Tausojantis vartojimas: kaip panaudoti prieskoninių žolelių perteklių? | Diena.lt

TAUSOJANTIS VARTOJIMAS: KAIP PANAUDOTI PRIESKONINIŲ ŽOLELIŲ PERTEKLIŲ?

  • 0

Prasidėjus vasarai ganėtinai dažnai išmetamo maisto kiekiai padidėja, nes dėl šiltesnės temperatūros viso nupirkto produktų kiekio tiesiog nespėjama suvalgyti ar panaudoti. Skaičiuojama, kad per metus Lietuvoje vienas gyventojas išmeta daugiau nei 50 kilogramų maisto. Tačiau lietuvių supratingumas auga – vis dažniau domimasi socialiai atsakingo ir tausojančio vartojimo praktikomis, padedančiomis namuose mažinti išmetamo maisto kiekius. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi praktiniais patarimais, kaip galima išradingai ir skaniai panaudoti prieskoninių žolelių perteklių, tiek ruošiant maistą, tiek išbandant naujus patiekalų gardinimo būdus.

Koteliai – taip pat tinkami vartojimui

Maisto gamybai galima naudoti ne tik prieskoninių žolelių lapelius ar smulkias jų šakeles – šiukštu neišmeskite jų kotelių. „Rozmarino koteliai puikiai atstos iešmelius kepant mėsą orkaitėje ar keptuvėje, žinoma, tai nebus itin tvirta atrama, tačiau tai persmeigtam maistui suteks ypatingo aromato „iš vidaus“. Be kita ko, tvirtesni prieskoninių žolelių stiebai puikiai tiks sriuboms, troškiniams gardinti. Norimų žolelių stiebus perriškite virvele keliose vietose ir įdėkite į gaminamą patiekalą, tik nepamirškite šio ryšulėlio prieš patiekiant išimti“, – dalinasi A. Poleninas patarimais.

Aromatingi sviesto ir aliejaus pagardai

Įvairių prieskoninių žolelių mišinys kartu su sviestu ar aliejumi – puikus ir greitai paruošiamas derinys sriubų, salotų ar kitų gaminių gardinimui. Norint pasigaminti aromatingo sviesto, naudokite jį kambario temperatūros ar net šiek tiek „ištižusį“. Kai įsitikinate, kad sviestas tinkamas gaminimui – susmulkinkite mėgstamas prieskonines žoleles, sumaišykite jas su sviestu ir sudėkite į jums patogų indelį, pavyzdžiui, ledukų formelę. Gaminant aromatingą aliejų gaminimo eiga tokia pati. „Šiuos gaminius galite laikyti šaldymo kameroje iki 3 mėnesių, o jeigu juos laikysite šaldytuve – suvartokite prieskoninių žolelių aromatu ir skoniu praturtiną sviestą ar aliejų per 3–7 dienas“, – teigia „Maximos“ ekspertas A. Poleninas.

Kreminis padažas – užkandžiams ir ne tik

Užkandžių stalą puikiai praturtins padažas, pagamintas iš prieskoninių žolelių ir lieso jogurto ar liesos grietinės. „Trintuvėje ar tiesiog inde sumaišykite pusę puodelio lieso jogurto ar grietinės, pusę puodelio smulkintų šviežių prieskoninių žolelių, šlakelį baltojo vyno acto ar obuolių sidro acto, viską pagardinkite pipirų ir druskos žiupsneliu, viską sutrinkite. Toks padažas puikiai tiks prie įvairių traškučių, salotoms ar net prie aštrios mėsos, mat pieno produktai numalšina patiekalo aštrumą“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS