TOP 8 prieskoniai ne tik patiekalams, bet ir puikiai savijautai | Diena.lt

TOP 8 PRIESKONIAI NE TIK PATIEKALAMS, BET IR PUIKIAI SAVIJAUTAI

  • 0

Mūsų laikais vartotojų susidomėjimas sveikatą stiprinančiomis prieskonių savybėmis yra pasiekęs patį piką. Prieskonių paklausa vienam gyventojui yra išaugus apie 300 proc. nuo 1966-ųjų metų (USDA/Economic Research Service, 2007).

Tyrimais įrodyta, jog prieskoniai ir įvairios žolelės išties turi tiesioginį teigiamą poveikį žmogaus sveikatai, pavyzdžiui: šalavijas padeda stiprinti atmintį, gerina nuotaiką. Prieskoniai, pavyzdžiui, česnakai, karis, imbieras ir aitrieji pipirai vaidina svarbų vaidmenį mažinant vėžio tikimybę, taip pat įrodyta, jog imbieras, rozmarinas, ciberžolė, juodasis kmynas, cinamonas turi priešuždegiminių savybių, cinamonas taip pat gali padėti reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Štai populiariausių prieskonių TOP 8, kurie ne tik padės Jūsų gaminiams suteikti naujų, pikantiškų skonių, bet ir sustiprins imunitetą bei padės išlaikyti puikią savijautą. Prieskonius pristato „Eastanbul“ maisto prekių parduotuvė.

1. Žagrenis

Kilmės šalis: Turkija

Žagrenis – tamsiai raudonos spalvos džiovintos, smulkintos, švelniai rūgštaus skonio uogos. Šis prieskonis dažnai naudojamas Viduržemio jūros regiono ir Vidurio Rytų virtuvėse. Dėl savo savybės suteikti patiekalams rūgštų poskonį, žagrenis nuo seno buvo naudojamas vietoje citrinos arba acto. Tinka pagardinti žuvies, vištienos patiekalams, galima jį naudoti salotose vietoje citrinų sulčių, sumaišytas su natūraliu jogurtu šis prieskonis padeda paruošti pikantišką padažą kebabams ar šašlykams, tinka pabarstyti ant humuso.

2. Ceilono cinamono lazdelės

Kilmės šalis: Šri Lanka

Ceilono cinamonas – aukščiausios kokybės prieskonis, retesnis bei brangesnis nei paprastos cinamono lazdelės, gaunamas iš vidinės tropinių cinamono medžių žievės. Dėl savo saldaus, pikantiško skonio Ceilono cinamonas yra plačiai naudojamas konditerijoje, pudingų, kremų, šokolado ar kitų desertų gamyboje. Jo taip pat dedama į karštus gėrimus (kavą, arbatą), padažus, juo barstomi vaisiai ar net gardinami pikantiški, mėsos ir žuvies patiekalai, troškiniai, sriubos.

Ar žinojote, jog šis išskirtinio skonio prieskonis yra ir puikus antioksidantas? Viename arbatiniame šaukštelyje cinamono antioksidantų kiekis tolygus pilnam puodeliui granatų sulčių arba ½ puodelio mėlynių.

Cinamonas gali būti naudojamas kaip natūralus konservantas –  jis padeda maistui ilgesnį laiką išlikti šviežiam, saugo vaisius bei daržoves nuo oksidacijos sukeltų maisto produktų spalvos ar skonio pakitimų. Cinamone gausu junginių, vadinamų polifenoliais. Šie junginiai padeda reguliuoti cukraus kiekį mūsų kraujyje, tad šis prieskonis naudingas žmonėms, sergantiems diabetu. Ceilono cinamone taip pat gausu mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, mangano, geležies, cinko, magnio, vitamino A bei antioksidantų. Dėl šių savybių prieskonis dažnai naudojamas tiek liaudies, tiek tradicinėje medicinoje.

GC Libraries Creative Tech Lab/Unsplash nuotr.

3. Ciberžolė

Kilmės šalis: Turkija

Dėl išskirtinės geltonos spalvos, pikantiško aromato bei ryškaus skonio ciberžolė yra neretai vadinama „prieskonių karaliene“. Ji itin tinka pagardinti ryžių, bulguro kruopų bei daržovių patiekalams.

Šiame prieskoniniame augale gausu baltymų, maistinių skaidulų, niacino, kalcio, vario, geležies, kalio, magnio, cinko bei C, E ir K vitaminų. Dėl savo vertingos sudėties ciberžolė nuo seno yra naudojama įvairioms sveikatos problemoms spręsti, turi antioksidacinių savybių, saugo nuo senėjimo.

Sustiprinti imunitetui rekomenduojama kas rytą, prieš valgį išgerti po stiklinę karšto vandens su keliais šaukšteliais ciberžolės miltelių.

4. Šafranas

Šafranas – tai gurmanų aukštai vertinamas prieskonis, gaunamas iš aromatingų daržinio kroko purkų. Brangiausias pasaulyje prieskonis yra malonaus, švelnaus aromato ir suteikia patiekalams ryškiai geltoną spalvą. Jis naudojamas saldumynams, ryžių, žuvies patiekalams pagardinti, gėrimams aromatizuoti, gali būti naudojamas arbatai, o prieskonio aromatas geriausiai atsiskleidžia įbėrus jį į šiltą (bet ne karštą) patiekalą, gėrimą. Šafranas dėl savo vertingųjų savybių – jame gausu flavonoidų, karotino, vitamino B1 ir B2 – yra vartojamas medicinoje, o dėl ryškaus, malonaus kvapo naudojamas parfumerijoje.

5. Harisa

Kilmės šalis: Turkija

Harisa – tai įvairių prieskonių mišinys, kurį sudaro malta aitrioji paprika, maltos kalendros sėklos, malti kmynai, česnako granulės, malta saldžioji paprika, druska. Tinka pagardinti mėsai, sriuboms, daržovių troškiniams, kuskusui, humusui ir net greitojo maisto patiekalams, natūraliam jogurtui, puikiai tinka avienos patiekalams.

6. Juodosios paprikos dribsniai (Urfa Isot)

Kilmės šalis: Turkija

Juodosios paprikos dribsniai (Urfa Isot) – unikalus prieskonis, gaminamas iš lėtai orkaitėje išdžiovintų paprikos pipirų, turintis ryškų, dūminį skonį su citruso užuominomis. Juodosios paprikos dribsniai puikiai tinka pabarstyti ant salotų, žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalams pagardinti.

7. Tonkos pupelės

Kilmės šalis: Brazilija

Tonkos pupelės vartojamos saldiems kepiniams, desertams paskaninti, kremams, ledams, sirupams gaminti. Patiekalams šios pupelės suteikia vanilės kvapą.

Yra keli šių pupelių naudojimo būdai: jas galima patarkuoti į gaminį arba pavirti piene, grietinėlėje arba vandenyje. Virti reikėtų apie 10 minučių, kol pupelės suteiks skysčiui savo aromatą, vėliau kvapnų pieną ar vandenį naudoti ruošiant įvairius patiekalus, desertus. Taip vieną pupelę galima virti iki 10 kartų.

8. Malta, saldi, rūkyta paprika

Kilmės šalis: Kinija

Šis prieskonis dažniausiai vartojamas su žuvies, mėsos ir paukštienos patiekalais – troškiniais, sriubomis, taip pat pomidorų padažų gamyboje, ispaniškai paeljai pagardinti. Prieskonis patiekalams suteikia specifinį dūmo aromatą.

GALERIJA

  • TOP 8 prieskoniai ne tik patiekalams, bet ir puikiai savijautai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS