir virkite, kol bulvės suminkštės. Nesuvirkite, kol pradės byrėti! Išvirusias bulves nusunkite ir leiskite pravėsti. Nulupkite ir ketvirčiais supjaustykite svogūną, stambiai supjaustykite saliero lapkotį. Į švarų puodą įpilkite 1,5 l vandens. Sudėkite pjaustytus svogūnus ir salierus, supilkite vyno actą, suberkite druską, pipirus ir prieskonines žoleles. Užvirkite ir kelias minutes pavirkite.

Į puodą su sultiniu sudėkite šviežią lašišą, uždenkite dangčiu ir pavirkite 2 min. Tada nukelkite nuo kaitros ir uždengę palikite pastovėti dar apie 10 min. Špinatus nuplaukite. Skumbrę išdarinėkite ir išimkite kaulus. Lašišą išgriebkite iš sultinio, nulupkite odą ir išimkite kaulus, jei naudojate ne filė.

Sultinį perkoškite, prireikus įdėkite druskos. Šaltu vandeniu užpilkite želatiną ir palikite brinkti 10 min. Kiek reikės sultinio ir želatinos, priklauso nuo pasirinkto indo, kuriame formuosite sluoksniuotį. Man prireikė 250 ml sultinio, kuriam naudojau 20 g želatinos.

Tokiam kiekiui želatinos reikia apie 50–60 ml šalto vandens. Želatinos teks dėti daugiau nei įprastai, nes sultinyje yra acto, kuris gali trukdyti sultiniui sustingti. Želatinai išbrinkus, ją pakaitinkite nedideliame puodelyje ant mažos ugnies, kol visiškai ištirps. Tik neužvirkite, nes ji praras stingdomąsias savybes. Želatiną per tankų sietelį supilkite į pamatuotą kiekį sultinio.

Pasiruoškite indą, kuriame formuosite sluoksniuotį, geriausia – pailgą kepimo formą aukštomis sienelėmis. Tada ant stalo vieną ant kito klokite kelis maistinės plėvelės sluoksnius ir juos tieskite į paruošto indo vidų. Sluoksniuokite. Į indo dugną dėkite virtos lašišos gabalėlius ir suformuokite vientisą sluoksnį. Ant viršaus klokite špinatų sluoksnį, tada – bulvių ir skumbrės sluoksnius.

Švelniai paspauskite, užpilkite dalimi sultinio su želatina. Tik tiek, kad paspaudus skysčio būtų sulig viršutiniu sluoksniu. Tada kartokite sluoksnius tuo pačiu eiliškumu, kol pasieksite indo kraštą. Užpilkite likusiu sultiniu, taip pat – tik tiek, kad švelniai paspaudus skystis siektų viršutinį sluoksnį. Užlenkite maistinės plėvelės kraštus ir švelniai paslėgę dėkite į šaldytuvą sutvirtėti pernakt.

Dėmesio! Šis sluoksniuotis atrodo nuostabiai, tik pjaustyti jį gana sudėtinga – geriausiai tam tiks dantytas aštrus peilis. Ir pjaukite bent 2 cm storio gabalėliais.

IDĖJA: likusį sultinį galite panaudoti sriubai.

Višta su daržovėmis

Keptą vištą mėgsta visi – ir dideli, ir maži. Smagumas tas, kad ją galima kepti visaip. Labai gardu visai be jokių prieskonių, tik su druska ir pipirais. Man visada patinka klasikinė lietuviška – su kmynais ir česnakais.

Bet kartais česnako nusilupti nėra galimybės, tada darau dar paprasčiau: nusiperku vištą, dedu ją į dubenį, užberiu daugiau persilado ir kupiną šaukštelį kario. Druskos jau nereikia. Taip pamarinuotą vištą vėliau perkeliu ant skardos ir kepu 180 °C orkaitėje apie 1 val. Kol kepa, pasiruošiu daug įvairių daržovių: moliūgų, cukinijų, briuselinių kopūstų, brokolių. Jiems pakanka tik pipirų ir druskos, galima ir niekuo neskaninti. Suberiame į tą pačią skardą. Skanaujame greitai, svarbu neperkepti.

– 1 višta,

– 1 šaukštas persilado su druska,

– 1 šaukštelis kario,

– 1 brokolis,

– 1 cukinija,

– šiek tiek moliūgo,

– 1 stiklinė šaldytų žirnelių,

– 1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

– druskos ir pipirų.

Vištą ištrinkite prieskoniais ir leiskite pasimarinuoti, geriausiai per naktį.

Dėkite vištą į skardą ir kepkite apie 1 val. ar šiek tiek ilgiau. Daržoves supjaustykite, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Prie vištos į skardą suberkite daržoves ir kepkite dar 20–30 min.

Bulvės su čiobreliais

Jei negalite gyventi be bulvių, išsikepkite jų šiek tiek kitaip.

– 8 bulvės,

– 100 g ar daugiau sviesto,

– druskos, pipirų,

– didelis žiupsnis čiobrelių.

Bulves nuskutame ir supjaustome labai plonais griežinėliais peiliu arba specialia pjaustykle – mandolina. Didelę kepimo skardą išklojame kepimo popieriumi, suguldome bulvių griežinėlius, patepame juos lydytu sviestu, pasūdome, pagardiname pipirais ir čiobreliais. Šauname į 200 °C temperatūros orkaitę kepti 45 min.

Desertui – klafutis su šilauogėmis

Kadaise labai mėgau klasikinį prancūzišką pudingą – klafutį. Vasarą rimtai investuoju į uogų šaldymą, todėl iki pat pavasario ir naujo uogų sezono šaldiklis pilnas įvairių gėrybių, ypač šilauogių, kurių perku tikrai daug. Kartą, kai ketinau iškepti skanų pyragą, bet nebuvo galimybių tai padaryti, prisiminiau klafutį.

Visas sudedamąsias dalis supyliau į plaktuvą, ir viskas – liko supilti ant šaldytų uogų ir iškepti. Tešla būna panaši į blynų. Klasikinis receptas – su pienu ir sviestu, bet aš pyliau grietinėlės, nes tuomet dėjau tai, ką radau šaldytuve. Rezultatas – puikus. Beje, galite paruošti alternatyvią versiją, tinkančią netoleruojantiems glitimo ar vengiantiems tradicinio cukraus: vietoj cukraus dėkite saldiklių, o vietoj įprastų miltų – kokosų ar migdolų miltų, tik vienu šaukštu mažiau. Klafutis labiau primins pudingą – bus minkštas ir švelnus, be to, pagaminamas žaibo greičiu.

– 600 g (galima ir daugiau) šaldytų šilauogių,

– gabalėlis sviesto.

Tešlai:

– 4 dideli kiaušiniai,

– 4 šaukštai cukraus,

– 450 ml plakamosios grietinėlės,

– 4 šaukštai miltų,

– žiupsnelis druskos.

Formą, kurioje kepsite, patepkite sviestu. Suberkite uogas. Kiaušinius, cukrų, grietinėlę ir miltus sukrėskite į plaktuvą ir viską suplakite. Galite pirmiausia suplakti kiaušinius, cukrų ir pusę grietinėlės, suberti miltus, išmaišyti ir supilti likusią grietinėlę. Šią tešlą užpilkite ant uogų. Kepkite 170 °C orkaitėje apie 40–50 min., kol kepinys pakils ir paruduos. Skanu su jogurtu arba plakta grietinėle.

GALERIJA

  • B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • B. Nicholson: šioms Velykoms siūlau meniu iš gyvenimo <span style=color:red;>(receptai)</span>
„Beatos virtuvės“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Ieva

Įdomu, kas norėtų valgyti maistą, kuris gaminamas kudlotų, ūsuotų, barzdotų, ilgais lakuotais nagais pasipuošusių virėjų? Kiek žinau, maistą gaminant plaukai turėtų būti paslėpti, taip pat barzdos ir ūsai...

pasiziurekit i save pirma,

cia raso rusai,jie amzinai pikti,pavydus,juodina visus tik save gerbia,aukstina,zinomi pilieciai,

Nuomonė

Ji ne kažkokia, kūrybinga , pilna idėjų moteris, pavydas, kad nieko negebi?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS