Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas | Diena.lt

ĮSPŪDINGŲ SALDĖSIŲ KŪRĖJA: TORTAS – SVARBIAUSIAS ŠVENTĖS AKCENTAS

"Tą akimirką, kai atnešamas ir ant stalo padedamas tortas, fontanu liejasi emocijos. Ypač, jei namuose yra vaikų", – šypsosi Vaiva Petrauskienė, raginanti jau dabar pagalvoti apie skanią kalėdinio stalo puošmeną. Kulautuvoje gyvenanti Emilijos ir Rugilės mama naujų tortų skonių pradėjo ieškoti norėdama per gimtadienius nudžiuginti dukras.

Pirmiausiai ragauja šeima

Tortas – kalėdinis arbatinis, futbolo laukas, pilis, jūra, mašina… V.Petrauskienė ir pati stebisi, kaip jai pavyksta nulipdyti įvairiausias puošmenas. Taip, kartais jos pavyksta tik iš antro trečio karto, bet pastaruoju metu sekasi vis geriau.

"Įgūdžiai atsiranda per praktiką, – juokiasi Vaiva, tortus puošianti animacinių filmų personažų, vaikiškų knygelių siužetų ar net vaikų fotografijomis. – Tik iš karto perspėju, kad nesu baigusi dailės mokyklos ir ant torto iš cukraus masės sukurti tikslaus portreto gali nepavykti."

Kaip originaliausius tortų puošybos projektus ji vardija tortą su šeimos herbu, vištidę mėnulyje, "Simpsonų" kaimą, knygą, kurią įkurtuvių proga užsakė viena leidykla.

"Knygą išleido ta pati įmonė. Mano tortas buvo nedaug didesnis, viršelis – identiškas. Atsirado žmonių, kurie bandė knygą tortą padėti į lentyną", – juokiasi saldumynų meistrė.

Tačiau svarbiausia – ne išpuošti tortą, o iškepti be konservantų ir skonio stipriklių. "Juk pati auginu dukras!" – sako Vaiva, įgudusi gaminti ir sveikos mitybos šalininkams įtinkančius, ir žaliavalgiškus tortus.

Kaip kitaip – ji turi reiklius testuotojus. Pirmiausiai jos kepinius ragauja vyras ir dukrelės. V.Petrauskienė puikiai žino, kad sveikų produktų sąraše nei saldumynų, nei cukraus nėra. Tačiau ji mano, kad mažas kąsnelis skanaus torto ir puodelis karštos kavos gali daryti stebuklus – nuskaidrinti dieną, pakelti nuotaiką, atpalaiduoti, santykiuose ištirpdyti ledus.

Mažųjų gimtadienių tradicija

Prieš dešimt metų V.Petrauskienė nė nebūtų pagalvojusi, kad taps konditere. Jauna moteris pasakoja, kad nei kulinarija, nei konditerija jos nedomino. Gyvendama su tėvais mergina ne itin mėgo gaminti, nebuvo išranki maistui – ant šeimos stalo buvo įprasti kasdieniai patiekalai. Baigusi mokyklą ir negalėdama apsispręsti, kur stoti, ji paklausė mamos – įgijo landšafto apželdintojo profesiją, vėliau ASU studijavo ekologiją.

Knygą išleido ta pati įmonė. Mano tortas buvo nedaug didesnis, viršelis – identiškas. Atsirado žmonių, kurie bandė knygą tortą padėti į lentyną.

"Užsiėmimų metu pastebėjau, kad man labai patinka kruopštus, smulkmeniškas darbas. Puikiai sekėsi braižyti, piešti įvairius apželdinimo eskizus, komponuoti floristines kompozicijas, gaminti puokštes", – pasakoja Vaiva ir spėja, kad menišką gyslelę paveldėjo iš mamos – ji taip pat gražiai piešė.

Naujus polinkius V.Petrauskienė pradėjo ugdyti 2009 m., kai susilaukė dukrelės. Augindama mažylę ji turėjo daugiau laiko gaminti maistą. Ant pietų ir vakarienės stalo pamažu atsirasdavo vis įmantresnių patiekalų, ėmė ir skaniai pažymėti mažuosius dukros gimtadienius: iškepdavo vis kitokių keksiukų. Kai keksiukai pabodo, ėmėsi pyragų, o galiausiai pabandė iškepti tortą.

Atkakliau realizuoti save šioje srityje paskatino atsitiktinumas. "Mano draugė domėjosi keramika, lankė būrelį ir namuose turėjo molio. Pasiūlė man ką nors nulipdyti. Ir pati nustebau, kaip dailiai ir greitai nulipdžiau meškutį, – prisimena pašnekovė. – Jau tada mano mylimiausia televizijos laida buvo Amerikoje gyvenančio italų kilmės konditerio šou: jis su savo komanda kuria nerealius, išskirtinius tortus, o papuošimams naudoja spalvingą cukrinę masę. Pagalvojau: ji juk panaši į molį."

Pamėginusi kurti puošmenas iš cukraus masės, atrado ne tik naują pomėgį – padrąsinta vyro atidarė saldumynų kepyklėlę.

Pyragas nurungia tortą

Koks tortas būtų gardžiausias Vaivai? "Sūrus, su mėsyte ir raugintu agurkėliu", – juokiasi jauna moteris.

Nors Vaivos namuose ant šventinio stalo visada puikuojasi tortas, vyras ir dukros mieliau renkasi šeimos firminiu patiekalu tapusį pyragą su kiaušinių trynių įdaru arba tinginį. Pastarąjį Vaivos dukrelės devynmetė Emilija ir septynmetė Rugilė gamina pačios, be tėvų pagalbos.

"Kaip ir daugelis lietuvių, mėgstame bulves – gaminame plokštainį, bulvių kukulius, blynus. Mėgiamiausias mūsų šeimos patiekalas – makaronai su malta mėsa ir saldžiarūgščiu padažu su ananasais. Vasarą – ant žarijų, šaltuoju metu – orkaitėje ruošiame mėsos ir daržovių troškinius: į folijos lapą dedame kubeliais supjaustytas cukinijas, bulves, batatas, pomidorus, mėsos gabaliukus, gausiai pabarstome česnaku ir kitais prieskoniais, sūdome saikingai ir ne druska, o sutrupintais sultinio kubeliais, ant viršaus – šiek tiek majonezo", – pasakoja V.Petrauskienė.

Kūčios, Kalėdos švenčiamos namuose. Pagrindinis kalėdinis patiekalas – rankovėje kepta, gausiai česnakais, kmynais ir druska įtrinta antis ar višta. Būtinai turi būti didelis dubuo baltos mišrainės ir mišrainės su pupelėmis, į kurią, be virtų pupelių, įmaišo kubeliais supjaustyto sūrio, nuluptų obuolių, pakepintos duonos, viską pagardina majonezu.

Nesaldus tortas

Torto lakštams:

400 g sviesto,

700 g miltų,

250 g grietinės,

2 kiaušiniai,

žiupsnelis druskos.

Dubenyje sumaišykite persijotus miltus ir druską, stambia trintuve įtarkuokite atšaldytą sviestą, įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę ir viską išminkykite. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir 2 val. palaikykite šaltai. Tada tešlą padalykite į 8 dalis, kiek įmanoma ploniau iškočiokite – lakšto forma turi būti kiek didesnė nei atsegama torto forma, kurioje bus tepamas tortas. Kepkite 180–190 °C orkaitėje, kol parus.

Įdarui:

2 indeliai (180 g) tepamojo varškės sūrio su žolelėmis,

200 g grietinės,

2 morkos,

1 didelis svogūnas,

250 g fermentinio sūrio,

200 g džiovintų slyvų,

350 g vištos blauzdelių be kaulo,

80 g majonezo,

1 česnako skiltelė,

druskos,

pipirų

petražolių,

svogūnų laiškų.

Padažui varškės sūrį sumaišykite su grietine ir smulkiai supjaustytomis prieskoninėmis žolelėmis, pagardinkite druska, pipirais. Mėsą smulkiai supjaustykite, pamarinuokite bent 10 min. ir apkepkite. Sutarkuotas morkas ir susmulkintus svogūnus troškinkite, kol morkos suminkštės. Atvėsus įmaišykite kelis šaukštus kremo. Sūrį sutarkuokite, įspauskite vieną skiltelę česnako ir viską sumaišykite su majonezu. Slyvas užpilkite verdančiu vandeniu, išmirkykite ir susmulkinkite.

Torto lakštus apipjaukite pagal torto formą. Dėkite pirmą lakštą, jo viršų patepkite kremu, tolygiai sudėkite supjaustytas slyvas. Ant viršaus uždėkite antrą lakštą, patepkite kremu, sudėkite atvėsusį mėsos įdarą. Toliau – kitas lakštas, kremas, morkų įdaras, lakštas, kremas, sūrio įdaras, lakštas, kremas. Tortą išimkite iš formos ir visą aptepkite kremu. Jei jis pasibaigė, galite naudoti grietinę. Likusius lakštus sutrupinkite ir trupinėliais aplipdykite visą tortą. Tortui papuošti galite naudoti šviežias ar konservuotas daržoves, kiaušinius, grybus ar uždėti kelias šakeles krapų, petražolių, alyvuogių.

Citrininis kiaušinių trynių pyragas

Pagrindui:

2 pakeliai (po 160 g) sausainių su kakava,

150 g sviesto,

1 kiaušinio baltymas.

Įdarui:

4 tryniai,

400 ml saldaus sutirštinto pieno,

7 šaukštai citrinos sulčių,

1 citrinos nutarkuota žievelė.

Sausainius sutrupinkite, susmulkinkite elektriniu smulkintuvu, išmaišykite su ištirpintu sviestu. Įmaišykite iki standžių putų išplaktą kiaušinio baltymą. Tešlą tolygiai paskirstykite ant kepimo skardos dugno, suformuokite neaukštus kraštelius ir palaikykite šaldytuve bent valandą. Tada 10 min. kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, ištraukite ir atvėsinkite. Įdarui trynius išplakite iki baltumo, po truputį įmaišykite sutirštintą pieną, tada – citrinų sultis ir citrinos žieveles. Įdarą supilkite ant tešlos ir kepkite maždaug 15 min. Iškeptą pyragą atvėsinkite, o prieš patiekdami bent valandą palaikykite šaldytuve.

GALERIJA

  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
  • Įspūdingų saldėsių kūrėja: tortas – svarbiausias šventės akcentas
Vaivos Petrauskienės asmeninio arch.nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS