Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti | Diena.lt

SAVAITGALIO PIETŪS: ŠEFĖ SIŪLO, KĄ ĮDOMAUS PASIGAMINTI

  • 1

Rekomenduoja Daiva Kovzan, šefė-konditerė, maisto ruošimo technologijų vyr. mokytoja, maisto tinklaraščio "Priestalo.lt" įkūrėja ir autorė.

Trinta žirnelių sriuba

500 g šaldytų žalių žirnelių,

3 cm imbiero šaknies,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

1 svogūnas,

2–3 bulvės,

1/3 stiklinės kepintų migdolų skiltelių,

1 l vištienos sultinio,

1 šaukštelis migdolų aliejaus,

4 šaukšteliai grietinėlės.

Imbiero šaknį supjaustykite griežinėliais, nuskustas bulves ir nuluptą svogūną – vidutinio dydžio gabalėliais. Į storadugnį puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, suberkite svogūnų ir imbiero gabalėlius. Kepinkite, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs, apie 5 min. Į puodą sudėkite likusius produktus, išskyrus žirnelius. Ant daržovių užpilkite sultinį, uždenkite ir užvirkite. Pavirkite 10–12 min. ir suberkite žirnelius. Virkite dar 5–7 min. Išvirusią sriubą sutrinkite smulkintuvu, paskaninkite druska, pipirais ir migdolų aliejumi. Išpilstykite į dubenėlius ar stiklinaites, į kiekvieną indelį įpilkite grietinėlės.

Bulvių apkepas su kepenėlėmis

800 g bulvių,

200 g kalakutų kepenėlių,

2 svogūnai,

1 morka,

1 geltona paprika,

200 ml grietinėlės,

2 kiaušiniai,

100 g fermentinio sūrio,

druskos, pipirų, petražolių.

Papriką, svogūnus ir morką supjaustykite kubeliais, truputį pakepinkite. Kepenėles supjaustykite juostelėmis, apvoliokite viso grūdo miltuose ir pakepinkite kartu su daržovėmis 5 min. Paskaninkite druska ir pipirais. Bulves nuskuskite, supjaustykite šiaudeliais. Kiaušinius suplakite su grietinėle ir užpilkite ant bulvių. Petražoles susmulkinkite, sumaišykite su bulvėmis ir kiaušinių plakiniu. Bulves sumaišykite su kepenėlėmis, sukrėskite į kepimo indą. Kepkite orkaitėje 180 oC temperatūroje apie 30 min. Tada pabarstykite apkepą tarkuotu sūriu ir dar kepkite 10 min.

Žaliųjų citrinų ir kokosų keksas

Tešlai:

125 g minkšto sviesto,

80 g cukraus,

50 g medaus,

3 kiaušiniai,

100 g grietinėlės,

1 žaliosios citrinos nutarkuotas žaliasis žievelės sluoksnis,

1 žaliosios citrinos sultys,

180 g miltų,

60 g iki miltų sumaltų kokosų drožlių,

10 g kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos.

Sirupui:

50 ml vandens,

25 ml žaliosios citrinos sulčių,

50 g cukraus,

30 ml kokosų pieno.

Papuošti:

Plonai pjaustytų žaliųjų citrinų griežinėlių, kokosų kubelių.

Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir medumi. Kitame inde sumaišykite visus skystus ingridientus. Plakdami sviestą, plona srovele juos supilkite. Kitame inde sumaišykite likusius sausus ingredientus ir suberkite į sviesto plakinį. Dabar viską gerai išmaišykite, bet neplakite. Tešlą sukrėskite į kepimo formą, kepkite įkaitintoje orkaitėje 170 oC temperatūroje apie 45 min. Iškepusį atvėsinkite. Užvirkite vandenį su cukrumi ir žaliųjų citrinų sultimis. Atvėsinkite. Tada įpilkite kokosų pieno, išmaišykite ir sulaistykite keksą, kol jis dar šiltas.

Vis madingiau sriubinėti

Anksčiau sveikais priešpiečiais buvo laikomos daržovių salotos, dabar jas vis dažniau pakeičia sriubos. Populiariausia – trinta sriuba. Europos didmiesčiuose plinta mada ją, kaip kavą, neštis ir gurkšnoti. Gal norite paskanauti bajoriškos sriubos? Adomas Mickevičius (1798–1855) iš tėvynės ilgesio ir noro grįžti į gimtąsias vietas parašytoje poemoje "Ponas Tadas" pateikė daug senosios Lietuvos kasdienio gyvenimo vaizdų. Vienas jų – iš Soplico dvaro: "Vyresnės ponios kavą gėrė anksti rytą, / Dabar tad prasimanė patiekalą kitą: / Alaus su grietine pavirinto joms ruošia, / Įtrupinta varškė jį gardina ir puošia." Pamėginkime ir mes pasigaminti.

Alaus sriuba

2 stiklinės alaus,

2 šaukštai grietinės,

žiupsnelis cukraus,

1 kiaušinis,

1 kiaušinio trynys,

50 g varškės sūrio,

1 šaukštas miltų,

truputis sviesto.

Alų užvirinkite ir atvėsinkite. Kiaušinio trynį išplakite su cukrumi ir grietine, supilkite į alų. Išmaišykite. Išplakite kiaušinį, suvilgykite jame gabaliukais supjaustytą sūrį. Išgriebę apvoliokite miltuose, pakepinkite svieste ir suberkite į sriubą.

GALERIJA

  • Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
  • Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
  • Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
  • Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
  • Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
  • Savaitgalio pietūs: šefė siūlo, ką įdomaus pasigaminti
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aha

Ne sefe , o valgyklos vireja...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS