Patikrinta tiesa: geroj girioj gerą girą gera gerti | Diena.lt

PATIKRINTA TIESA: GEROJ GIRIOJ GERĄ GIRĄ GERA GERTI

Šmaikšti greitakalbė apie gerą girą turi praktinį užtaisą, kuris ypač praverčia įsisiūbavus šventėms. Nes retas mūsų geba atsispirti gausaus kalėdinio stalo pagundoms, kai jis lūžta nuo vaišių. Tada ragaujama daug, visko ir tai kartojama vėl ir vėl. Po to nuodėmingą kūną išgelbėti gali tik gira.

Tūkstantmetės tradicijos

Gira – gaivusis gėrimas, gaminamas fermentacijos būdu iš juodos duonos, vaisių, uogų, kmynų ir kitų maisto produktų, pridedant mielių ir cukraus.

Ji laikomas vienas iš lietuvių, lenkų, rusų ir baltarusių nacionalinių gėrimų. Rusioje rašytiniuose šaltiniuose gira pirmą kartą paminėta jau 989 m.

Pirmieji giros gamybos receptai Lietuvoje užfiksuoti XVI a. Lietuvos kunigaikščių, didikų ir bajorų rūmuose bei dvaruose, klebonijose ir vienuolynuose, kareivinėse, miestelėnų, amatininkų ir pirklių namuose, valstiečių trobose ir smuklėse iki XX amžiaus kasdien būdavo vartojama net keliolika rūšių girų. Gira buvo verdama namų sąlygomis, o nuo XIX a. ir pramoniniu būdu.

Išliko šimtai receptų

Vieno didžiausių alaus bei giros gamintojų bendrovės "Gubernija" laboratorijos vadovė Rūta Remeikienė prisiminė, jog prieš didžiąsias metų šventes kiekviena šeimininkė gamindavo girą. Esą pavalgius, norėdavosi atsigerti kažko su angliarūgšte, kad geriau virškintų.

Pasak R.Remeikienės, anksčiau žmonės gerdavo kur kas rūgštesnę girą nei dabar. Gamintojai teigia, kad jie gal ir gamintų ne tokia saldžią girą, bet žmonės atpratę nuo rūgštaus produkto ir vargu ar jį pirktų.

Lietuviai gamindavo ir vartodavo daug giros rūšių. Yra surinkta per 100 originalių girų receptų, kurie siekia net XVI amžių. Tai įvairiausios uogų ir vaisių, žiedų ir pumpurų, sulos ir sulčių, gydomųjų augalų trauktinių ir nuovirų, javų ir salyklų, duonos, pyragų ir net meduolių bei pieno giros.

Ir sveika, ir skanu

Carinės Rusijos ligoninėse girą gerti duodavo be išimties visiems ligoniams. Sovietmečiu gira buvo įtraukta į visų gydyklų, sanatorijų, poilsio namų ir netgi vaikų stovyklų valgiaraščius.

Giros gydomosios savybės buvo žinomos jau gilioje senovėje. Gira buvo malšinamas troškulys, ji naudota gydymo tikslais, suteikdavo žvalumo, ja buvo praplaunamos žaizdos, kurios dėl to greičiau gydavo. Ilgus amžius lietuviams po pirties vienintelis gėrimas buvo tik gira, nes ji geriausiai atstatydavo skysčių disbalansą, numalšindavo troškulį, išvalydavo kepenis ir inkstus.

"Gira, yra raugintas, fermentuotas produktas. Pastebėjome, kad ir kiti rauginti gaminiai yra "ant bangos", nes jie yra sveikesni, nei angliarūgštės prisotinti produktai. Tačiau galvojant apie sveikatą, girą reikėtų rinktis kuo mažiau saldžią", – patarė R,Remeikienė.

Liaudies medicinoje gira naudojama kaip gydomoji priemonė nuo peršalimo, karščiavimo, vandenligės, įvairių virškinamojo trakto sutrikimų. Joje gausu vitamino B.

Tiems, kas skųsdavosi širdies kraujagyslių, nervų, raumenų ligomis, būdavo rekomenduojama gerti razinų girą, nes jos ypač turtingos fiziologiškai aktyviu mikroelementu – kaliu.

Siekiant, kad veido oda būtų glotnesnė, skaistesnė ir stangresnė, nebūtų raukšlių, anksčiau girą ne tik gerdavo, bet ir ja prausdavosi, darė vonias: pildavo girą į kubilą ir ten gerai "pasimurkdydavo".

Šventiniam Kalėdų stalui

Be giros šventiniam stalui tinka ir alus. Tačiau šiuo atveju atkreipsime dėmesį į alų ne kaip į gėrimą, o – patiekalų ingredientą. Šviesiame aluje paprastai troškinama paukštiena, jautiena, alaus tešloje kepama žuvis, sūris, ar net bulvės. Pateikiame keletą įdomesnių receptų jūsų šventiniam stalui.

Alaus tešloje apkeptos bulvės

Ingredientai:

500 g bulvių

0,5 stiklinės kvietinių miltų

1 stiklinė silpno alaus

Majonezas

Druska

Aliejus, (kepimui)

Aliejus, augalinis, 1 valgomasis šaukštas

Alų sumaišyti su miltais, augaliniu aliejumi bei šiek tiek druskos.

Bulves nuskusti ir pavirti pasūdytame vandenyje, kol jos beveik išvirs.

Apvirtas bulves supjaustyti griežinėliais ir aptepti majonezu.

Pavolioti bulvių griežinėlius tešloje ir apkepti keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Patiekti šiltas su mėgstama mėsa, paukštiena, žuvimi.

Aluje kepti viščiukų sparneliai

Ingredientai:

3 skiltelės česnakų

Juodieji pipirai

2 morkos

8 vištų sparneliai

500 ml alaus

Druska

Sparnelius įtrinkite susmulkintu česnaku, druska, pipirais ir palikite 1 val. pastovėti uždengtame inde. Morkas nuskuskite, supjaustykite griežinėliais ir jais išklokite skardos dugną. Ant morkų sudėkite vištų sparnelius ir užpilkite alumi. Kepkite 200°-230°C temperatūros orkaitėje. Kas 15 min. sparnelius palaistykite susidariusiomis sultimis. Prie vištų sparnelių patiekite bulvių košę ir alų.

Alaus sausainiai

Ingredientai:

500 g mgargarino

4 stiklinės kvietiniai miltų

1 stiklinė alaus

Druska

Margariną rupiai sutarkuoti. Supilti alų, suberti miltus, pagal skonį pasūdyti ir viską gerai išminkyti. Tešlą iškočioti ir formele išpjauti sausainius. Patepti plaktu kiaušiniu ir pabarstyti cukrumi bei aguonomis arba druska bei kmynais. Kepti vidutinio karštumo (180 laipsnių temperatūros) orkaitėje, kol gražiai pagels.

Biramisu

Paruošimo laikas daugiau nei 1 val.

8 porcijos

Ingredientai:

250 g sausainių "damų piršteliai"

4 kiaušinių tryniai

150 g cukrus

500 g maskarponės sūrio

6 arbatiniai šaukšteliai kakavos miltelių

200 ml juodos kavos

200 ml alaus

Iki baltos masės išplakti kiaušinių trynius su cukrumi. Sudėti maskarponės sūrį ir dar kartą išplakti. Alų užvirinti, supilti kavą ir keletą minučių pavirti (mėgstantiems saldžiau, galima įberti maždaug 2 šaukštus cukraus). Skystį supilti į plačią lėkštę, kurioje bus mirkomi sausainiai. Paimti gilų platų, stačiakampio formos indą (25x30 cm), kuriame bus ruošiamas desertas. Dviem pirštais imti sausainį, jį laikyti horizontaliai. Sausainio apačią trumpam (1,5-2 sekundėms) įmerkti (sausainis turi tik šiek tiek sudrėkti, bet nepersisunkti) ir dėti į pagrindinį indą. Šitaip mirkytais sausainiais iškloti visą indo dugną. Ant sausainių, tepti storą sluoksnį maskarponės kremo ir gausiai apibarstyti kakavos milteliais. Viską kartoti tol, kol susluoksniuojami du sausainių, kremo, kakavos sluoksniai. Desertą uždengti ir padėti į šaldytuvą 6 valandoms. Skanaus.

Receptai ir patiekalų nuotraukos iš gaspadine.lt

GALERIJA

  • Šventiniam stalui paprastai ruošiami ypatingi patiekalai.
  • Patikrinta tiesa: geroj girioj gerą girą gera gerti
  • Patikrinta tiesa: geroj girioj gerą girą gera gerti
  • Patikrinta tiesa: geroj girioj gerą girą gera gerti
  • Patikrinta tiesa: geroj girioj gerą girą gera gerti
  • Patikrinta tiesa: geroj girioj gerą girą gera gerti
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS