Saldi dovana Lietuvai – šimtas tortų | Diena.lt

SALDI DOVANA LIETUVAI – ŠIMTAS TORTŲ

Renata Ničajienė – maisto tinklaraščio "Sezoninė virtuvė", ne vienos kulinarinės knygos autorė. O štai naujausią jos projektą "100 tortų Lietuvai" įkvėpė ne tik meilė maistui, bet ir šilti jausmai tėvynei. Subūrusi ir garsius prabangiausių restoranų šefus, ir talentingus nuosavų namų virtuvės mėgėjus, Renata kasdien renka įvairiausių tortų receptus, kurių pačioje pavasario pabaigoje paskanauti galės kiekvienas norintysis.

Nuo receptų iki degustavimo

Vasario 16-ąją startavusio ir šimtą dienų trunkančio projekto idėja garsiai tinklaraštininkei kilo sužinojus, kad kolegė iš Latvijos Signė Meiranė savo šalies nepriklausomybės šimtmečio proga ruošia knygą su šimtu įvairių tortų receptų. "Mes norėjome padaryti kiek kitaip, ieškojome vietos, į kurią paskanauti tortų galėtume pakviesti visus žmones. Viena pirmųjų idėjų buvo Druskininkai. Norėjosi, kad šimtmečio renginiais žmonės galėtų pasidžiaugti ir mažesniuose miesteliuose. Be to, Druskininkai – mano gimtasis miestas", – įvardija priežastis, kodėl didysis projekto finalas vyks būtent šiame kurorte.

Pasak R.Ničajienės, šia mintimi labai apsidžiaugė ir miesto savivaldybė. Druskininkų miesto šventės data yra gegužės 26-oji, lygiai šimtas dienų po Vasario 16-osios, tad abejonių nebeliko. Būtent šią dieną Druskininkuose bus galima paragauti visų tortų, kurių receptais dalijasi projekto dalyviai.

"Bus palapinė, daug ratu išdėliotų stalų, ant kiekvieno torto – po žvakutę. Savanoriai pjaustys tuos tortus ir dalys svečiams, kuriuos kviesime sudainuoti "Ilgiausių metų!" Lietuvai, – Renata pasakoja, kas lauks tądien. – Šaunu nors maža dalimi prisidėti prie šimtmečio šventės kūrimo. Manau, prisiminsiu tai visą gyvenimą, tikrai turėsiu ką papasakoti savo anūkams, ką veikiau per šiuos šimtmečio metus."

Tortų ir jų kūrėjų įvairovė

Paklausta apie garsius vardus projekto dalyvių sąraše, Renata susimąsto, nes iš tokios daugybės nelengva išskirti vieną: "Labai didžiuojamės, kad vienas pirmųjų prie projekto prisidėjo Deivydas Praspaliauskas, džiaugiamės, kad projekte dalyvauja desertinės "Sugamour", "Atostogos", restoranas "Sweet Root", kuriame, kaip ir mano tinklaraštyje, gaminama iš sezoninių produktų. Savo receptais pasidalijo "IDW Esperanza" konditerė Danutė Skeberienė, verslininkė Liucina Rimgailė."

Virtuvės virtuozų vardai neturėtų išgąsdinti maisto gaminimu laisvalaikiu užsiimančių žmonių. "Tokia ir yra idėja – įtraukti ir profesionalus, kuriais didžiuojamės, ir mažas įmones, ir namų šeimininkes, kurios gali pasiūlyti savo virtuvėje iškeptų tortų."

Vyrauja stereotipas, kad tortas – figūrai kenkianti kalorijų bomba, bet projekto iniciatorė nesutinka. "Rizikinga pavadinti tortą sveiku patiekalu, tačiau esu iš tų, kurie kepa sveikiau. Štai ir mano knygose "Gero maisto dienoraštis" yra daug tortų, kurie palankūs sveikatai, pagaminti iš maistingų ingredientų. Baltame cukruje iš tiesų nėra nieko gero, tačiau juk gamindami galime naudoti ir medų, ir kitus natūralius saldiklius", – apie tai, kaip tortu mėgautis be sąžinės graužimo, pasakoja Renata.

Tarp "100 tortų Lietuvai" bus ir veganų, ir žaliavalgių pomėgius atitinkančių saldėsių, ir tortų, kurie nėra saldūs. Kulinarė atskleidė, kad kai kurie iš projekte dalyvaujančių šefų ruošia tortus iš "Matjė" silkės, rūkytos žuvies arba mėsos. "Kai manęs paklausia, kokio tipo tortai: šokoladiniai ar gaivesni – dominuoja projekte, drąsiai sakau, kad dominuoja įvairovė. Ir mes tuo labai džiaugiamės", – sako R.Ničajienė.

Lietuviškiausias – "Napoleonas"

Projekto "100 tortų Lietuvai" idėja – galimybė kiekvienam smaližiui ar netgi tam, kuris saldumynų apskritai nemėgsta, atrasti sau labiausiai patinkantį tortą. Vis dėlto projekto sumanytoja, išgirdusi klausimą, koks tortas geriausiai atspindi mūsų šalį ir puikiausiai tinka sveikinant ją garbingo nepriklausomybės jubiliejaus proga, nė akimirkos nesuabejojusi patikina: tai senas geras "Napoleonas".

"Šis tortas – tarsi kokybės garantas, dauguma jį renkasi didelėms savo šventėms. Man jis asocijuojasi ir su Lietuvos šimtmečiu, nes jei šnekame būtent apie pastarąjį šimtą metų, smetoniškas "Napoleonas" buvo kone dažniausiai didžiosioms šventės kepamas tortas", – pasakoja kulinarė. Ir nors norinčiuosius šį saldumyną gaminti dažnai atbaido mitai apie proceso sudėtingumą, Renata tikina, kad jos receptas – gan lengvai įveikiamas. "Mano receptas supaprastintas. Jis yra iš mano knygos "Nostalgiški saldumynai", kuri knygų rinkoje – jau ketveri metai. Knygų mugėse prie manęs dažnai prieina žmonės ir pasidžiaugia, kad baimė, ar pavyks išsikepti "Napoeloną", buvo nepagrįsta", – šypsosi populiarių kulinarinių knygų autorė.

Projekto inicijatorės Renatos Ničajienės tortas "Napoleonas"

Gaminimo laikas: 2 val. ir torto brandinimas

20 cm skersmens torto lakštams reikės:

200 g sviesto,

1 kiaušinio,

320 g miltų,

70 ml vandens,

2 šaukštų konjako,

1 šaukšto citrinų sulčių,

žiupsnelio druskos.

Plikytam kremui:

3 kiaušinių trynių,

500 ml pieno,

1 stiklinės cukraus,

pusės stiklinės miltų,

100 g sviesto,

kelių lašų migdolų esencijos,

1 šaukštelio vanilinio cukraus.

Papildomam sluoksniui: kelių šaukštų spanguolių, juodųjų serbentų ar bruknių uogienės.

Pagaminkite plikytą kremą. Trynius konditerine šluotele išplakite kartu su paprastu ir vaniliniu cukrumi, migdolų esencija. Kad būtų lengviau plakti, įpilkite šlakelį šalto pieno. Į plakinį suberkite miltus, gerai išmaišykite. Jei masė per tiršta, galite įpilti dar kiek pieno, kad būtų panaši į tirštą grietinę. Atskirame puode užkaiskite pieną, kol užvirs. Karštą pieną po truputį, nuolat maišydami, pilkite į trynių masę. Kremo ruošinį statykite ant vidutinės kaitros ir kaitinkite nuolat maišydami, kol kremas pradės tirštėti. Kremo užvirti nereikia, jis bus paruoštas, kai maišant šaukštas apsivels kremu. Tada į karštą kremą suberkite gabalėliais pjaustytą sviestą, išmaišykite, kol ištirps ir vienodai pasiskirstys. Paruoštą plikytą kremą uždenkite ir palikite, kad praauštų. Atšalęs kremas bus dar tirštesnis.

Paruoškite tešlą torto lakštams. Kiaušinį lengvai išplakite, supilkite 70 ml vandens, konjaką, citrinos sultis ir žiupsnelį druskos, išplakite. Šaltą sviestą supjaustykite nedideliais gabaliukais, apvoliokite juos miltuose. Elektrine kapokle sviestą su miltais kapokite, kol jie pavirs į riebius miltus. Į juos supilkite kiaušinio plakinį ir užmaišykite kietą tešlą. Paruoštą tešlą susukite į maistinę plėvelę, dėkite valandai į šaldytuvą, kad atšaltų.

Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir kiek paminkykite, kad būtų lengviau kočioti, padalykite į dešimt vienodų dalių. Kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite ant kepimo popieriaus, pabarstyto miltais. Ant tešlos uždėkite nedidelę lėkštę, apipjaukite apvalios formos torto lakštą. Tešlą subadykite šakute, kad ji kepdama labai nesipūstų. Paruoštą iš tešlos lakštą kartu su tešlos nuopjovomis statykite kepti į įkaitintą 220 laipsnių orkaitę 5 min., kol iškeps. Taip kepdami vieną po kito, iškepkite visus torto lakštus. Tešlos nuopjovas panaudokite tortui papuošti, todėl kelias pačias gražiausias pasilikite, o likusias sutrinkite į miltus.

Formuokite tortą. Kiekvieną torto lakštą pertepkite kelias šaukštais plikyto kremo, kelis torto sluoksnius galite pertepti spanguolių, juodųjų serbentų ar bruknių uogiene. Plikyto kremo palikite torto viršui ir šonams aptepti. Kai visus torto sluoksnius sutepsite, vienodai kremo užtepkite ant jo viršaus ir šonų. Paruoštą tortą apiberkite sumaltais tešlos trupiniais ir statykite mažiausiai nakčiai, o geriau – visai parai į šaldytuvą, kad subręstų.

Tortą puoškite keptomis tešlos atraižomis ir lazdynų riešutais, cukruotomis spanguolėmis, apibarstykite milteliniu cukrumi.

"Kitchen Obsession" autoriaus Pauliaus Strasevičiaus morkų tortas

2 kg torto tešlai reikės:

220 g miltų,

8 g kepimo miltelių,

2 g druskos,

100 g rudojo cukraus,

50 g kokosų drožlių,

100 g razinų,

200 ml aliejaus,

4 kiaušinių,

650 g morkų.

Kremui:

500 g kreminės varškės,

400 ml 35 proc. grietinėlės,

1 citrinos sulčių,

100 g miltelinio cukraus.

Pasigaminkite tešlą. Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių temperatūros.

Smulkiai sutarkuokite morkas, sumaišykite su kiaušiniais, druska, aliejumi, cukrumi, kokosų drožlėmis ir razinomis. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir tada – su morkų mase. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, supilkite tešlą ir šaukštu išlyginkite. Kepkite 20 min. Iškeptą biskvitą atvėsinkite.

Paruoškite kremą. Grietinėlę išplakite iki standumo, įmaišykite miltelinį cukrų, citrinos sultis ir kreminę varškę.

Suformuokite tortą. Biskvitą supjaustykite į keturias lygias dalis. Dalį kremo palikite tortui papuošti. Likusiu kremu sutepkite biskvitus, sudėkite vieną ant kito ir lengvai spustelėkite. Likusiu kremu puoškite torto viršų, berkite uogas.

GALERIJA

  • Saldi dovana Lietuvai – šimtas tortų
  • Saldi dovana Lietuvai – šimtas tortų
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS