Ciberžolė – ypatingasis jaunystės ingredientas: kaip įtraukti į mitybą? | Diena.lt

CIBERŽOLĖ – YPATINGASIS JAUNYSTĖS INGREDIENTAS: KAIP ĮTRAUKTI Į MITYBĄ?

  • 2

Prieskonių pasaulyje vyrauja savos tendencijos, o bene ryškiausia jų pastaruoju metu – suspindusi ciberžolės žvaigždė. Šis imbierinių šeimai priklausantis augalas nuolat patenka į sveikatai naudingiausių produktų sąrašus ir jau yra pamėgtas sveikos mitybos entuziastų visame pasaulyje. Šio prieskonio vartojimo banga neaplenkė ir Lietuvos. Prekybininkų teigimu, ciberžolės pardavimai per paskutinius metus stipriai šoko į viršų ir iškėlė šį prieskonį į populiariausiųjų trejetuką.

„Lietuviai tikrai seka pasaulines mitybos tendencijas, o ciberžolė šiuo metu išgyvena tikrą pakilimą. Vieni šį prieskonį renkasi dėl skonio, kiti dėl maistinių, organizmui naudingų savybių. Nors susidomėjimas šiuo prieskonių Lietuvoje yra pakankamai naujas, vien per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, šio prieskonio nupirkta net 50 proc. daugiau“, – sako B. Čaikauskaitė.

Prieskonius renkasi pagal metų laikus

Ciberžolė Rytų virtuvėje ir medicinoje yra naudojama jau daugiau kaip du tūkstančius metų. Šis prieskoninis augalas itin populiarus Indijoje. Manoma, kad ciberžolėje esantis kurkuminas turi daug organizmui naudingų savybių. Tai smegenų veiklą gerinanti, antiuždegiminių savybių turinti ir antioksidantų kiekį organizme didinanti medžiaga.

Be abejo, lietuviai mėgsta ir kitus – labiau tradicinius prieskonius. Iš jų, anot B. Čaikauskaitės, mūsų šalyje populiariausi yra įvairių rūšių malti pipirai ir pipirai žirneliais, o taip pat skirtingi prieskonių mišiniai.

„Įdomu, kad prieskonių paklausa priklauso ir nuo metų laiko. Vasarą į viršų šauna grilio patiekalams – šašlykui, šonkauliukams – skirtų prieskonių pardavimai, o šaltuoju metų laiku tarp populiariausiųjų įsitaiso lauro lapai, kmynai – tai, ką dažniausiai naudojame gamindami troškinius, sriubas“, – pažymi B. Čaikauskaitė.

Prieskonių perkamumui įtakos turi ir konservavimo bei rauginimo sezonas, kuris paprastai tęsiasi nuo birželio pabaigos iki spalio pradžios. Dėl jo pipirų žirneliais pardavimai išauga 2-3 kartus, lauro lapų – maždaug 2 kartus. Be to, anot B. Čaikauskaitės, šiemet pirkėjams pristatyta ir naujovė – universalūs rauginimo mišiniai, kurių pardavimai jau viršija lūkesčius.

„Nemažai gyventojų ieško ir egzotiškesnių prieskonių. Iš tokių turbūt populiariausia yra vanilė. Taip pat tikrai gausiai yra perkami egzotiniai prieskonių mišiniai, kaip kad indiški „Masala“ ar amerikietiški „Cajun““, – sako B. Čaikauskaitė.

7 ciberžolės panaudojimo virtuvėje būdai:

– Bene paprasčiausias ciberžolės panaudojimo būdas – įberti jos į geriamą vandenį su citrina

– Taip pat galima išsivirti ir ciberžolės arbatos

– Ciberžole galima paskaninti omletą, ryžius, sriubas, troškinius, keptas daržoves

– Ciberžolės verta dėti ir į žaliuosius kokteilius

– Mėgstantys egzotiką gali išmėginti ciberžolių kefyro ar auksinio pieno receptus

– Ciberžolė naudojama net ir kai kurių desertų receptuose

– Su ciberžole galima marinuoti agurkus ar kitas daržoves

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

O

Nuo cheminės citrinų rūgšties labai genda inkstai, ji tik skoniu panaši į citrinų sultis, tačiau cheminė formulė visiškai neturi nieko bendra su citrinų sultimis, tai grynas chemikalas, netinkamas maistui.

cibberzole

.......tai BEKVAPIS-BESKOOOONIS prieskonis,kuria nesaikingai naudojant=garantuotas tulzies pusles ar,neduok,DIEVE,kasos gadinimas...!!!cia=sud...reklama!?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS