Kiaušiniai pusryčiams: idėjos iš skirtingų pasaulio šalių | Diena.lt

KIAUŠINIAI PUSRYČIAMS: IDĖJOS IŠ SKIRTINGŲ PASAULIO ŠALIŲ

  • 0

Neabejojama, kad pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, tačiau žmonių valgymo ypatumai kiekvienoje šalyje gerokai skiriasi. Angliškus pusryčius dažniausiai sudaro keptos pupelės ir dešrelės, itališki pusryčiai tėra kava ir bandelė su uogiene ar sviestu, o prancūzams rytais užtenka kruasano. Prekybos tinklo "Iki" maisto ekspertė A. Rasmussen sako, kad Lietuvoje vienas populiariausių produktų pusryčiams yra kiaušiniai, tačiau siūlo pasižvalgyti po užsienio šalis bei sužinoti, kaip kiaušinius naudoja ir valgo žmonės tolimiausiuose pasaulio kampeliuose.

Lietuviai vis dažniau renkasi ekologiškus kiaušinius

Pastaruosius keletą metų kiaušiniai išgyvena tikrą renesansą ir šiuo metu tai – vienas populiariausių vėlyvųjų savaitgalio pusryčių pasirinkimų. Prekybos tinklo "Iki" viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad kiaušinius pirkėjai dažniausiai renkasi ne tik pagal kainą, bet ir auginimo būdą.

„Jau kuris laikas fiksuojame augantį pirkėjų sąmoningumą ekologijos, žalos aplinkai ir gyvūnų gerovės klausimais, o nuo praėjusių metų prekiaujame ant kraiko laikomų vištų kiaušiniais, kurių pardavimai šiais metais augo net 60 proc.“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Škotiško kiaušinio receptas

Gana neįprastą kiaušinio paruošimą pusryčiams renkasi škotai. Šis receptas buvo sukurtas dar XVIII a. viduryje ir iki šiol yra vadinamas tiesiog „škotišku“ kiaušiniu.

„Škotiškas kiaušinis – tai mėsos kotletas su virtu kiaušiniu viduje. Šis patiekalas D. Britanijoje yra dažnas ne tik pusryčių, bet ir iškylų gamtoje patiekalas. Škotiškus kiaušinius galima gaminti naudojant vištų kiaušinius, tačiau taip pat jie yra skaniai suvalgomi ir su putpelių kiaušiniais. Nedidelius rutuliukus su gardžiu padažu galite patiekti kaip užkandį prie šventinio pusryčių stalo“, – pasakoja A. Rasmussen.

Jums reikės:

300 g kiaulienos faršo

300 g vištienos faršo

6 vnt. kiaušinių

120 g manų kruopų

Džiūvėsėlių

Prieskonių pagal skonį

Gaminimas:

Sumaišykite kiaulienos ir vištienos faršą, įmuškite 3 kiaušinius, įmaišykite manų kruopų ir suberkite norimus prieskonius. Viską gerai išmaišykite. Masė neturi lipti prie rankų, tačiau jei viską išmaišius vis dar limpa – papildomai įberkite manų kruopų. Dar kartą viską gerai išmaišius, palikite masę stovėti 15 – 20 minučių ir praėjus šiam laikui, dar kartelį išmaišykite. Išvirkite likusius kiaušinius, o prieš tai gautą masę padalinkite į penkias dalis ir iš jos padarykite blynelius. Aplipinkite juos kiaušiniais, iš visų pusių apvoliokite džiūvėsėliuose ir šiek tiek apkepkite keptuvėje. Dėkite į orkaitę ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie pusvalandį. Skanaus!

Viešnagė Šiaurės Afrikoje – briko receptas

Brikas – itin populiarus pusryčių maistas tolimajame Tunise. Dažniausiai jis būna gaminamas kaip tradicinis indiškas pyragėlis samosa, kuris paprastai būna įdarytas su mėsa ir daržovėmis, tačiau brikas skiriasi tuo, kad jo pagrindą sudaro kiaušinis.

Jums reikės:

4 plonytės tešlos paplotėliai

Įdarui:

1 kiaušinis

1 svogūno

Pusė indelio konservuoto tuno

Žiupsnelis petražolių

Saujelės juodųjų alyvuogių pagal skonį

Gaminimas:

Visų pirmą pagaminkite įdarą – išplakite kiaušinį ir į jį sudėkite tuną bei smulkiai supjaustytus svogūnus, alyvuoges ir petražoles. Viską gerai išmaišykite. Puode arba gruzdintuvėje įkaitinkite aliejų ir į kiekvienos tešlos lakštą dėkite po du šaukštus įdaro, sulankstykite ir dėkite į įkaitintą aliejų. Kepkite ant vidutinės ugnies tol, kol gražiai paskrus. Skanaus!

Pusryčių karalius – Benedikto kiaušinis

Įprasti savaitgalio pusryčiai jau neįsivaizduojami be šiuo metu populiarumo viršūnėje esančių Benedikto kiaušinių. Nors šis patiekalas Lietuvoje vos prieš kelerius metus dar nebuvo gerai žinomas, tačiau pastaruoju metu – neužleidžia pusryčių karaliaus titulo.

Benedikto kiaušinių receptas žinomas daugiau nei šimtmetį, tačiau kas jį sukūrę, iki šiol lieka paslaptimi. Manoma, kad jį sugalvojo amerikietis Lemuelis Benedictas, kuris XIX amžiaus pabaigoje vaikščiojo po Niujorką ir užėjęs į vieną viešbutį paprašė išvirti kiaušinių be lukšto.

Išskirtinė Benedikto kiaušinio savybė – vos sutirštėjęs, bet dar skystas trynys, kuris ištrykšta įpjovus baltymą.

„Tokie kiaušiniai turi virti labai lėtai, idealiausiu atveju – apie tris minutes, nes skaniausias kiaušinis būna tuomet, kai trynys lieka skystas, o baltymas – šiek tiek tirštesnis. Patiekalo gamybai geriausia naudoti vidutinio dydžio kiaušinius ir labai svarbu, kad jie būtų švieži“, – sako A. Rasmussen.

Jums reikės:

4 vnt. kiaušinių

2 v. š. sviesto

2 v. š. mėgstamų žalumynų – petražolių, krapų ar pan.

Kelių ruginių duonos riekių

1 avokado

Kelių salotų lapų

Šlakelio aliejaus

Gaminimas:

Paimkite tuščią puodelį, ant jo kraštų uždėkite plėvelę. Šioje plėvelėje padarykite įdubimą ir įpilkite šiek tiek aliejaus. Tuomet atsargiai įmuškite kiaušinį. Plėvelę suimkite už kraštų, juos suriškite ir dėkite maišelį į karštą, tačiau ne verdantį vandenį. Palaikykite apie 3 – 4 minutes ir ištraukite. Tuomet paskrudinkite duonos riekes ir ant jų uždėkite supjaustytus avokado gabalėlius, pabarstykite mėgstamais prieskoniais. Ant viršaus uždėkite kelis žalumynų lapus ir virtus kiaušinius. Skanaus!

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS