Saldusis savaitgalis padės sustabdyti vasarą (pyragų receptai) | Diena.lt

SALDUSIS SAVAITGALIS PADĖS SUSTABDYTI VASARĄ (PYRAGŲ RECEPTAI)

  • 0

Apdovanojo ši vasara uogomis: tik spėk šaldyti, virti uogienes ir kitas žiemos atsargas ruošti. Tačiau savaitgalį – šiukštu tokių darbų. Nebent keptumėte pyragą su šviežiomis uogomis! Ramus bendravimas mėgaujantis naujo skonio gardėsiu – ar gali būti tobulesnis šeimos savaitgalis?

Varškės pyragas su uogomis

Tešlai:

250 g miltų,

150 g minkšto sviesto,

100 g cukraus,

50 ml pieno,

žiupsnelis druskos.

Įdarui:

600 g varškės,

100 g braškių,

80 ml grietinėlės,

30 g miltų,

100 g cukraus.

Pyrago viršui papuošti:

300 g įvairių uogų,

1 šaukštelis agaro miltelių,

100 ml braškių sirupo,

180 ml vandens.

Sviestą sumaišykite su cukrumi ir druska. Suberkite miltus ir minkykite tešlą. Turi būti daug trupinių. Galiausiai supilkite pieną ir sujunkite visus trupinėlius į vieną gumulą. Minkykite, kol tešla taps vientisa. Padėkite tešlą pusvalandžiui į šaldytuvą.

Atšalusią šiek tiek pakočiokite ir perkelkite į kepimo indą. Išlyginkite taip, kad visas dugnas būtų tolygiai uždengtas, ir padarykite iš tešlos kraštelius aplink visą kepimo indą. Pastatykite kepimo indą į šaldytuvą, kol paruošite įdarą.

Miltus sumaišykite su cukrumi ir užpilkite grietinėle. Maišykite, kol cukrus visiškai ištirps. Braškes sutrinkite iki vientisos tyrės ir sumaišykite su varške (jei ji ne vientisos konsistencijos, permalkite ją arba pertrinkite per sietelį). Į varškę maišydami supilkite grietinėlę su cukrumi ir miltais. Varškės įdaras bus gan tirštokas. Išimkite kepimo indą su tešla iš šaldytuvo ir į vidų sukrėskite varškės įdarą.

Kepkite pyragą iki 180 °C temperatūros orkaitėje valandą, tada išjunkite, atidarykite orkaitę ir palikite joje visiškai atvėsti. Atvėsusį perdėkite į lėkštę. Nuplaukite uogas ir padėkite ant popierinio rankšluosčio apdžiūti. Pyrago viršų apdėliokite uogomis.

Į braškių sirupą supilkite vandenį ir pastatykite ant viryklės, kad užvirtų. Sudėkite agarą ir užvirinkite. Virkite pusę minutės. Gausite skystą želė. Uogas užpilkite arba teptuku aptepkite pagaminta želė.

Mėlynių keksas su citrininiu glajumi

Tešlai:

225 g kambario temperatūros sviesto,

300 g cukraus,

1 citrinos nutarkuota žievelė,

3 kiaušiniai,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

1 stiklinė pasukų,

2 stiklinės mėlynių,

2 stiklinės miltų,

2 nubraukti šaukšteliai kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos.

Citrinų glajui:

1 stiklinė miltelinio cukraus,

3 šaukštai citrinų sulčių,

3 šaukštai pieno,

0,5 šaukštelio vanilinio cukraus,

1 šaukštas nutarkuotos citrinos žievelės.

Sumaišykite persijotus miltus su kepimo milteliais ir druska, atidėkite. Kitame dubenyje plakikliu iki purios masės išplakite minkštą sviestą su cukrumi ir citrinos žievelėmis. Plakdami vis įmuškite po vieną kiaušinį. Supilkite pasukas ir vanilinį cukrų, išplakite. Pridėkite dalimis miltų mišinį, gerai išsukite.

Mėlynes nuplaukite, gerai nusausinkite ir sumaišykite su 2 šaukštais miltų. Tada jas atsargiai įmaišykite į tešlą. Jei kepsite metalinėje formoje, ištepkite ją minkštu sviestu ir pabarstykite miltais – lengviau išimsite iškepusį keksą. Supilkite tešlą į paruoštą formą ir išlyginkite viršų. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie valandą. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, turi būti švarus.

Iškepusį keksą atvėsinkite formoje, tuomet išimkite iš jos, perkelkite ant grotelių ir gerai atvėsinkite. Pasiruoškite glajų: miltelinį cukrų, citrinų sultis, pieną ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisos tirštos masės. Jei glajus per tirštas – įpilkite citrinų sulčių ir pieno, jei per skystas – miltelinio cukraus. Glajų užpilkite ant kekso, pabarstykite viršų mėlynėmis. Pateikite tik glajui sustingus.

Vyšnių pyragas

2 stiklinės miltų,

5 kiaušiniai,

4 šaukštai cukraus,

žiupsnelis druskos,

2 stiklinės šilto pieno,

1 šaukštas sviesto,

500 g vyšnių,

2 šaukštai miltelinio cukraus.

Į persijotus miltus įmuškite kiaušinius, įmaišykite cukrų, druską, įpilkite šiek tiek pieno. Nesustodami maišykite ir po truputį dalimis supilkite likusį pieną. Turi būti tirštoka, panaši į blynų tešla. Vyšnias be kauliukų apiberkite milteliniu cukrumi ir lengvai permaišykite. Suberkite į sviestu išteptą formą, užliekite tešlą. Kepkite iki 180 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku: jis, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, turi būti švarus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS