Patarė, kaip išsikepti itin skanią naminę duoną | Diena.lt

PATARĖ, KAIP IŠSIKEPTI ITIN SKANIĄ NAMINĘ DUONĄ

  • 2

Naminė ką tik iškepta duona kiekvienoje virtuvėje savaitgalio rytą sukuria tikrą stebuklą. Taip sako kulinarė Beata Nicholson ir priduria, kad ją duoną kepti suviliojo kolegė – laidos „Beatos virtuvė“ dailininkė Laura Kalvelytė, jau kelis metus kiekvieną šeštadienį su šeima pradedanti naminiu kepiniu.

L. Kalvelytė tikina, jog jos siūlomas duonos receptas yra sudėtingesnis ir skirtas labiau įgudusiems kepėjams, turintiems kiek daugiau laiko. Dailininkė šypsosi pasakodama, kad, duonos kepimas tapo tokia stipria tradicija, jog penktadieniais į darbą keliauja su visu kubilėliu – kad galėtų reikiamu metu duoną palankstyti.

„Kad duona šeštadienio rytą atsirastų ant stalo, reikia trijų dienų. Trečiadienį reikia pamaitinti raugą, ketvirtadienį užsimaišyti maišalą ir palikti jį „burbuliuoti“ kambario temperatūroje, o penktadienis yra skirtas duonos lankstymui ir formavimui. Dėl to kartais į darbą keliauju su kubilu“, – kalba L. Kalvelytė.

Anot jos, tai nėra labai sudėtingas procesas, bet reikia šiek tiek laiko įgusti. „Kai duoną iškepi tris kartus, tą procesą įsisavini gana greitai ir paskui viskas vyksta savaime. Reikia įdėti darbo, bet tai atsiperka – duona namuose sukuria ypatingą atmosferą.

Tai – vienintelis rytas, kai mūsų šeima atsikelia ir pusryčiauja vienu metu, vaikai šio ryto labai laukia. Sąmoningai duonos pjaustymo ritualą atidaviau tėčiui, savo vyrui. Duoną pjaustome dar karštą, niekad nesulaukiame, kol ji atvės, nes tai yra tiesiog neįmanoma“, – pasakoja L. Kalvelytė.

Neįgudusiems duonos kepėjams kulinarė B. Nicholson siūlo paprastesnį variantą, kai duonai pakilti laiko pakanka per naktį. Penktadienį vakare užmaišę ir išminkę duoną, karštu kepiniu galėsite mėgautis jau šeštadienio rytą.

Naminei duonai pasigaminti prireiks pilno grūdo speltos miltų, kvietinių miltų, druskos, cukraus, sausų arba drėgnų mielių, kefyro, alyvuogių aliejaus, aguonų ir kanapių sėklų.

Visas receptas – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Brigita

Kam kepti su mieliem rafinuotu aliejumi ir rafinuotu cukrumi? Fu, tokios duonos pilni prekybos centrai. Kvaila. Tikros duonos receptas visiškai ne toks.

Nė velnio

poniutė apie tikrą duoną neišmano. Mielės į tikrą duoną nededamos, dedamos tik į pyragą. Duona su aliejumi - ne duona, jau vien todėl, kad iš jos plutelių giros neužsiraugsi. Ir dar įdomu, kas tą "pilno grūdo" išgalvojo ir tuo kerėplišku dariniu pakeitė seną lietuvišką žodį "rupūs"?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS